Zobacz pełną wersję : zmiana rozrządu -> problemy
witam
dzisiaj zmieniłem pasek rozrządu (+napinacz) w moim D15B2, auto odpaliło za pierwszy razem i kulturalnie czekaliśmy aż się zagrzeje silnik, po czym wsiadłem do auta i się przejechałem
efekt:
- a wydechu leci duża ilość szarego dymu (to nie uszczelka pod głowicą ani olej tylko czysty opar benzyny)
- podczas przyspieszania w zakresie obrotów 1000-2200rpm auto ma mocnego muła, po przekroczeniu tej prędkości ********** aż miło
- dźwięk pracy silnika jest bez zarzutu
- silnik osiąga normalną temperaturę po nagrzaniu
co może być winą takich objawów?
mając znikome doświadczenie jutro będę szukał winy w:
- przewodach świec
- świecach
- źle ustawiony pasku rozrządu (tylko czy przeskoczył o ząbek w lewo czy w prawo)?
- coś z linką gazu
dodam, że fura jest w automacie i po wymianie paska zmienia biegi przy odpowiednich prędkościach, to nie jest też na pewno wydech bo jest prawie nowy (nic się nie zapchało)
jeśli to rozrząd to w która stronę może być przestawiony?
pytam ponieważ jutro zasiądę znowu do auta i nie chcę szukać po ciemku tylko sprawdzać najbardziej podejrzane elementy
PS. napinacz jest przykręcony na twardo śruba mocującą tak aby maksymalnie napinał pasek, po wymianie zauważyłem że z okolic rozrządu słychać głośniejsze niż zwykle 'świszczenie' (pompa wody), czy może to być skutek zbyt mocno napiętej rolki?
pozdro
moze byc przestawiony rozrzad,a raczej jest. Ściągnij pokrywe zaworów, ustaw kolo pasowe na znak pojedynczy aby zgadzał sie z celownikiem na obudowie rozrzadu i sprawdz na kólku wałka rozrzadu czy znaki pokrywaja sie z płaszczyzną głowicy,jesli nie , musisz przestawic. co do napiecia paska ,,poluznik ,rolka sama naciagnie pasek, jest na sprezynie,, , lekko jeszcze naciagnij reka, aby luz nie byl zbyt duzy, okolo 1cm, w jedna i druga str..niecałe,i tak bedzie dobrze.. pozdro 8)
mam to samo napewno masz przestawiony rozrzad
orginalnie w d15b2 jest przestawiony o 1 zab w lewo a jak ustawisz na orginalne punkty to hania jest slabsza ale zato moze mniej palic.
a co do szumu to podejrzewam ze pompa wody podwarunkiem ze jej nie wymieniałes a powinno sie wymieniac przy kazdej wymianie paska. ale tez zobacz pasek na alternatorze bo on tez lubi sobie szumiec.
1 ząb w lewo? :shock: czyli nie ruszając kołem zębatym głowicy mam przesunąć pasek o 1 ząb w lewo (czyli zaskutkuje to luźniejszym pionowym odcinkiem paska od strony przodu auta, dobrze rozumuję?
na obrazku poniżej:
1. głowica
2. koło pasowe
3. pompa wody
4. napinacz
http://img149.imageshack.us/img149/7950/pasekrus7.jpg
żebym miał jasność: jeśli nie ruszając koła głowicy przesunę pasek w stronę L to będzie mowa o jednym ząbku w lewo, tak?
wedlug twojego rysunku to 2-kolo pasowe masz punkt taka mala kropeczka na kole a na korpusie silnika strzalke u mnie te dwa punkty sie nie pokrywaly ze soba wg. twojego rysunku to byl przestawiony w strone L <-- tak aby kropka byla wyzej od strzalki. (koło głowicy-1 musisz ustawic na punkty fabryczne).
jak zalozysz pasek to wykrec wszystkie swiece i obkrec 2-kolem pasowym conajmniej (minimum) 2 obroty silnika aby miec pewnosc ze sie zawory nie spotkaja z tlokami bo jest to silnik kolizyjny jak bedzie wszystko dobrze to powinien sie dosc lekko krecic...
