Zobacz pełną wersję : Luz półosi w przegubie zewnetrznym
Na poczatek proste pytanie: czy polos powinna ciasno siedziec w przegubie zewn czy tez powinna miec jakis delikatny luz? Bo mnie sie wydaje, ze w zewn powinna siedziec ciasno a dopuszczalny luz powinien wystepowac w przegubie wewn.
Otoz u mnie jest luzik okolo 4-5 mm w przegubie zewn i slychac taki metaliczny dzwiek ktory bardzo slychac podczas jazdy po nierownosciach. Co moze byc nie tak? Czy cos z zabezpieczeniem polosi w sworzniu? Jak wyglada takie zabezpieczenie ( to jakis metalowy pierscien?)
w przegubie zewnetrznym powinna siedziec dosc ciasno, zabezpieczenie to pierscien metalowy na precie poloski.. pzdr
jak sam napisales w zewnetrzynym jest na styk, natomiast półos od strony skrzyni chodzi na boki i trzeba uwazac zeby przy rozbieraniu nie przesadzic i nie wyjac jej niepotrzebnie.
Orzy czym masz ten dzwiek ? przy ruszaniu na boki, czy przy kreceniu nią ?
Przy czym masz ten dzwiek ? przy ruszaniu na boki, czy przy kreceniu nią ?
Najbardziej slychac gdy jade powoli po dosc glebokich dziurach i auto kolysze sie na boki. Slychac je takze gdy, jade powoli i energicznie ruszam kierownica w lewo i w prawo.
Luz jest wyczuwalny pod reka,tzn. gdy szarpie poloska to ma ona luz poprzeczny okolo 4mm.
Czy moglo zabezpieczenie puscic?
to ze półoska ma luz pod reka to normalne, ale czy wtedy wlasnie wydobywaja sie te dzwieki ?
Bo dzwieki które slyszysz w trakcie jazdy nie koniecznie musza byc od półoski, czy tez przegubu.
Tak czy siak nie mam pomysłów, bo wewnetrznego nie rozbieralem jeszcze.
to ze półoska ma luz pod reka to normalne, ale czy wtedy wlasnie wydobywaja sie te dzwieki ?
Tak, podczas szarpania reka wydobywaja sie te same metaliczne dzwieki co podczas jazdy po nierownosciach.
Bo dzwieki które slyszysz w trakcie jazdy nie koniecznie musza byc od półoski, czy tez przegubu.
Mysle, ze tylko od tego. Wymienilem w przednim zawieszeniu wszystko co bylo podejrzane: tuleje na wahaczach, sworznie wahaczy, koncowki drazkow. Na szarpakach nic nie wykazuje. [/quote]