Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spalanie na PB95 i PB92

Danio
16-11-10, 18:53
Witam,

posiadam Civica 1.4i 75KM, motor D14A3 i zastanawiam się czy warto jeździć na PB92 z Białorusi za 3,5zł/litr (pewne źródło) czy jednak wyjdzie to samo na PB95 z Orlenu za 4,49zł/litr, niby jest tak, że im więcej oktanów tym mniejsze spalanie, Honda w manualu jako paliwo do tego silnika podaje PB91

co o tym sądzicie ? na czym lepiej wyjdę ? dodam, że kupująć paliwo na polskiej stacji zbieram punkty za które można koniec końcem dostać wcale niegłupią nagrodę, była promocja 200pkt za 1l oleju Platinum a ja lekką ręką uzbierałem ponad 1000pkt, czyli na 5l oleju

tylko nie piszcie żebym mierzył spalanie bo w aucie bez tempomatu jest to bezsensowne, różnica będzie niewielka i tego się nie zauważy "na oko"

dzięki za pomoc,
pozdrawiam

lar
16-11-10, 19:47
u mnie na klapce wlewu pisze "95ROZ MIN" i tego bym sie trzymał. Ale raz zalać pełny bak i spróbować jak bedzie jechać moze nie zaszkodzi, no moze nagaru wiecej zostawiać i oczywiście nie wiem jak ze spalaniem stukowym, jeżeli nie masz czujnika spalania stukowego to bym sie zastanawiał nad zalewaniem pb92

Danio
16-11-10, 20:13
kolego Ty masz w ogóle inny silnik, pewnie co najmniej 90KM, do tego silniki pewnie dedykowana jest PB95, ja już jeździłem na białoruskiej PB92 bo miałem po 3zł/litr i sie nie zastanawialem bo cena jak za darmo... nie było żadnych problemów, spalanie "na oko" mniej więcej takie samo jak i na polskim PB95 ale "na oko" mi nie wystarczy, chcialbym opinii kogos kto ma tempomat i robił sobie teścik ze spalaniem PB95, PB92 i ma silnik do ktorego producent zaleca lub raczej ustala minimalna ilosc oktanow w benzynie na 92

GT-R
16-11-10, 20:28
Od znajomego z Chełma raczej nie polecał paliwa w jego przypadku Ukraińskiego, co prawda mówił w przypadku motoru no ale tak słyszałem.

darp4
17-11-10, 08:58
Jeżdżę czasem na ruskiej, cały czas ten sam dostawca i ogólnie ok(deklarował że to 95, ale kto to wie?)raz zalałem od kogoś innego i zawory mi klepały pod każdą górkę tak, jakby to było nawet 80 a nie 92, wszystko zależy od źródła.

ygor
17-11-10, 09:18
dodam, że kupująć paliwo na polskiej stacji zbieram punkty za które można koniec końcem dostać wcale niegłupią nagrodę, była promocja 200pkt za 1l oleju Platinum a ja lekką ręką uzbierałem ponad 1000pkt, czyli na 5l oleju

Po pierwsze ten program jest bezsensowny i do niego doplacasz - srednio roznica w paliwie 2-3 razy przekracza wartosc przedmiotu

tylko nie piszcie żebym mierzył spalanie bo w aucie bez tempomatu jest to bezsensowne, różnica będzie niewielka i tego się nie zauważy "na oko"

Domyslam sie ze miales na mysli komputer a nie tempomat - nie wiem na na ile prawdziwe są plotki o celowym oszukiwaniu komputera (nie zdziwilbym sie - jezeli producenci naciagaja spalanie w momencie sprzedazy to czemu nie uzyc do tego jeszcze kompa ?) , ale błędy jakie bedziesz mial przy wlasnych obliczeniach to powiedzmy niech beda dwa litry na calym zbiorniku - przy 45 litrach jest to mniej niz 1/20 czyli 5% (wiekszy bedzie blad spowodowany roznica natezenia ruchu , czy stylem jazdy) , natomiast roznica w cenie paliwa to ~25% wiec blad obliczen jest ponad 5 razy mniejszy - takze jak zalejesz sobie jeden bak to na pewno zauwazysz roznice - druga sprawa jest taka ze nie wiem z czego nalewaja to tansze paliwo i czy bedziesz w ogole wiedzial ile go wlales ... ale na to jest tez inna sprawa - mozesz zalac do pelna i sprawdzic zasieg na zbiorniku na jednym i drugim paliwie

mysle ze nie ma co sie bawic w apteke bo to i tak nie wyjdzie - swiat nie jest idealny - zawsze jest "coś"

