Zobacz pełną wersję : kontrolka układy hamulcowego
witam od jakiegos czasu gdy spuszczam reczny swieci mi sie nadal kontrolka ukladu hamulcowego ktos cos wie co to moze byc??
sprawdz poziom, plynu hamulcowego w zbiorniczku
no wlasnie plyn w zbiorniczku jest a kontrolka dalej swieci jest tam jakis czujnik czy cos w tym stylu??
mam ale nie dziala bo nie mam czujnikow z tylu po swapie hebli ale to raczej nie ma nic wspolnego
może przełącznik koło drążka ręcznego się odkręcił, poluzował albo przesunął i nie jest naciskany przez dźwignie
naciskalem go i dalej sie swieci zaczyna mnie to juz w****...
Sprawdź jeszcze styki mogą być zaśniedziałe lub ten przełącznik już się skończył
to najlepiej zamienic caly reczny i wtedy zobaczyc musze pokombinowac
wiec to nie wina recznego wziolem inny a kontrolka dalej swieci
czy ktos wie co to jeszcze innego moze byc??
Damianos1200
26-11-10, 23:32
sprawdź styki i kable, które idą przy zakrętce od zbiorniczka wyrównawczego płynu hamulcowego.
sprawdź styki i kable, które idą przy zakrętce od zbiorniczka wyrównawczego płynu hamulcowego.
sprawdzilem, przeciscilem i dalej swieci
obwód świecenia czerwonej kontrolki na desce jest podłączony do ręcznego i do zbiorniczka płynu hamulcowego. jeśli spuszczasz ręczny to naciskasz przycisk (chyba biały) i on zwiera 2 kable które do chodzą do ręcznego- jeśli nie są zwarte to kontrolka świeci. W zbiorniczku na płyn hamulcowy jest czujnik który bada poziom płynu jeśli jest odpowiedni poziom płynu to czujnik jest w górze i zwiera 2 kable które się podłącza do zakrętki do zbiorniczka.
u mnie do recznego dochodzi jeden kabelek, moze walnol ten czujnik w zbiorniczku wyrownawczym nie mam pojecia
jakie auto masz bo poliftowe wersje (nie wszystkie) maja ta kontrolke podlaczona tez do modulu abs
odlacz zlaczke 22stykowa modulu abs, jak kontrolka zgasnie to modul do wymiany, jak nie zgasnie to masz gdzies zwarcie
mowisz o tej wtyczce ktora przychodzi do modulu abs? gdzie to jest? ogolnie to abs mam wylaczony z braku czujnikow z tylu
w jaki sposób wyłączony abs masz? Mówię o kostce przy module absu, przy ecu
prawde mowiac tam to jeszcze nie zagladalem przy kompie tzn w slupku od pasaera jest ten modol tak? a abs mi nie dziala bo mam wymieniony tyl na tarcze od ek4 a nie sa zalozone czujniki absu na tyl, moze jak zaloze te czujniki to bedzie ok czy co zrobic??
żółta kontrolka Ci nie świeci od absu? Bo powinny obie jak masz przerwę w więcej niż 1 czujniku
abs tez sie swieci ale to normalne przy braku czujnikow a wydaje mi sie ze kontrolka od recznego nie powinna sie swiecic, u kumpla w przed lifcie przy braku czujnikow z tylu swieci sie tylko abs a od recznego normalnie gasnie
ale skoro mowisz ze w polifcie jest troche inaczej to chyba najprostszym rozwiazaniem bedzie jak zaloze czujniki abs ba tyl do tych tarcz ek4