PDA

Zobacz pełną wersję : Niezidentyfikowany stukot co to moze być?

Hondziarz84
23-11-10, 00:23
Mam następujący problem: jak silnik jest zimny to na 1 i 2 biegu słychać taki metaliczny stukot-coś jakby jakaś osłona metalowa o coś uderzała? Jak silnik się troszkę nagrzeje to już to nie występuje. Miał ktoś coś podobnego? Bo kompletnie nie wiem czy to jest coś poważnego czy jakaś pierdoła to może być? Stukot dochodzi z przodu z prawej strony. Jeszcze zauważyłem że ten stukot zaczął się pojawiać jak mi zaczął pasek klinowy piszczeć( i jeden i drugi dźwięk tylko na zimnym silniku). Z góry dzięki za wszystkie sugestie.

Xus
23-11-10, 02:57
Osłona kata?? To najczęściej stuka.

czara
23-11-10, 09:11
może zawory do regulacji?

DaRoN
23-11-10, 09:39
I nie stukały by już na trójce? Nowai.

Hondziarz84
23-11-10, 22:12
Tylko na 1 i 2 ten dźwięk występuje. Chociaż dzisiaj nie było wogóle tego dźwięku słychać... A jeśli to osłona katalizatora tak jak napisał Xus to można z tym jeździć? Czy koniecznie trzeba coś z tym zrobić?

jakub005
23-11-10, 22:24
Teoretycznie tak, ale wpłynie to na komfort jazdy i można po drodze zgubić:) W moim przypadku pojechałem do tłumikarza i za 10 zł mi to zespawał (rok temu i się trzyma). Jeżeli chciałbyś z tym jeździć, to upewnij się, że to na pewno ta osłona.

Hondziarz84
23-11-10, 23:09
No mam jeszcze jedno podejrzenie: nie do końca mi się trzyma prawe przednie nadkole i nie wiem czy to nie stąd ten dźwięk dochodzi? A co do osłony katalizatora muszę podjechać do tłumikarza bo szczerze mówiąc denerwuje mnie ten dźwięk:)

czara
24-11-10, 08:57
I nie stukały by już na trójce? Nowai.

Skoro stuka mu na zimnym silniku to mogą byc zawory, ja tak kiedyś miałem na zimnym klekotały a jak sie rozgrzał to był spokój :)
Jesli to osłona kata to brzdęk raczej wydobywał by sie z tunelu środkowego gdzieś w okolicach biegów.

Xus
24-11-10, 11:09
ale dzwiek klekotania zaworwy jest dosc specyficzny i ciezko go z czyms innym pomylic i jak sie podniesie maska to odrazu wiadomo ze to zawory. ogolnie ciezko jest pomoc przy takich sprawach bo to moze bys 1500 roznych rzeczy. podalem taka ktora dosc czesto wystepuje.