Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : brak przyczepności przy starcie, auto podskakuje w miejscu...

lar
19-11-10, 17:15
wczoraj troche popadało i wracając do domu z pracy na mokrej drodze ćwiczyłem start civica i zawsze jak chce dynamicznie ruszyć, czyli gaz w okolicach 4000rpm i szybkie puszczenie sprzęgła zamiast pisków i wciskania w fotel występuje u mnie bardzo nieprzyjemne podskakiwanie całego przodu (drga całe auta tak ze mało co języka sobie nie przygryzłem) auto robi takie kangurki w miejscu przez pierwszą sekunde a później dopiero zaczyna gryźć asfalt i jedzie... Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi?
Czym jest spowodowane takie zachowanie auta

Popiel
19-11-10, 17:17
ja uważam że to amorki, miałem tak w poprzednim aucie, po wymianie usterka przestała występować.

lar
19-11-10, 17:25
hmm byłem niedawno do przeglądu i z tego co wiem zawieszenie mam w dobrym stanie, diagnosta nic nie mówił o amorach. Jak dokładnie sprawdzić czy to rzeczewiście wina amortyzatorów?

kuster
19-11-10, 19:10
lar źle go zrozumiałeś to że napisał "wina amortyzatorów" moze świadczyć że OEMowe amortyzatory tak sie zachowują w tego typu sytuacjach
mam podobny efekt
mamy miękkie sprężyny i amory
siła jaką wywołuje koło w momencie gwałtownego startu jest odbierana przez amortyzator i sprężynę
inaczej to wygląda w przypadku jak masz np. sportowe twarde zawieszenie

lar
19-11-10, 20:45
aaaha. moje amorki to KYB excel-g, czy aby faktycznie one byly takie "miekkie" i powodowały taki paskudny efekt?

uuuplask
19-11-10, 20:59
A droga czasem nie miała kolein?

lar
19-11-10, 21:14
nie, asfalt nowy i równo jak na stole.

kuster
19-11-10, 21:15
nie musi być kolein
w moim rozumowaniu tutaj też dużą rolę odgrywa wpływ temperatury na opony
jak tak wystartujesz (gwałtownie) na suchej nawierzchni (ciepłe powietrze/otoczenie miększa guma) to lacie zapiszczą spalą się i tyle zaś jak jest mokro (zimno twardsza guma) to będzie podskakiwanie uślizg koła i temu podobne efekty :D

lar ja się osobiście na tym nie znam to są tylko gdybania.... nie przejmuj się tym ruszaj spokojnie a dopiero potem pal lacia :D
ewentualnie dociąż przód auta o jakieś 200 do 500kg i już Ci przód nie będzie podskakiwał :D

tajgrys
19-11-10, 22:01
Ja jeździłem różnymi autami i przy mokrej nawieżchni tak się dzieje. Moim zdaniem to normalne zachowanie.

szastal
19-11-10, 22:22
Nie wiem ile w tym prawdy, ale kiedyś słyszałem że to poduszki od skrzyni czy silnika a nie amory

rafsio
19-11-10, 23:19
Nie wiem ile w tym prawdy, ale kiedyś słyszałem że to poduszki od skrzyni czy silnika a nie amory

Ja też tak słyszałem

SmIRnOff
20-11-10, 01:41
Ja też tak słyszałem

i ja również, że to poduszki skrzyni :)

Marecki
20-11-10, 01:46
Ja właśnie też tak mam jak kolega wyżej, tak się zastanawiałem, czy to nie czas przypadkiem na wymianę sprzęgła...ale mnie trochę uspokoiliście.

lar
20-11-10, 08:19
chodzi o te poduszki ? http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?26867-Wymiana-poduszek-pod-silnikiem

szastal
20-11-10, 10:30
Ale to są tylko od silnika jeszcze od skrzyni są, ale te możesz sobie oblukać czy już nie wymagają wymiany

mafia35
20-11-10, 14:17
Mi również podskakuje ale... tylko na zimówkach (Frigo 2). Na letnich Continentalach tego nie ma. Sądzę, że to wina opony, nawierzchni, temperatury, wilgotności podłoża...

lar
21-11-10, 12:26
oblukałem dziś poduszki na tyle ile sie dało i wg mnie są OK, gumy wyglądają dobrze nie są porwane czy coś.
Znalazłem teki temat z tym samym problemem: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?47641-podskakuj%B1ca-civiczka
i tam piszę ze nie są to ani amorki ani poduszki itp. wiec trza bedzie sie z tym chyba pogodzić...

cornel82
25-11-10, 16:04
ja miałem taki sam efekt w u siebie, jak zrobiłem swap hamulców Vti w raz z sprężynami i amorkami, skakanie ustało :) więc na moje oko nie jest to wina poduszek po skrzynia lub silnikiem, ja obstawiam któryś z amorotyzatorów. pzdr

teg
25-11-10, 19:01
To, że amorki mają nawet 70% nie znaczy, że są dobre, słyszałem historie o amortyzatorach które mając 60-70%, po wyjęciu pracowały leciutko w rękach :|:|:| I jak śledzę forum to wygląda, że w Hondach tak się zdarza. Wiesz, te maszyny na stacjach diagnostycznych są różnej jakości.

karwal128
25-11-10, 19:50
Myśle że to wina włąsnie poduszek pod silnikiem. Mam tak samo plus do tego przy zmianie z 1 na 2gi bieg jak go bujne na jedynce do 8200 i wepnę dwójkę auto podskakuje przez około pół sekundy jak szalone. Mechanik ostatnio coś mi mówił że poduszki do wymiany i myślę że to właśnie ich wina. A propos poduszek, ma ktoś namiary na poduszki do b18c4 w nadwoziu mc2 ?. Napisałem temat ale nikt mi nie odpowiedział. W sklepie facet powiedział że nie może znaleźć poduszek do tego silnika. Może ktoś wymieniał i poleca jakąś firmę ?.