Zobacz pełną wersję : podłączenie radia
Witam. Mam do Was prośbe. Prośba jest smieszna ale jednak jest.;]. Kupilem niedawno civiczke i nie wiem jak podlaczyc radio bo to moj pierwszy samochod :p. Mam radio kasetowe od wolskvagena golfa 4. Mzoecie pomoc. ;]
możemy... :) jeśli masz kostke iso w civicu a zapewne masz... i leśli to radio od vw ma też złącze iso to nie ma żadnego problemu wpinasz kostke do radia podłączasz antene (jeśli nie pasuje kupujesz redukcje w sklepie elektronicznym doradzą jaką :) ) i gra gitara :).
Sprawa się komplikuje jeśli nie masz w aucie kostki iso, lub jeśli jest to fabryczne radio VW (może nie posiadać złącza ISO tylko takie które pasuje do vw - jednak pewny nie jestem) to:
1 Opcja: możesz podłączyć radio na tzw. "prowizorke" skręcasz kable, lutujesz, izolujesz, jednak jeśli nie masz doświadczenia w elektronice to się za to nie zabieraj. wady: przy zmianie radia bedziesz musiał lutować wszystko na nowo.
2 Opcja: Lutujesz kostke iso do przewodów wystających z szuflady na radio. Iso składa się z 2 kostek: 1 przewody głośnikowe, 2 przewody prądowe i podtrzymanie pamięci w radiu. Najważniejsze to oczywiście żeby nie pomylić przewodów prądowych. Najlepiej posprawdzaj miernikiem... zazwyczaj czerwony +12, czarny masa i tak też lutujesz do kostki po kolorach. Reszta kolorów to są głośniki, które musisz już rozpracować sam :D Lewo, Prawo, Przód Tył :) itp...
aha... tak wygląda kostka iso do radia kenwood,
http://sklep.avt.com.pl/photo/m_0172.jpg
każde radio może mieć inne wejście na piny na zdjęciu ta mała kostka po prawej, natomiast to podwójne złącze jest zawsze takie same (ISO :)
Pozdro
Mam nadzieje, że pomogłem.
Wsyzstko fajnie mam ta kostke iso pasuje do radia, tylko ze antena nie pasuje, ale jezeli chce sluchac kaset to musze podlaczać zeby dzialalo radio? i wogole nie lapie sie ztymi kablami tam jest tyle tych kabli ze sie gubie. Moglbys opisac jakie kolory i do czego sluza. Bylbym bardzo wdzieczny
Te dwie kostki po lewej sa zawsze identyczne... do kazdego radia i samochodu.. (iso) zas ta po prawiej rozni sie w kazdym radiu... zalezne od producenta...
Zacznijmy opisywac te dwie po lewej...
Na zdjeciu widzisz najbardziej wysunieta na lewo pierwsza kostke iso, ta akurat jest od glosnikow, jest cala "zapelniona" kablami i sluza one do przekazywania mocy na glosniki... na kazdym kabelku pisze do ktorego glosnika jest dany kabelek np. rear left (tylni lewy) itd.
Zas druga od lewej to kostka "pradowa" charakteruzike sie przewaznie tym iz sa w niej 3-4 kabelki = plus, minus i pamiec z remotem bodajze... ;]
Tyle ;]
kicibobek, mozesz sluchac kaset bez podlączonej anteny, ale musisz uwazac bo spotkalem sie juz z czyms takim ze ludzie podlaczają sobie pod antene 12 V zeby lepiej sciagalo radio. takze zobacz czy przypadkiem nie masz takiego patentu zrobionego bo jesli nie podlaczysz anteny do radia i zetknie sie gdzies z masa to zacznie ci sie kabel jarac (przerabialem to juz - w moim przypadku ta antena byla podlaczona do wlacznika swiatel skad brala 12 V)
Podłącz normalnie tylku kup redukcje na antene... kaset mozesz słuchać :)
Pozdro
kurde wiecie co mam pod te kostki podlaczone kable ale radio nie dziala jakby prad nie dochodzil moze cos jest pochrzanione z kablami, albo jakis jest odlaczony;/
Sprawdź bezpiecznik od zasilania radyjka może on odmówił posługi.
Kicibobek bez urazy ale odnosze wrazenie, ze w ogole nie powinienes sie brac za podlaczanie radia, bo zdaje sie nie masz o tym zadnego pojecia (do czego masz oczywiscie swiete prawo). Mysle, ze satysfakcja z wlasnorecznego montazu radia nie jest warta pozaru pod deska rozdzielcza czy uszkodzenia samego odbiornika (ODPUKAC -nie zycze Ci tego).
Jesli mimo wszystko chcesz z tym walczyc poczytaj sobie na http://studio24.prv.pl o zlaczach stosowanych w odtwarzaczach samochodowych, a jesli chcesz, podrzuc dokladne oznaczenie Twojego modelu radia, postaram sie pomoc.
a czy ktos wie , do czego sluzy konkretny kabel [kolor] w tej kostce hondy? bo mam podobny problem...
kurde wiecie co mam pod te kostki podlaczone kable ale radio nie dziala jakby prad nie dochodzil moze cos jest pochrzanione z kablami, albo jakis jest odlaczony;/
jak już robiłes próbe i zamieniłeś mase i zasilanie to masz po końcówce mocy i radio nie zadziała :(
koszt spory.
1. Może przekręć stacyjkę :D
2. Jak już pisałem czerwony: +12 podłączasz do czerwonego od radia
3. Czarny masa - podłączasz do czarnego w radiu.
Jeśli zamieniłeś czerwony z czarnym to nic dziwnego że nie działa i działać już nie będzie :p
4. Poszukaj kogoś znajomego kto ma już za sobą instalacje radia w samochodzie... albo ma miernik i zna się na jego obsłudze... posprawdzaj przewody z kostki czy w ogóle dochodzi napięcie.
Pozdro
Hehe ja też jak zacząłem podłączać radio za pierwszym razem to zjarałem końcówkę mocy ale radyjko było jeszcze na gwarancji i mi to naprawili. A jak niedziała to włącz kluczyk w pierwsze położenie ACC wtedy dopiero jest podawane zasilanie chyba, że ma zmostkowany czerwony (+12V) z żółtym (pamięć) to powinno chodzić bez klucza.
Pozdr
a znacie moze kogos kto w Toruniu zalozyl by mi radio za male pieniadze ?
przy każdym markecie typu mediamarkt masz punkt caraudio. Po za tym raczej każdy zakład z naprawą rtv i pewnie wiekszość sklepów które mają caraudio. Za takie podłączenie wiele nie zappłacisz więc chyba nie ma sensu szukać konkretnego taniego warsztatu. Chyba że ktoś z forum sie zgłosi za jedyne 200zł ci podlączy i będzie git :)
z tymi kolorkami to bywa róznie. u siebie mialem tak, ze musialem kabelki w kostce przekladac, bo byly jakos inaczej podláczone na starym cedeku (goodmans). teraz mam jvc. generalnie na prádzie sié nie znam za bardzo, ale chwilé podumalem i jakos podláczylem, empecza, ampa i suba.
najwazniejsze, zeby czerwony nie smyrał czarnego :D:D:D
kicibobek, podjedz na ul.mlodziezowa za 20zl podlacza ci profesjonalnie