PDA

Zobacz pełną wersję : Witam wszystkich nalezacych do rodziny HONDY :)

ladomino
16-12-06, 20:43
Witam cala ekipe Honda Civic Klub Polska.Jestem od niedawna posiadaczem hondy V generacji 1.5 16V hatchback jest to moja pierwsza honda... i jak na razie jestem w jej temacie troche zielony.Dlatego tez bardzo sie ucieszylem znajdujac te stronke.Po kupnie auta wymienilem wszystkie paski filtry plyny olej w silniku itd.Zrobilem jak na razie jakies 5000 km i nie mam zastrzezen .Jestem wrecz zachwycony komfortem jazdy i osiagami wiem to tylko 90 konikow ale dla mnie w zupelnosci wystarczy.Mam jednak zapytanie wydaje mi sie ze jest maly problem.Podczas ruszania lecz nie zawsze na pierwszy drugim biegu pojawia sie dziwny odglos jakby terkot dalsza jazda jest juz bez zastrzezen.Nie umiem tego okreslic,zauwazylem tez ze przy nizszych temperaturach tego nie ma.Przy takim zachowaniu auta zrobilem jakies 3-4 tys. i wydaje mi sie ze gdyby to bylo cos powaznego to juz dawno zakonczylo by sie konkretniejsza awaria.Bardzo prosze o pomoc i chociaz naprowadzenie mnie na przyczyne.Z gory dzieki !!

draffter
16-12-06, 21:54
No mechaniorem nie jestem, ale jak na zimnym jest ok (działa ssanie) a na ciepłym coś jest to przede wszystkim wymień świece, sprawdź kable wysokiego napięcia) i jeśli tego nie robiłeś wyreguluj zawory.
Moje auto też dziwnie chodzi (szarpie lekko i odczucie jak na tarce) i po konsultacjach z mechanikiem to trzeba zrobic. W czwartek jestem umówiony na regulacje itp. zobaczymy czy pomoże.
Jaki masz silnik? (tabliczka znamionowa chyba po lewej pod szybą).

agent_lol
16-12-06, 22:14
terkot to moze byc wywalone lekko sprzęgło ale to robi :chrup,chrup,chrup takie metaliczne , czy jest moze odgłos "bicia blachy po blasze " ? :) moze latają spręzyny w sprzęgle ?

ladomino
16-12-06, 23:05
draffter, Dzieki za rade.Zaworow nie regulowalem takze w tym moze byc przyczyna tym bardziej ze faktycznie jest takie odczucie jakby auto chodzilo jak na tarce.

[ Dodano: Sob 16 Gru, 2006 ]
agent_lol,Jest to metaliczne jak na tarce mam nadzieje ze to nie te sprezyny ale tez napewno to sprawdze.Dzieki za pomoc.

marcin EZG
17-12-06, 07:22
chlopie te twoje skromne 1.5 90 km jezdzi lepiej od niejednego 2 litrowca :))

[ Dodano: Nie 17 Gru, 2006 ]
...przed Hondą nie było ...nic

[ Dodano: Nie 17 Gru, 2006 ]
kurrde nie ten temat k...!

pezet86
20-12-06, 21:59
stawiam na regulacje luzow zaworowych u mnie jest podobnie i ;) zrobie to niedlugo przy wymianie rozrzadu