PDA

Zobacz pełną wersję : Zarówki VIgen - problem z doborem.

analyzer64
17-11-10, 10:57
Witam,

nie tak dawno w EJ9 przepaliła się żarówka lewego stopu, co się okazuje to że w lampie lewej i prawej są zastosowane różne typy żarówek, w lewej są żarówki W21W a w prawej P21W. Co za tym idzie są różne kostki, z tego co wyczytałem w internecie to takie żarówki (W21W) m. in. w światłach stop, pomijam przecimgłowe. O ile z dostaniem żarówki W21W jednowłóknowej nie ma takiego problemu to znaleźć taką dwuwłóknową jest już dość trudne.

Dziwne jest to że auto ma różny typ żarówek po każdej ze stron, nie ma znaków uderzenia w tył (przynajmniej ja nie widzę).
Jest jeszcze jakaś jedna wolna kostka w lewej lampie, na ileś pinów (prostokątna).
Auto posiada alarm i CZ jeśli to coś znaczy.

Co radzicie?
Oczywiście, można szukać tej żarówki (W21W), można zmieniać kostki na P21, aczkolwiek jest to jednak trochę zastanawiające...

bracho1978
17-11-10, 16:13
W stopie i pozycji jest zastosowana żarówka dwuwłóknowa 5W/21W i taka ma być BAY15D http://allegro.pl/zarowki-zarowka-12v-21w-5w-s25-bay15d-najtanie-i1306691560.html

analyzer64
17-11-10, 22:49
Dobrze, ja wiem że taka powinna być, ale takiej nie ma z lewej strony. Jest żarówka stosowana jak w autach amerykańskich.

bracho1978
18-11-10, 18:37
Zobacz czy ona podpasuje do tej oprawki co masz jak nie to podmień oprawkę na europejską dostaniesz w aso . morze masz amerykańską wersję lub coś było tam modzone z oprawkami z usa .

creative2200
19-11-10, 22:00
Pewnie ktos sie bawil w robienie lamp usdm. Mysle ze bardziej niz szukac i robic przekladke kostki oplaca ci sie jechac do sklepu z czesciami do aut amerykanskich i kupic taka zarowke, teraz tych sklepow jest na peczki a jak nie chce ci sie jezdzic kilka razy to kup od razu jakies 3-4 i bedziesz mial z glowy na duzo czasu. Zawsze to lepsze niz wyjmowanie lampy zeby modzic cos z kostkami