PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki materiał na rozpórke ?

wincu
21-11-10, 12:12
Tak jak w temacie. Mam w planach wy-spawać sobie rozpórkę (tylą kielichów dolną wahaczy i może x-bara), i mam pytanie jaki najlepiej materiał wybrać na tego typu konstrukcje ? Czy będzie do tego odpowiednia rura 3/4" bez szwu (ciągniona) ? jeśli ktoś ma jakieś informacje na ten temat to bardzo bym prosił o podzielenie się nimi ze mną w tym wątku. Z góry dzięki wszystkim za pomoc.

Gorliś
21-11-10, 13:48
Wydaje mi sie ze 3/4'' to troche malo. Seryjne rozporki civicowe maja po calu grubosci (rura pusta w srodku) a do najgrubszych nie naleza. Solidne wydaja mi sie rozporki ok 1,25''.

KrzyChules
21-11-10, 14:07
rura bezszwowa dobra jest na klatke
wiec na rozporke tez da rade, jak bedziesz miał dostep to rob z rurki grubosciennej

Arturvf500
21-11-10, 16:33
jak masz dostep do tiga, rob z kwasiaka; jest o wiele twardszy niz zwykla stal wysokostopowa; jezeli ma to byc klatka usztywniajaca a nie ochronna nie musi byc z rur bezszwowych - to ma znaczenie tylko przy dzwonach

wincu
21-11-10, 19:13
jak masz dostęp do tiga, rob z kwasiaka; jest o wiele twardszy niż zwykła stal wysokostopowa; jeżeli ma to być klatka usztywniająca a nie ochronna nie musi być z rur bezszwowych - to ma znaczenie tylko przy dzwonach

Mógł byś sprecyzować bardziej swoją odpowiedz ? Dlaczego przy dzwonach rura bezszwowa ma większe znaczenie ?

zakit
21-11-10, 19:43
bo ma wieksza wytrzymalosc, ale ja sie z tym nie zgodze, skoro to ma tylko usztywniac a nie chronic to nie potrzebna jest bez szwowka. ja mam u siebie x-bara +rozporka kielichow i c pillar na gaz rurkach 1" i jest ok, ale bede niedlugo budowal to od nowa bo srednio estetycznie zrobione :D(uczylem sie spawac dopiero) i jest troche elastyczne.

wincu
21-11-10, 20:10
Byłem w piwnicy (ojciec hydraulik :P ) i sobie pomierzyłem rury które by mnie interesowały. I gaz rura 1" ma grubość ścianki 3mm i też gaz rura ale o średnicy 3/4" też ma grubość ścianki 3mm. Więc wydaje mi się że 3/4" będzie bardziej estetyczne i równie dobrze będzie spełniało swoja funkcje. Co myślicie o moim toku myślenia ?

zakit
21-11-10, 23:12
ciekawe jak wymyslisz mocowanie dla 3/4 dla mnie to bedzie wygladalo jak słomki...

wincu
22-11-10, 05:07
rury będą zakończone śrubami M10 i do tego będą przykręcone odpowiednie mocowania.

kenny
22-11-10, 09:58
Panowie, w hydraulice rura 1" wcale nie ma średnicy 25,4mm. Tam podaje się średnice wewnętrzną.

2" = 60,3mm
1 1/2" =48,3mm
1 1/4" = 42,4mm
1" = 33,7mm
3/4" =26,9mm
1/2" =21,3mm

Arturvf500
22-11-10, 13:42
Mógł byś sprecyzować bardziej swoją odpowiedz ? Dlaczego przy dzwonach rura bezszwowa ma większe znaczenie ?

w momencie przekroczenia modulu sprezystosci rura ze szwem zacznie sie drzec jak przyslowiowe stare gacie, a po peknieciu szwu jej sztywnosc spada do wartosci takiej jak ma plaska blacha, wiec nie ochroni kierowcy; jezeli chodzi jedynie o sztywnosc, tak jak ma to miejsce w rozporkach, nie ma to znaczenia