Zobacz pełną wersję : brak przyczepności przy starcie, auto podskakuje w miejscu...
wczoraj troche popadało i wracając do domu z pracy na mokrej drodze ćwiczyłem start civica i zawsze jak chce dynamicznie ruszyć, czyli gaz w okolicach 4000rpm i szybkie puszczenie sprzęgła zamiast pisków i wciskania w fotel występuje u mnie bardzo nieprzyjemne podskakiwanie całego przodu (drga całe auta tak ze mało co języka sobie nie przygryzłem) auto robi takie kangurki w miejscu przez pierwszą sekunde a później dopiero zaczyna gryźć asfalt i jedzie... Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi?
Czym jest spowodowane takie zachowanie auta
ja uważam że to amorki, miałem tak w poprzednim aucie, po wymianie usterka przestała występować.
hmm byłem niedawno do przeglądu i z tego co wiem zawieszenie mam w dobrym stanie, diagnosta nic nie mówił o amorach. Jak dokładnie sprawdzić czy to rzeczewiście wina amortyzatorów?
lar źle go zrozumiałeś to że napisał "wina amortyzatorów" moze świadczyć że OEMowe amortyzatory tak sie zachowują w tego typu sytuacjach
mam podobny efekt
mamy miękkie sprężyny i amory
siła jaką wywołuje koło w momencie gwałtownego startu jest odbierana przez amortyzator i sprężynę
inaczej to wygląda w przypadku jak masz np. sportowe twarde zawieszenie
aaaha. moje amorki to KYB excel-g, czy aby faktycznie one byly takie "miekkie" i powodowały taki paskudny efekt?
A droga czasem nie miała kolein?
nie, asfalt nowy i równo jak na stole.
nie musi być kolein
w moim rozumowaniu tutaj też dużą rolę odgrywa wpływ temperatury na opony
jak tak wystartujesz (gwałtownie) na suchej nawierzchni (ciepłe powietrze/otoczenie miększa guma) to lacie zapiszczą spalą się i tyle zaś jak jest mokro (zimno twardsza guma) to będzie podskakiwanie uślizg koła i temu podobne efekty :D
lar ja się osobiście na tym nie znam to są tylko gdybania.... nie przejmuj się tym ruszaj spokojnie a dopiero potem pal lacia :D
ewentualnie dociąż przód auta o jakieś 200 do 500kg i już Ci przód nie będzie podskakiwał :D
Ja jeździłem różnymi autami i przy mokrej nawieżchni tak się dzieje. Moim zdaniem to normalne zachowanie.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale kiedyś słyszałem że to poduszki od skrzyni czy silnika a nie amory
Nie wiem ile w tym prawdy, ale kiedyś słyszałem że to poduszki od skrzyni czy silnika a nie amory
Ja też tak słyszałem
Ja też tak słyszałem
i ja również, że to poduszki skrzyni :)
Ja właśnie też tak mam jak kolega wyżej, tak się zastanawiałem, czy to nie czas przypadkiem na wymianę sprzęgła...ale mnie trochę uspokoiliście.
chodzi o te poduszki ? http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?26867-Wymiana-poduszek-pod-silnikiem
Ale to są tylko od silnika jeszcze od skrzyni są, ale te możesz sobie oblukać czy już nie wymagają wymiany
Mi również podskakuje ale... tylko na zimówkach (Frigo 2). Na letnich Continentalach tego nie ma. Sądzę, że to wina opony, nawierzchni, temperatury, wilgotności podłoża...
oblukałem dziś poduszki na tyle ile sie dało i wg mnie są OK, gumy wyglądają dobrze nie są porwane czy coś.
Znalazłem teki temat z tym samym problemem: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?47641-podskakuj%B1ca-civiczka
i tam piszę ze nie są to ani amorki ani poduszki itp. wiec trza bedzie sie z tym chyba pogodzić...
ja miałem taki sam efekt w u siebie, jak zrobiłem swap hamulców Vti w raz z sprężynami i amorkami, skakanie ustało :) więc na moje oko nie jest to wina poduszek po skrzynia lub silnikiem, ja obstawiam któryś z amorotyzatorów. pzdr
To, że amorki mają nawet 70% nie znaczy, że są dobre, słyszałem historie o amortyzatorach które mając 60-70%, po wyjęciu pracowały leciutko w rękach :|:|:| I jak śledzę forum to wygląda, że w Hondach tak się zdarza. Wiesz, te maszyny na stacjach diagnostycznych są różnej jakości.
Myśle że to wina włąsnie poduszek pod silnikiem. Mam tak samo plus do tego przy zmianie z 1 na 2gi bieg jak go bujne na jedynce do 8200 i wepnę dwójkę auto podskakuje przez około pół sekundy jak szalone. Mechanik ostatnio coś mi mówił że poduszki do wymiany i myślę że to właśnie ich wina. A propos poduszek, ma ktoś namiary na poduszki do b18c4 w nadwoziu mc2 ?. Napisałem temat ale nikt mi nie odpowiedział. W sklepie facet powiedział że nie może znaleźć poduszek do tego silnika. Może ktoś wymieniał i poleca jakąś firmę ?.