Zobacz pełną wersję : EP2 "Drgania pedału hamowania" - pilne
Witam mam pytanie dość ważne, od jakiegoś czasu zaczeły mi piszczeć hamulce przy hamowaniu, klocki są, zauwazyłem minimalne różnice w hamowaniu wcześniej a teraz ( być może mój wymysł ) ale teraz doszło mi do tego to że jak mam awaryjne hamowanie ( np wczoraj jak mi dziad na pasy wyszedł ) to zaczyna mi wibrować pedał hamulca jakby chciał odbić... czy to może być coś poważnego , zaczynam się martwić że będę leciał po mieście, hamulce nie zadziałają i będzie tragedia...
Wibrować mówisz, może to po prostu ABS się załącza.
Na pewno był to ABS , włącza się gdy dochodzi do blokady kół ,lecz gdy hamujesz i nie dochodzi do blokady kół i masz bicie to za pewnie zwichrowała ci się tarcza hamulcowa podczas ostrego hamowania bo już była zużyta wiec czekała by cię wymiana.
Drgania zdażyły się dwa razy właśnie przy ostrym więc może ABS, a jeśli chodzi o tarcze to może coś z nimi , bo klocek cały a piszczą
zobacz czy masz kola cieple po jezdzie; moze tarcza krzywa, albo klocek sie starl nierownomiernie
wiesz wczoraj sprawdzałem to przednie były tak samo ciepłe jak tylne.. najlepiej chyba zdjąć koło i żeby ktoś w temacie zerknął w hamulec ?
KOWAL ziom
19-11-10, 17:13
wiesz wczoraj sprawdzałem to przednie były tak samo ciepłe jak tylne.. najlepiej chyba zdjąć koło i żeby ktoś w temacie zerknął w hamulec ?
jeżeli przód tak samo ciepły jak tył :) to tarcie raczej bym wykluczył. Zrób taki teścik, z wieczora rozpędź się do 100km/h i raz hamuj powoli i coraz bardziej dociskaj pedał, a drugi raz od razu shebluj na maxa... i wtedy się okaże czy to krzywizny czy ABS...