Arturvf500
17-11-10, 10:52
niby jest tak, że im więcej oktanów tym mniejsze spalanie
odwrotnie; im wieksza liczba oktanowa tym mniejsza wartosc opalowa (wiecej niskoenergetycznych dodatkow)

Danio
17-11-10, 15:20
Po pierwsze ten program jest bezsensowny i do niego doplacasz - srednio roznica w paliwie 2-3 razy przekracza wartosc przedmiotu

Domyslam sie ze miales na mysli komputer a nie tempomat - nie wiem na na ile prawdziwe są plotki o celowym oszukiwaniu komputera (nie zdziwilbym sie - jezeli producenci naciagaja spalanie w momencie sprzedazy to czemu nie uzyc do tego jeszcze kompa ?) , ale błędy jakie bedziesz mial przy wlasnych obliczeniach to powiedzmy niech beda dwa litry na calym zbiorniku - przy 45 litrach jest to mniej niz 1/20 czyli 5% (wiekszy bedzie blad spowodowany roznica natezenia ruchu , czy stylem jazdy) , natomiast roznica w cenie paliwa to ~25% wiec blad obliczen jest ponad 5 razy mniejszy - takze jak zalejesz sobie jeden bak to na pewno zauwazysz roznice - druga sprawa jest taka ze nie wiem z czego nalewaja to tansze paliwo i czy bedziesz w ogole wiedzial ile go wlales ... ale na to jest tez inna sprawa - mozesz zalac do pelna i sprawdzic zasieg na zbiorniku na jednym i drugim paliwie

mysle ze nie ma co sie bawic w apteke bo to i tak nie wyjdzie - swiat nie jest idealny - zawsze jest "coś"

ale nie zaprzeczysz, że kupujac paliwo na stacji lepiej zbierac punkty niz ich nie zbierac

oczywiscie ze mialem na mysli kompa a nie tempomat, chyba jakis rozkojarzony bylem, z wlewaniem paliwa Bialoruskiego to jest tak, ze przywozi typ i mowi tu jest 10l, ja place za 10l ale tam jest ok 11l, innym razem moze byc tak ze gosc mowi tu jest 10l a bedzie 9-9,5 :-) tak to wlasnie dziala

ogolnie chodzilo mi tylko o to czy ktos mierzyl na podobnym silniku ile spali PB95 a ile PB92, raz jeszcze powtorze, ze nie ma opcji na oko wyliczyc spalania, dlaczego? chociazby temu, ze malo kto zaryzykuje jazde az do suchego baku, raz ze moze pompa zaciagnac syf, dwa ze paliwo dla pompy dziala konserwujaco/chlodząco - cos w tym stylu, tak slyszalem w kazdym razie lepiej nie jezdzic na oparach, po 3 auto stanie w srodku skrzyzowania albo podczas innej sytuacji - i co ? wskaznik ilosci paliwa w starszych autach nie jest zbyt idealny...

jedyny miarodajny efekt da taki zabieg: auto z komputerem, lejemy powiedzmy 10l PB95, jedziemy np. w niedziele trase 100km ekonomicznie, patrzymy ile auto spalilo, spuszczamy benzyne, lejemy PB92 ruszamy w te sama trase...

moze ktos robil podobny tescik ?

nike69
17-11-10, 15:38
ja powiem tyle, prawie zawsze tankuje do pelna i wiem mniej wiecej ile mi spala i zawsze jezdze na 95, srednio pali mi 7-8 zalezy. ostatnio hania stala troche w garazu i jako wynagrodzenie zatankowalem jej 30 litrow 98 suprema :);) i uzyskalem najmniejsze spalanie bo 6,18 a tak to zawsze na tej trasie mialem kolo 6,8-7. nie jest to napewno tylko przez to ze zatankowalem 98 bo zmienilem tez opony na wezsze a moze tez wolniej jechalem ciezko powiedziec, musialbym 2 raz zrobic taki test, ale jedno jest pewne ze spalanie na 98 na pewno sie zmiejszylo a nie wzroslo i juz slyszalem kilka takich opinii ze ludzie leja 98 bo im mniej pali, jesli rzeczywiscie by tak bylo to lepiej oplacalo by sie lac drozsza 98 niz spalic ok 1l wiecej tanszej 95

