PDA

Zobacz pełną wersję : światła postojowe w wersji z USA

pepe
19-11-10, 16:13
Witam, mam pytanie które to światła postojowe w wersji z USA, bo po odłączeni u elektryka świecących na stałe migaczy zauważyłem brak świateł postojowych i nie wiem czy własnie te świecące migacze to były światła postojowe

aras12
19-11-10, 16:53
Tak migacze sa postojowkami.

iced_devil
20-11-10, 10:42
żarówka kierunkowskazu ma dwa włókna, jedno robi za kierunek, a drugie za postojówkę. Byłem ostatnio ze swoją u elektryka celem umówienia się na przeróbkę tego, powiedział że robił już kilka takich i najlepszym rozwiązaniem jest wiercenie reflektora w miejscu gdzie europejska wersja ma postojówkę i wklejenie diody/montaż żarówki. Planuje to zrobić u siebie w niedługim czasie jak zrobię to się pochwalę jak poszło. zakład nazywa się "reflektor" i mieści się w Poznaniu na czechosłowackiej 127, na szyldzie mają że specjalizują się w przeróbkach oświetlenia aut z USA http://www.reflektorpoznan.pl/

aras12
20-11-10, 12:11
A po co to przerabiac?

Maro2004
20-11-10, 19:42
Dlatego, że w obowiązujących w Polsce przepisach światla pozycyjne przednie sa barwy białej a nie pomaranczowej.

aras12
21-11-10, 12:56
Jezdze tak prawie trzy lata i bede tak jezdzil az nie bede mial z tym wiekszych problemow.

pepe
21-11-10, 13:09
Jezdze tak prawie trzy lata i bede tak jezdzil az nie bede mial z tym wiekszych problemow.

Ja też jeździłem tak trzy lata, ale po spotkaniu z policją byłem zmuszony odłączyć świecące migacze, powodem tego było zatrzymanie dowodu rejestracyjnego przez policje
dowód już odzyskałem, ale został problem świateł postojowych

duke
25-11-10, 22:28
Latem rozmawiałem z diagnostą i po ostatniej nowelizacji przepisów pomarańczowe postojówki są dozwolone (tak ma np. Volvo i BMW) problem jest taki, że w naszych Civicach nie ma świateł pozycyjnych. Najprostsze wyjście to wiercenie reflektora i wstawianie żarówek 5W podpiętych pod zasilanie z postojówek. Tyle że po takim wierceniu wióry mogą zostać w reflektorze, jeśli ktoś chce zrobić to porządnie to musi rozmontować cały reflektor (rozszczelnić go) i potem dobrze złożyć.

pepe
26-11-10, 19:56
[QUOTE=duke;1174574]Latem rozmawiałem z diagnostą i po ostatniej nowelizacji przepisów pomarańczowe postojówki są dozwolone

Nie ma takiego przepisu, pomarańczowe światła postojowe są u nas niedozwolone, pokaż mi taki przepis który o tym mówi że są dozwolone

duke
27-11-10, 00:08
pepe,
http://www.stacja.com.pl/prawo/pdf/2009/0639.pdf , strona 5910 , podpunkt 17
chociaż nie jestem pewien, czy dobrze to interpretuję,

Maro2004
27-11-10, 09:38
duke, Ty piszesz o światłach postojowych, a i tam jest mowa tylko o barwie żółtej samochodowej odnośnie tych świateł ale tylko bocznych. Natomiast światła pozycyjne (obowiązkowe) są opisane w pkt 6 i 7. Nie ma tam, zadnej mozliwości zainstalowania świateł pozycyjnych o barwie innej niż biala z przodu i czerwona z tyłu.

mierzwa2
01-12-10, 16:55
mam ten sam problem... jak przerobic te lamy? tzn gdzie podpiac te postojówki?