PDA

Zobacz pełną wersję : EP1 D14Z6 gasnie, duzo pali

grzesiuh
15-11-10, 23:34
Witam, mam taka dziwna sytuacje, chodzi o Civica z 2001 roku, mianowicie ostatnio zauwazylem ze Honda zaczela duuzo palic, jest to auto mamy ale ostatnio na trasie jadac 90-100km/h wyszlo mi spalanie 9l :( po miescie jest jeeeszcze wiecej tak samo jak jadac szybciej w trasie. kolejna bardzo dziwna sprawa jest gasniecie auta po szybszym przejechaniu zakretu w prawo, w lewo raczej nie ma tego problemu a przynajmniej nie przypominam sobie, podobnie jest tez przy ostrym ruszeniu, kiedy auto dochodzi w granice gornych obrotow czasem zdarza mu sie zadusic, trzeba odpuscic i czasami zalapuje a czasem trzeba odpalic od nowa probojac nawet po kilka razy. sytuacja wystepuje nawet gdy bak jest napelniony prawie do polowy. nie, auto nie ma instalacji gazowej. czasami jest tez tak, ze gdy krece kierownica intensywnie np parkujac auto jakby traci prad na ulamek sekundy, sekunde, czasami nawet nie gasnie, czasem trzeba je odpalic na nowo ale to raczej nie jest zwiazane z kwestia tego gasniecia w zakretach i przy ruszaniu. POMOCY !

zbych123
15-11-10, 23:59
a serwisujesz je sam, kiedy wymieniany był filtry powietrza i kiedy zawory były regulowane ?

grzesiuh
16-11-10, 01:34
filtr powietrza juz jakis czas temu jutro zamierzam go sprawdzic, zaworow nie slychac zeby jakos halasowaly

marioZ
16-11-10, 07:23
a jezdzisz juz na zimowkach ? ja u siebie zauwazylem ze na oponach zimowych wiecej spala :( ciekawe jak by bylo na samych felgach

rafal
16-11-10, 11:58
Zazwyczaj na zimówkach spala mniej, bo są węższe od letnich. Sprawdź sondę lambda czy to nie przez nią jest takie spalanie? Warto sprawdzić jeszcze świece, zawory oraz filtr paliwa (profilaktycznie).

grzesiuh
19-11-10, 17:34
caly czas jest na tych samych oponach, sonda rowniez przyszla mi do glowy, jest weekend bedzie sprawdzanie, jak beda efekty to napisze :) ale czekam na kolejne sugestie

nikog0
19-11-10, 20:31
Zazwyczaj na zimówkach spala mniej, bo są węższe od letnich. Sprawdź sondę lambda czy to nie przez nią jest takie spalanie? Warto sprawdzić jeszcze świece, zawory oraz filtr paliwa (profilaktycznie).

na zimówkach więcej pali! ze względu na zastosowaną mieszankę gumy (bardziej miękka), opory toczenia są znacznie większe jak w letnich oponach, a ja wcale nie mam węższych zimówek od letnich tylko takie same.

A tak w ogóle silniki d14 palą dość sporo, ale przy takiej prędkości w trasie 90-100 km/h to powinien wziąć 6, może max 7 litrów na 100wkę...
Co do braku prądu na moment, to musisz dokładnie posprawdzać masy i połączenia, popsikać ISOLem (albo innym preparatem do konserwacji połączeń elektrycznych). Może klema akumulatora niebardzo siedzi na miejscu.
Często jest tak że spalanie wzrasta kiedy sonda lambda szwankuje, podawne są złe (zwykle za duże dawki paliwa) stąd też może silnik dusić na wyższych obrotach, bo się zalewa.
A jakie masz obroty silnika na biegu jałowym jak silnik jest ciepły?
U Ciebie są dwie sondy lambda (druga diagnostyczna za katalizatorem), a Ty masz podmienić tą w kolektorze wylotowym. Pali Ci się Check Engine?

grzesiuh
21-11-10, 23:54
jutro posprawdzam masy i klemy, chcialbym dodac ze te 'przygasanie' wystepuje NAJCZESCIEJ kiedy skreca sie kola w lewo a pozniej odkreca do wyprostowania, czasami kilka razy przy wykonywaniu tej czynnosci auto 'traci' prad gasna kontrolki swiatla radio i silnik, czasem prad 'wraca' szybko i nie gasnie silnik, czasami trzeba zrobic to powtornie.

obroty utrzymuja sie normalnie, nie faluja. wiem ze mam dwie sondy bo ta za katalizatorem byla juz zmieniana. check sie nie pali...

rafal
23-11-10, 12:57
A masz wszystko ok z układem wspomagania kierownicy? Może to jakiś problem tam tkwi i robi się jakieś zwarcie, że tracisz prąd? Chociaż uważam, że to nie powinno mieć wpływu na spalanie. Akumulator sprawny? Jak alternator? Sprawdź sobie wszystko miernikiem.

