Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakłócenia CB + audio

Shad
24-11-10, 23:08
Ziomy, po wymianie systemu audio leży mi całe CB.

Mianowicie gdy chce coś powiedzieć i wciskam przycisk od gruszki to zaczyna się dramat. Straszliwy pisk i brzęki, zakłócenia i huki, czasem też słyszę siebie jakby przez megafon. Głównie jednak te piski jak podczas przebić.

Gadałem z kolegą przez CB i on mnie słuchał, mówił, że kiepsko mnie słychać, jak przez ścianę, takie echo itp.

Jak miałem poprzedni system audio problemu nie było. Zamontowałem nowy, położyłem kable od nowa, 2 nowe wzmaki i pojawił się problem.

Ktoś może przerabiał temat ? Wiadomo co zrobić, żeby pozbyć się tego problemu ?

creative2200
26-11-10, 10:03
Jest kilka opcji. Albo polozyles kable kolo kabla antenowego ktory jest slabo ekranowany, albo masz zle zmasowana antene od radia FM albo to wina radia samego w sobie. Ja bym zaczal od wsadzenia innego radia FM i zobaczyl bym czy problem wystepuje nadal. Czasem jest tak ze radio jest jakie jest i zbiera zaklucenia z CB. A jak nie to, to musisz szukac innej przyczyny

ppm702
26-11-10, 10:22
gdzie masz podłączone zasilanie?

Shad
26-11-10, 20:47
Zasilanie CB mam podłączone na stałe pod zapalniczkę.
Zasilanie audio pod akumulator.

A co do anteny FM to w ogole nie jest podłączona od radio bo inne wtyki są. Wisi sobie luźno gdzieś tam w otworze radiowym :) Jest opcja że dotyka jakiegoś metalowego elementu i dlatego występują przebicia ?

karwal128
28-11-10, 23:29
Poprowadź zasilanie prosto aku. Są jeszcze filtry przeciwzakłóceniowe, sam mam taki ale szczerzę mówiąc to moim zdaniem nic on nie daje.