Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bład 41 D16Y3

Dextero
22-11-10, 22:14
Zabrałem się za wstawienie pod licznik ledów. Co się okazało pod ikonką silnika i poduszek nie było żarówek. Zapewne poprzedniemu właścicielowi przeszkadzało, że świeciły.
Zrobiłem samodiagnostykę i wyświetliło mi błąd 41 (cztery długie sygnały i jeden krótki, po czym przerwa). Znalazłem takie info odnośnie tego błędu:
41 Grzałka sondy lambda lub jej obwód (silniki D16Z6, D16Z7, B16A2)
41 Grzałka czujnika liniowego przepływu powietrza lub jego obwód (silnik D15Z1)

Mój silnik to D16Y3, r.97, przedlift. Dobrze zrobiłem diagnozę? Mój błąd tyczy się grzałki sondy? Trzeba całą wymienić? Skąd mam wiedzieć jaka sonda będzie pasować? Używka czy nówka?

Natomiast jeżeli chodzi o poduszki to był błąd 92 (dziewięć długich sygnałów i dwa krótkie, po czym ikonka paliła się cały czas). Czy kasowanie po przez zwarcie żółtej wtyczki pod kierownicą skasuje ten błąd? Coś konkretnego on oznacza, czy po prostu pojawił się bo np. był kiedyś wymieniany akumulator?

Marecki
23-11-10, 01:10
Jeżeli chodzi o poduchy, to sprawdzałeś czy je w ogóle masz? Bo tak bez powodu poprzedni właściciel tych żarówek chyba nie wykręcił. A jeżeli chodzi o żółtą wtyczkę pod kierownicą, to służy ona do kasowania błędów SRS. Cała procedura powinna być gdzieś na forum.

reXio
23-11-10, 11:02
41 - lamba, kupilem sonda NGK na allegro dedykowana pod auto - smiga ok, koszt 320 zl. Uzywki olej, nie warto do naszego silnika. Ori w ASO to 900 a to to samo co NGK.

No wlasnie - masz poduszki czy zaslepki?

Dextero
23-11-10, 16:20
Jak sprawdzić czy mam poduszki czy zaślepki? Boję się tam dotykać, co by nie wystrzeliła :)
Sondę ciężko wykręcić? Na tej starej znajdę jakieś oznaczenia po których będę wiedział jaką dać nową? Patrzyłem na allegro i w necie te sondy, aż mnie głowa rozbolała. Rozpiętość cenowa duża. A jeden gość na allegro niby ma do mojego silnika, a napisał, że 1 żyłowa. To samo w necie wyczytałem, że w manualu jest opisane, że mój silnik ma 1 żyłową. A ja mam 4 żyłową. Boję się by nie kupić złej.

Edit:
Sprawa poduszek chyba zamknięta. Ikonka przestała świecić po resecie żółtym kabelkiem :D
Zostaje nieszczęsna sonda.