Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zmiana rozrządu -> problemy

sailence
17-12-06, 12:43
witam
dzisiaj zmieniłem pasek rozrządu (+napinacz) w moim D15B2, auto odpaliło za pierwszy razem i kulturalnie czekaliśmy aż się zagrzeje silnik, po czym wsiadłem do auta i się przejechałem

efekt:
- a wydechu leci duża ilość szarego dymu (to nie uszczelka pod głowicą ani olej tylko czysty opar benzyny)
- podczas przyspieszania w zakresie obrotów 1000-2200rpm auto ma mocnego muła, po przekroczeniu tej prędkości ********** aż miło
- dźwięk pracy silnika jest bez zarzutu
- silnik osiąga normalną temperaturę po nagrzaniu

co może być winą takich objawów?
mając znikome doświadczenie jutro będę szukał winy w:
- przewodach świec
- świecach
- źle ustawiony pasku rozrządu (tylko czy przeskoczył o ząbek w lewo czy w prawo)?
- coś z linką gazu

dodam, że fura jest w automacie i po wymianie paska zmienia biegi przy odpowiednich prędkościach, to nie jest też na pewno wydech bo jest prawie nowy (nic się nie zapchało)

jeśli to rozrząd to w która stronę może być przestawiony?
pytam ponieważ jutro zasiądę znowu do auta i nie chcę szukać po ciemku tylko sprawdzać najbardziej podejrzane elementy

PS. napinacz jest przykręcony na twardo śruba mocującą tak aby maksymalnie napinał pasek, po wymianie zauważyłem że z okolic rozrządu słychać głośniejsze niż zwykle 'świszczenie' (pompa wody), czy może to być skutek zbyt mocno napiętej rolki?

pozdro

checker
18-12-06, 01:35
moze byc przestawiony rozrzad,a raczej jest. Ściągnij pokrywe zaworów, ustaw kolo pasowe na znak pojedynczy aby zgadzał sie z celownikiem na obudowie rozrzadu i sprawdz na kólku wałka rozrzadu czy znaki pokrywaja sie z płaszczyzną głowicy,jesli nie , musisz przestawic. co do napiecia paska ,,poluznik ,rolka sama naciagnie pasek, jest na sprezynie,, , lekko jeszcze naciagnij reka, aby luz nie byl zbyt duzy, okolo 1cm, w jedna i druga str..niecałe,i tak bedzie dobrze.. pozdro 8)

stanik16
23-12-06, 16:30
mam to samo napewno masz przestawiony rozrzad
orginalnie w d15b2 jest przestawiony o 1 zab w lewo a jak ustawisz na orginalne punkty to hania jest slabsza ale zato moze mniej palic.
a co do szumu to podejrzewam ze pompa wody podwarunkiem ze jej nie wymieniałes a powinno sie wymieniac przy kazdej wymianie paska. ale tez zobacz pasek na alternatorze bo on tez lubi sobie szumiec.

sailence
24-12-06, 00:19
1 ząb w lewo? :shock: czyli nie ruszając kołem zębatym głowicy mam przesunąć pasek o 1 ząb w lewo (czyli zaskutkuje to luźniejszym pionowym odcinkiem paska od strony przodu auta, dobrze rozumuję?

na obrazku poniżej:
1. głowica
2. koło pasowe
3. pompa wody
4. napinacz

http://img149.imageshack.us/img149/7950/pasekrus7.jpg

żebym miał jasność: jeśli nie ruszając koła głowicy przesunę pasek w stronę L to będzie mowa o jednym ząbku w lewo, tak?

stanik16
28-12-06, 01:49
wedlug twojego rysunku to 2-kolo pasowe masz punkt taka mala kropeczka na kole a na korpusie silnika strzalke u mnie te dwa punkty sie nie pokrywaly ze soba wg. twojego rysunku to byl przestawiony w strone L <-- tak aby kropka byla wyzej od strzalki. (koło głowicy-1 musisz ustawic na punkty fabryczne).
jak zalozysz pasek to wykrec wszystkie swiece i obkrec 2-kolem pasowym conajmniej (minimum) 2 obroty silnika aby miec pewnosc ze sie zawory nie spotkaja z tlokami bo jest to silnik kolizyjny jak bedzie wszystko dobrze to powinien sie dosc lekko krecic...