Arturvf500
17-11-10, 18:47
widocznie Twoj samochod jest zaprzeczeniem fizyki i chemii, albo najzwyczajniej w swiecie masz spalanie stukowe;)

reaktor
17-11-10, 19:11
,

? dodam, że kupująć paliwo na polskiej stacji zbieram punkty za które można koniec końcem dostać wcale niegłupią nagrodę, była promocja 200pkt za 1l oleju Platinum a ja lekką ręką uzbierałem ponad 1000pkt, czyli na 5l oleju

No faktycznie *****ista promocja
Na orlenie 1litr =1zł

Na 1000pkt wydałeś co najmniej 4000zł i dostałeś olej wart może 70zł
no sory jesteś naiwny czy głupi?

Spokojnie można znależć stacje gdzie jest taniej o kilkadziesiąt gr niż na orlenie tym samym oszczędzając kilkaset zł na 1000l

ale nie zaprzeczysz, że kupujac paliwo na stacji lepiej zbierac punkty niz ich nie zbierac ?
Lepiej ich nie zbierać
bo na to właśnie liczą koncerny , ty przywiązujesz się do jednej stacji przy tym przepłacając za paliwo które i tak wszędzie jest takie samo oraz udestępniajac za darmo swoje dane osobowe, w zamian otrzymujesz tyle co polscy emeryci od zusu pod koniec życia

ogolnie chodzilo mi tylko o to czy ktos mierzyl na podobnym silniku ile spali PB95 a ile PB92, raz jeszcze powtorze, ze nie chociazby temu, ze malo kto zaryzykuje jazde az do suchego baku, raz ze moze pompa zaciagnac syf, dwa ze paliwo dla pompy dziala konserwujaco/chlodząco - cos w tym stylu, tak slyszalem w kazdym razie lepiej nie jezdzic na oparach, po 3 auto stanie w srodku skrzyzowania albo podczas innej sytuacji - i co ? wskaznik ilosci paliwa w starszych autach nie jest zbyt idealny...
?

Bzdura
prawie zawsze jeżdze na rezerwie i nic
Nie zliczę ile raz dymałem z karnistrem
A odpalanie na suchej pompie to standard

Danio
17-11-10, 19:17
No faktycznie *****ista promocja
Na orlenie 1litr =1zł

Na 1000pkt wydałeś co najmniej 4000zł i dostałeś olej wart może 70zł
no sory jesteś naiwny czy głupi?

Spokojnie można znależć stacje gdzie jest taniej o kilkadziesiąt gr niż na orlenie tym samym oszczędzając kilkaset zł na 1000l

Lepiej ich nie zbierać
bo na to właśnie liczą koncerny , ty przywiązujesz się do jednej stacji przy tym przepłacając za paliwo które i tak wszędzie jest takie samo oraz udestępniajac za darmo swoje dane osobowe, w zamian otrzymujesz tyle co polscy emeryci od zusu pod koniec życia

wiesz co czytając to zastanawiam się czy aby na pewno masz wszystko poukładane w swojej głowie... bo jak dla mnie to tylko nabijasz posty chorym pisaniem, bezpodstawnym kwestionowaniem czegoś co ktoś inny napisał

nie wiem na jaki ty "orlen" jeździsz, może na taki gdzie ruscy wyciągają paliwko ze starych aut dolewają cos od siebie i to sprzedaja ludziom, na Orlenie za litr każdego paliwa dostajesz 6pkt., za zalozenie karty dostalem 200pkt, punktow "zarobionych" mam ok. 800, wiec latwo policzyc 800/4,5= ok. 133l teraz 133*4,5= ok. 600zł

jestes totalnym kretynem skoro uwazasz ze paliwo na kazdej stacji jest takie samo, w ogole to nie smiec mi juz w temacie, wracaj na swoje wysypisko i na swoj "orlen" gdzie masz 1pkt. za 1l, tyle.

mirasek
17-11-10, 19:30
moze ktos robil podobny tescik ?
Robił setki razy, bez żadnych komputerów i wyjeżdżania baku do zera, tylko metodą "do pełna" jak normalny biały człowiek. Mój silnik też jest na min. 91 oktan, czasem zalewam 92 ze wschodu, ogólnie nie stwierdzam żadnych istotnych różnic w średnim zużyciu paliwa czy w osiągach auta w stosunku do naszej eurosuper 95.

reaktor
17-11-10, 19:37
każdego dnia na świcie rodzą się tysiące frajerów bez nich biznes i polityka nie miały by sensu ..