Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana (nie zmiana na LED) żaróweczek podświetlenie zegarów

klubowicz
21-11-10, 21:12
Po prostu - przepaliły się i na dzień dzisiejszy oświetlają mi blat tylko te lampki górne.
Nie chcę żadnych ledów i innych cudów, po prostu założę to, co było fabrycznie i teraz pytanie.
Oczywiście, że znalazłem wątki, foto relacje o wymianie na led. Fajnie. Tylko, że tam wszędzie widzę, że coś jest do skrobania itd., żeby ledy działały jak należy. Ja tego robić nie chcę/nie muszę więc pytanie brzmi :

Czy jak wyjmę najpierw osłonę zegarów, potem same zegary to muszę w nich cokolwiek rozkręcać, grzebać? Czy te żarówki się wsadza "od tyłu"? Nie mogę dojrzeć na fotografiach gdzie tkwią owe żaróweczki.

Czy możecie mi od razu powiedzieć jaki to typ żarówki? Czy te normalne W5W takie jak podświetlenie tablicy rej.?

Ewentualnie byłbym wdzięczny jak ktoś mi jeszcze powie ile czasu mi na takie coś zejdzie, robiąc to pierwszy raz i czy w warunkach "podblokowych", bez garażu itd. można się za to zabierać?

wojti
21-11-10, 21:28
tam są oprawki w które wkładasz żarówki, są tam dwa rodzaje żarówek W5W i takie małe żarowki bodajże typu t5r5 ale ilości już nie pamiętam dokładnie, żeby się dostać to musisz odkrecic osłone zegarów 4 śruby 2 od góry a 2 za wyłącznikami bądź ich zaślepkami a jak juz to odkręcisz masz 3 śruby trzymające zegar wyjmujesz go i masz gotowy dostęp do żarowek :) 10 minut roboty