PDA

Zobacz pełną wersję : EP2 "Drgania pedału hamowania" - pilne

arburs
19-11-10, 10:52
Witam mam pytanie dość ważne, od jakiegoś czasu zaczeły mi piszczeć hamulce przy hamowaniu, klocki są, zauwazyłem minimalne różnice w hamowaniu wcześniej a teraz ( być może mój wymysł ) ale teraz doszło mi do tego to że jak mam awaryjne hamowanie ( np wczoraj jak mi dziad na pasy wyszedł ) to zaczyna mi wibrować pedał hamulca jakby chciał odbić... czy to może być coś poważnego , zaczynam się martwić że będę leciał po mieście, hamulce nie zadziałają i będzie tragedia...

LemonR
19-11-10, 11:11
Wibrować mówisz, może to po prostu ABS się załącza.

zbych123
19-11-10, 11:19
Na pewno był to ABS , włącza się gdy dochodzi do blokady kół ,lecz gdy hamujesz i nie dochodzi do blokady kół i masz bicie to za pewnie zwichrowała ci się tarcza hamulcowa podczas ostrego hamowania bo już była zużyta wiec czekała by cię wymiana.

arburs
19-11-10, 11:34
Drgania zdażyły się dwa razy właśnie przy ostrym więc może ABS, a jeśli chodzi o tarcze to może coś z nimi , bo klocek cały a piszczą

bcn
19-11-10, 11:57
zobacz czy masz kola cieple po jezdzie; moze tarcza krzywa, albo klocek sie starl nierownomiernie

arburs
19-11-10, 12:12
wiesz wczoraj sprawdzałem to przednie były tak samo ciepłe jak tylne.. najlepiej chyba zdjąć koło i żeby ktoś w temacie zerknął w hamulec ?

KOWAL ziom
19-11-10, 17:13
wiesz wczoraj sprawdzałem to przednie były tak samo ciepłe jak tylne.. najlepiej chyba zdjąć koło i żeby ktoś w temacie zerknął w hamulec ?

jeżeli przód tak samo ciepły jak tył :) to tarcie raczej bym wykluczył. Zrób taki teścik, z wieczora rozpędź się do 100km/h i raz hamuj powoli i coraz bardziej dociskaj pedał, a drugi raz od razu shebluj na maxa... i wtedy się okaże czy to krzywizny czy ABS...