grzesiuh
27-02-11, 21:44
odswiezam kotleta, auto nie gasnie- zmienilem klemy. pozostal problem spalania choc to teraz najmniej wazne. nasilil sie za to problem gasniecia, ostatnio jadac w trasie zabralem sie do wyprzedzania auta na 4 biegu, okolo 100-110 km/h wyprzedzajac auto jakby tracilo moc na ulamki sekund, po czym zgaslo... musialem kilka razy krecic kluczykiem na poboczu po czym odpalilo i pojechalem dalej, dojechalem do miasta, postanowilem ruszyc szybciej ze swiatel zeby troche 'przeczyscic' silnik i co mnie w sumie nie zaskoczylo auto zgaslo i stanalem tuz za skrzyzowaniem, ponownie kilka prob odpalenia ale udalo sie. wracajac do domu zwalnialem biegami przed przejazdem kolejowym, po zatrzymaniu sie obroty spadly do ok 700 obrotow i delikatnie falowaly, jakby auto mialo zgasnac. wcisnalem gaz silnik wkrecil sie pod odciecie, po czym nie moglem odpalic auta przez okolo 4 minuty, duzo krecilem, na wlaczonym zaplonie slychac bylo jakis dziwny halas z okolic przedniej prawej podluznicy, kiedy ucichlo auto odpalilo i pojechalem dalej... nie wiem co sie dzieje.... ;/ dalej gasnie przy ostrzejszym pokonywaniu zakretu w prawo... ;/ pomocy

mycek
28-02-11, 09:17
ja bym sprawdzil czujnik polozenia walu. opisane przez ciebie objawy wlasnie na to wskazuja. jezeli autko ci gasbnie po przekroczeniu jakis obrotow a pozniej ciezko jest odpalic to wlasnie wyglada to na czujnik. mialem tak samo i wymienilem czujnik na nowy i jest ok. zapala ci sie jakis check engine ? jezeli nie to czujnik trzeba sprawdzic na oscylatorze (albo oscyloskopie - nie pamietam nazwy). elektronik ci to powinien zrobic.

Krzysztof1969
28-02-11, 22:51
Przy zwarciu na 100% poszedłby w zaświaty jakiś bezpiecznik - to nie to. Przy małej ilości paliwa teoretycznie mogłoby się tak dziać ale myślę że japońce tak to wykombinowali aby pracował poprawnie i na rezerwie. Prędzej wcina zapłon lub nie dostaje paliwa wcale podczas pokonywania zakrętu. Może zapowietrzony układ paliwowy, nie wiem czy to się zdarza w Hondach? Albo dziadowskie paliwo? A może masz wodę w zbiorniku i na zakrętach ją ssie z dna. Pompę łatwo wyjąć, od czegoś trzeba zacząć. Jeśli masz coś nie tak z zasilaniem to może immobiliser odcina zapłon, wtedy powinien mrugać kluczyk. Odcięcie zapłonu mają też niektóre alarmy. Ciężko określić.

rafal
01-03-11, 14:27
Sprawdź:
1. Sonda lamda
2. Pompa paliwa
3. Sprawdzić czy nie ma wody w baku.
4. Sprawdzić świece zapłonowe
5. Zrobić regulacje zaworów i sprawdzić rozrząd czy nie przeskoczył?
6. Sprawdzić immobiliser

Silniki d14z6 są bardzo prostej konstrukcji, tam nie ma nic skomplikowanego i z doświadczenia wiem, że jeśli na bierząco się wszystko serwisuje to jest to silnik bezawaryjny (oprócz skrzyni biegów, w której sypią się łożyska).

grzesiuh
01-03-11, 18:44
a co z tym dziwnym dzwiekiem po 'zgasnieciu' w okolicach prawego nadkola/podluznicy ? mialem wrazenie ze jak cichlo, to auto mozna bylo odpalic...

rafal
02-03-11, 01:05
W tamtych okolicach to jak już możesz słyszeć pompę paliwa. Przekręć kluczyk w stacyjce, ale tak żeby nie odpalać i będziesz słyszał przez chwilę pompę właśnie po prawej stronie. To może faktycznie masz problem z pompą paliwa albo z filtrem paliwa? Sprawdzałeś to?

grzesiuh
02-03-11, 23:14
to pompa jest w nadkolu a nie w baku. ?? najpierw chce zrobic rozeznanie zanim zaczne to rozkrecac, mi sie wydawalo ze w okolicach nadkola bedzie filtr tylko dlatego ten halas w tych okolicach mnie tak dziwi. moze byc tak zapchany ze benzyna tylko 'parcha' przez niego ??