PDA

Zobacz pełną wersję : civic 1.5 d15b2 + lpg problem z gazem

sygi89
16-11-10, 15:59
Witam

Posiadam instalację gazową stako, najzwyklejsza bez komputera. Samochód na benzynie chodzi super a gdy wrzucę na gaz n słabo rozgrzanym silniku falują mi obroty i potrafi zgasnąć. Próbowałem już regulacji lecz to nie daje nic, nawet regulowałem przepustnicę lecz to nic nie daję. Gdy się rozgrzeje do temperatury optymalnej (po uzyskaniu połowy i po doczekaniu 15 min) to chodzi normalnie. Mam jeszcze jedno pytanie gdy odpalę silnik i wrzucę na gaz to powinna zgasnąć? proszę o pomoc

mcgyver555
16-11-10, 18:30
Ja też tak mam - to normalne, szczególnie w zimie. Gaz w zimnym reduktorze nie odparowywuje tak jak powinien i przez co mieszanka jest nie prawidłowa co prowadzi min do falowania obrotów a nawet gaśnięcia. Generalnie jak instalacja jest dobrze wyregulowana to krokowiec powinien tak gaz dawkować żeby auto nie zgasło. Mówisz że nie masz kompa to pewnie krokowca też nie ma. A tak przy okazji to Stako produkuje tylko zbiorniki więc Twoja instalacja pochodzi raczej od innego producenta.

KOWAL ziom
20-11-10, 16:07
jest cały temat o tym apropo silnika 1.3, ale problem jest ten sam reduktor się przeważnie nie dogrzewa i gaz nie płynie tak jak trzeba

Nowakman85
24-11-10, 16:57
Kolego Sygi89 a po ilu km przełanczasz na gaz?

jasiek09
24-11-10, 19:22
ja bym zaczął od wymiany filterka

cornel82
26-11-10, 10:15
a może parownik wymaga już regeneracji?? miałem kiedyś taki sam problem w polonezie :)