Zobacz pełną wersję : ściąganie podczas przyśpieszania w Civic 5D 98r
Witam klubowiczów
Podczas wymiany przegubu zewnętrznego koła( półosi) w Civicu z prawej strony byłem zmuszony wyciągnąć całą półośkę gdyż nie mogłem wybić przegubu pod samochodem.
Gdy wyciągałem całą półośkę powypadały mi trzy łożyska z tej strony od skrzyni chyba od przegubu wewnętrznego.
Po zamontowaniu nowego przegubu zewnętrznego założyłem na drugą stronę półośki te trzy łożyska stożkiem do środka ośki i zamontowałem całość w samochodzie.
Jak wyjechałem na drogę zauważyłem że podczas dodawania pedału przyśpieszenia Honde ściąga w lewą stronę ( przed wymianą tego nie było), gdy puszczam gaz lub jadę na luzie samochód zachowuje się normalnie .
Prosze o pomoc co może być przyczyną tej usterki.
Pozdrawiam MarcinSzn
Witam klubowiczów
Podczas wymiany przegubu zewnętrznego koła( półosi) w Civicu z prawej strony byłem zmuszony wyciągnąć całą półośkę gdyż nie mogłem wybić przegubu pod samochodem.
Gdy wyciągałem całą półośkę powypadały mi trzy łożyska z tej strony od skrzyni chyba od przegubu wewnętrznego.
Po zamontowaniu nowego przegubu zewnętrznego założyłem na drugą stronę półośki te trzy łożyska stożkiem do środka ośki i zamontowałem całość w samochodzie.
Jak wyjechałem na drogę zauważyłem że podczas dodawania pedału przyśpieszenia Honde ściąga w lewą stronę ( przed wymianą tego nie było), gdy puszczam gaz lub jadę na luzie samochód zachowuje się normalnie .
Prosze o pomoc co może być przyczyną tej usterki.
Pozdrawiam MarcinSzn
Proponuje zaglądnac do ksiazki serwisowej Civic96.pdf na stronę 857 (i kilka wczesniejszych i dalszych) tam jaest to wszystko opisane.
Kawałek z serwisówki:
:!: "Założyć przegub wewnętrzny na półoś:
UWAGA:
- przegub wewnętrzny założyć w położeniu wg znaków montazowych"
Moze założyłeś to bez ładu i składu.
Dziękuję za odpowiedź ten przegub wewnętrzny właśnie założyłem tak jak napisałeś nie mam serwisówki i poskałdałem jak leciało. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie taką serwisówkę dostać o której piszesz byłbym wdzięczny. Poczytałbym sobie jak prawidłowo złożyć ten przegub.
Serdecznie dziękuję za pomoc
Pozdrawiam MarcinSzn
Jak juz ktoś kiedys na tym forum napisal
http://www.hondahookup.com/manuals/
napewno cos znajdziesz
Dziękuję za odpowiedź ten przegub wewnętrzny właśnie założyłem tak jak napisałeś nie mam serwisówki i poskałdałem jak leciało. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie taką serwisówkę dostać o której piszesz byłbym wdzięczny. Poczytałbym sobie jak prawidłowo złożyć ten przegub.
Serdecznie dziękuję za pomoc
Pozdrawiam MarcinSzn
Prosze, po polskiemu:
ftp://cif:cif47bf2kl@212.75.119.60/manuale/6gen%20pl/CIVIC96.PDF
Witam
Bardzo dziękuje za serwisówkę, już właśnie drukuję i na rysuneczku widać jak należy złożyć prawidłowo przegub wewnętrzny.
Ja składając go nie miałem pojęcia że tam są jakieś znaki montażowe.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję jestem bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam klubowiczów
MarcinSzn
Witam
Bardzo dziękuje za serwisówkę, już właśnie drukuję i na rysuneczku widać jak należy złożyć prawidłowo przegub wewnętrzny.
Ja składając go nie miałem pojęcia że tam są jakieś znaki montażowe.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję jestem bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam klubowiczów
MarcinSzn
I jak, udalo sie rozwiazac problem?
I jak, udalo sie rozwiazac problem?
raczej nie jesli szukales przyczyny w zle zlozonym przegubie. to co opisywane jest ,ze samochod zciaga to wina zbieznosci ,zeby wyjac przegob bylo trzeba rozpiac zwrotnice i tu wlasnie szukal bym przyczyny zciagania ,to zupelnie normalne , ze inna iest zbieznosc gdy samochod sie toczy ,hamuje a jeszcze inna jak przyspiesza .
moja też lekko ściaga na lewo podczas nagłego przyspieszania, gdy przyspieszam spokojnie lub hamuje sasmochód jedzie prosto .Sprawdze geometrie ustawienia kół, chciałbym zeby przyczyna Sciągania był tylko brak zbieżności,,
a co do ksązki serwisowej w jezyku polskim to ja też prosze o informacje skąd mozna ja sciągnąc. Będe bardzo wdzięczny
moja też lekko ściaga na lewo podczas nagłego przyspieszania, gdy przyspieszam spokojnie lub hamuje sasmochód jedzie prosto .Sprawdze geometrie ustawienia kół, chciałbym zeby przyczyna Sciągania był tylko brak zbieżności,,
a co do ksązki serwisowej w jezyku polskim to ja też prosze o informacje skąd mozna ja sciągnąc. Będe bardzo wdzięczny
Przecież jak byk jest w tym wątku. :/
ftp://cif:cif47bf2kl@212.75.119.60/manuale/6gen%20pl/CIVIC96.PDF- to ma by ta strona? nie moge na nią wejśc, od pól godziny mi sie otwiera
prosze o podpowiedż bo marny ze mnie haker
ftp://cif:cif47bf2kl@212.75.119.60/manuale/6gen%20pl/CIVIC96.PDF- to ma by ta strona? nie moge na nią wejśc, od pól godziny mi sie otwiera
prosze o podpowiedż bo marny ze mnie haker
To jest link do pliku pdf, zobacz na końcu. Otwiera się godzine bo ściąga plik. Kliknij prawym klawiszem i zapisz jako.