pozdro
nie przestawuiajcie paska ani w prawo ani w lewo,pozdrawiam 8) i nie ma potrzeby wym pompy wody przy wym rozrzadu,,jedynie kiedy ma wyciek
ja z mojego doswiadczenia wiem ze ta pompa na nowym pasku dlugo nie wytrzyma ja za kazdym razem przy wymianie paska i rolek, napinaczy to odrazu wymieniam pompe
a zrobisz jak chcesz
Stanik16 mam ed4 1,4 16V powiedz mi czy w tym modelu tez zalecasz wymiane pompy wody? Nie dalej jak w listopadzie pekl mi pasek rozrzadu..naszczescie zamknal sie tak szczesliwie ze skonczylo sie na wymianie paska i rolki.. jezdze do dzis :)
ja zawsze namawiam klijenta aby dolozyc 150 zl bo przewarznie jest tak ze po 2-5 tys kilometrow pompa zaczyna lac (po co ma placic spowrotem za montaz) bo zmienil sie naciag paska
Witam niedlugo chcial bym sie zabrac za robienie tej operacji w moim civicu ale nie mam bladego pojecia jak to zrobic.. ogolnie znam sie na mechanice ale motocyklowej nie wiem gdzie w samochodzi szukac znaków i tu proosba do kogos kto to robil i jest w stanie mnie poinstruowac ew zalaczyc jakies foto gdzie sa naki jak zablokowac kola pasowe itd chodzi o slinkik 1,5 16v OHC czyli d15b2
jest w stanie mnie poinstruowac ew zalaczyc jakies foto gdzie sa naki jak zablokowac kola pasowe
Hej
Najprosciej bedzie jak wezniesz lakier i sobie zaznaczysz punkty na kole rozrzadu i na wale.
a wiec na kole walka rozrzadu masz trzy znaki dwie kreski powinny byc w rownej lini z korpusem glowicy (płaszczyzna) napisem "UP" u gory. na kole walu masz jeden znak (kropke albo kreske nie pamietam dokladnie) ktory musi sie zgadzac z strzalka pod pompa wody, a pierwszy tlok od strony rozrzadu ma byc u gory w martwym punkcie. dla pewnosci mozesz sobie poznaczyc wlasne punkty lakierem zanim sciagniesz stary pasek a potem jak zalozysz nowy pasek to sprawdz obkrec ze dwa razy silnikiem tylko recznie i ponownie sprawdz punkty czy sie zgadzaja.
pozdro. powodzenia...
witam.
również mam w planie na najbliższe dni wymianę paska rozrządu, tyle że w civicu z 96 roku... pozwolę sobie jednak podłączyć się pod temat. nie zamierzam robić wymiany sam, bo nie mam do tego nerwów, ale jednocześnie mam dość przepłacania za części w warsztatach, dlatego też zamierzam sam kupić i dostarczyć odpowiednie elementy do wymiany. muszę jednak jedną informację potwierdzić. otóż zawsze słyszałem, że wraz z paskiem należy wymienić napinacz oraz rolkę. i rzeczywiście, jak przeglądam w internecie cenniki sklepów z zamiennikami, to są podane ceny pasków, napinaczy, rolek... ostatnio jednak znalazłem pozycję podpisaną napinacz/rolka i tu zacząłem się gubić. wreszcie dziś wybrałem się do dystrybutora zamienników jc auto i kiedy zapytałem o ceny części potrzebnych do wymiany paska rozrządu, usłyszałem: pasek, napinacz i ewentualnie pompa wody (to swoją drogą... ;) ). kiedy wyraziłem swoje zdziwienie, sprzedawca (z otwartym katalogiem części na biurku) odpowiedział, że w tym silniku rolka i napinacz, to jedna część - silnik D14A2. teraz patrzę na ten schemat naszkicowany parę postów wyżej, patrzę też na schemat hondy (http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicManual/pdf/6-18.pdf) i kiedy przyjrzę się fotce tego, powiedzmy, napinacza z rolką, wszystko zdaje się zgadzać. nie mam jednak pewności. czy może mi ktoś z przekonaniem powiedzieć, jak to jest z tymi elementami rozrządu w silniku D14A2? :)
pozdrawiam!
p.s. dowiedziałem się też, że w katalogu dla tego samego silnika występują dwie różne pompy wody, różniące się szerokością koła zębatego - tego też nie rozumiem, bo jeśli któraś ma przeznaczenie do większego paska, to dlaczego pasek ma jedną szerokość?
witam
rola i napinacz moze byc jako jedna calosc bardzo czesto tak wystepuje w hondzie
a co do pompy i paska - to powinien byc dwa rodzaje paska
ja bym tak zrobil pierw rozebral wziol stare czesci i pojechal bym z nimi po nowe i je porownac w tedy bedziesz pewien
pozdro RAFI...
hej.
dzięki za odpowiedź. samochód już stoi w warsztacie, ale okazało się, że muszę podjechać z właściwą pompą...
pozdrawiam.