pozdro

checker
29-12-06, 20:09
nie przestawuiajcie paska ani w prawo ani w lewo,pozdrawiam 8) i nie ma potrzeby wym pompy wody przy wym rozrzadu,,jedynie kiedy ma wyciek

stanik16
03-01-07, 00:08
ja z mojego doswiadczenia wiem ze ta pompa na nowym pasku dlugo nie wytrzyma ja za kazdym razem przy wymianie paska i rolek, napinaczy to odrazu wymieniam pompe
a zrobisz jak chcesz

eZop
03-01-07, 10:43
Stanik16 mam ed4 1,4 16V powiedz mi czy w tym modelu tez zalecasz wymiane pompy wody? Nie dalej jak w listopadzie pekl mi pasek rozrzadu..naszczescie zamknal sie tak szczesliwie ze skonczylo sie na wymianie paska i rolki.. jezdze do dzis :)

stanik16
05-01-07, 21:33
ja zawsze namawiam klijenta aby dolozyc 150 zl bo przewarznie jest tak ze po 2-5 tys kilometrow pompa zaczyna lac (po co ma placic spowrotem za montaz) bo zmienil sie naciag paska

Igła
06-01-07, 00:17
Witam niedlugo chcial bym sie zabrac za robienie tej operacji w moim civicu ale nie mam bladego pojecia jak to zrobic.. ogolnie znam sie na mechanice ale motocyklowej nie wiem gdzie w samochodzi szukac znaków i tu proosba do kogos kto to robil i jest w stanie mnie poinstruowac ew zalaczyc jakies foto gdzie sa naki jak zablokowac kola pasowe itd chodzi o slinkik 1,5 16v OHC czyli d15b2

stanik16
06-01-07, 00:54
jest w stanie mnie poinstruowac ew zalaczyc jakies foto gdzie sa naki jak zablokowac kola pasowe

Hej
Najprosciej bedzie jak wezniesz lakier i sobie zaznaczysz punkty na kole rozrzadu i na wale.
a wiec na kole walka rozrzadu masz trzy znaki dwie kreski powinny byc w rownej lini z korpusem glowicy (płaszczyzna) napisem "UP" u gory. na kole walu masz jeden znak (kropke albo kreske nie pamietam dokladnie) ktory musi sie zgadzac z strzalka pod pompa wody, a pierwszy tlok od strony rozrzadu ma byc u gory w martwym punkcie. dla pewnosci mozesz sobie poznaczyc wlasne punkty lakierem zanim sciagniesz stary pasek a potem jak zalozysz nowy pasek to sprawdz obkrec ze dwa razy silnikiem tylko recznie i ponownie sprawdz punkty czy sie zgadzaja.
pozdro. powodzenia...

mkj
06-01-07, 19:47
witam.

również mam w planie na najbliższe dni wymianę paska rozrządu, tyle że w civicu z 96 roku... pozwolę sobie jednak podłączyć się pod temat. nie zamierzam robić wymiany sam, bo nie mam do tego nerwów, ale jednocześnie mam dość przepłacania za części w warsztatach, dlatego też zamierzam sam kupić i dostarczyć odpowiednie elementy do wymiany. muszę jednak jedną informację potwierdzić. otóż zawsze słyszałem, że wraz z paskiem należy wymienić napinacz oraz rolkę. i rzeczywiście, jak przeglądam w internecie cenniki sklepów z zamiennikami, to są podane ceny pasków, napinaczy, rolek... ostatnio jednak znalazłem pozycję podpisaną napinacz/rolka i tu zacząłem się gubić. wreszcie dziś wybrałem się do dystrybutora zamienników jc auto i kiedy zapytałem o ceny części potrzebnych do wymiany paska rozrządu, usłyszałem: pasek, napinacz i ewentualnie pompa wody (to swoją drogą... ;) ). kiedy wyraziłem swoje zdziwienie, sprzedawca (z otwartym katalogiem części na biurku) odpowiedział, że w tym silniku rolka i napinacz, to jedna część - silnik D14A2. teraz patrzę na ten schemat naszkicowany parę postów wyżej, patrzę też na schemat hondy (http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicManual/pdf/6-18.pdf) i kiedy przyjrzę się fotce tego, powiedzmy, napinacza z rolką, wszystko zdaje się zgadzać. nie mam jednak pewności. czy może mi ktoś z przekonaniem powiedzieć, jak to jest z tymi elementami rozrządu w silniku D14A2? :)

pozdrawiam!

p.s. dowiedziałem się też, że w katalogu dla tego samego silnika występują dwie różne pompy wody, różniące się szerokością koła zębatego - tego też nie rozumiem, bo jeśli któraś ma przeznaczenie do większego paska, to dlaczego pasek ma jedną szerokość?

stanik16
11-01-07, 01:29
witam

rola i napinacz moze byc jako jedna calosc bardzo czesto tak wystepuje w hondzie

a co do pompy i paska - to powinien byc dwa rodzaje paska
ja bym tak zrobil pierw rozebral wziol stare czesci i pojechal bym z nimi po nowe i je porownac w tedy bedziesz pewien

pozdro RAFI...

mkj
11-01-07, 09:04
hej.

dzięki za odpowiedź. samochód już stoi w warsztacie, ale okazało się, że muszę podjechać z właściwą pompą...

pozdrawiam.