Zobacz pełną wersję : Czy działa VTEC?
Witam
Jestem posiadaczem Hondy Civic Ej2 po mini me, czyli d15 + z6 vtec.
Mam pytanie do posiadaczy podobnych wersji silnikowych. Czy vtec działa Wam podobnie jak na tym filmiku?
http://www.youtube.com/watch?v=qUQohFCsV_0&feature=related
Chodzi o to , że ja nie mam takiego kopa.
Silnik jest po mini me, komputer p28/p30 zrobiony przez Pana F. vtec niby się załącza przy 4800, odcinka przy 7400, kolektor 4-1 seryjny od d15b7 i przypuszczam, że ssący też od b7, układ wydechowy przelot, końcowy ala APEX N1, brak kata, środkowy od b18.
Czy Wy macie podobny efekt vtec jak na filmie czy raczej nic specjalnego się nie dzieje?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
to prowokacja czy masz 8 lat?
Kolego trochę Cię nie rozumiem ...
nie chcę podważyć autorytetu Pana F. ponieważ wiem, że jest super specjalistą.
Chodzi mi o to, że np. vtec mógł się z czasem popsuć.
Nie wiem jak to jest z efektem vtec'a i dlatego pytam
może w momencie nabycia tego auta, vtec już nie działał. nie jestem pierwszym właścicielem po mini me, nie wiem czy vtec działał na początku czy też nie.
Stąd właśnie moje wątpliwości
wcześniej jeździłem zwykła eg4, skąd mam wiedzieć jak to jest jak vtec się załącza??
W D serii nie ma az tak odczuwalnego kopa. Poza tym seryjny kol wydechowy i ssak od d15b7 skutecznie obcina sporo mocy. Komputer powinien dzialac, zrob sobie kontrolke vteca to bedziesz mial pewnosc i bedziesz spal spokojnie :P
Dzięki za odpowiedź..
a jak można założyć kontrolkę vtec?czy trzeba cos dokupić??
wszystko sie ogarnia home-made, podlaczasz sie pod odpowiedni pin w kompie i pod mase, ale to juz sobie poszukaj na forum co i jak dokladnie bo nie pamietam. a vteca u mnie tez nie czuc, ale na stożku np go swietnie slychac.
a co z tym filmem? widzieliście wzrost obrotów? czy macie podobny efekt, bynajmniej trochę?
mógłby ktoś mi podpowiedzieć bardziej szczegółowo jak można go sprawdzić samemu?
aha dodam, że od czasu do czasu zapala mi się kontrolka check, wcześniej spec od Hond twierdził, że sonda lambda alarmowala błąd bo nie była podłączona (ok, nie była) i faktycznie błąd pojawia się dużo rzadziej, ale jednak..
Jak można samemu zrobić, aby zaczęło wyświetlać błędy?
Czy coś trzeba do kostki podłączyć?
a co z tym filmem? widzieliście wzrost obrotów? czy macie podobny efekt, bynajmniej trochę?
Zrozum, że ten silnik jest trochę bardziej pomodzony od Twojego =>lepsze przyspieszenie=>bardziej czuć Vteca, choć w D serii moim zdaniem nie za bardzo go czuć.
Popatrz na setupy innych d15 mini me z forum i wyciągnij wnioski
wg mnie nie ma szans ze to vtec. Ja u siebie w ogóle go nie czuje choć mam zdrowy silnik... Nawet w b serii nie widać go az tak wyraźnie jak u Ciebie i dziwne jest to ze na filmiku raz włacza sie w okolicach 4500 rpm a raz w 3000 rpm?
aha i jeszcze dziwnie wolno sie wkręca na obroty zanim wskoczy na tego "vteca" jezeli na początku filmiku jechałeś na pierwszym czy drugim biegu i deptałeś porządnie gaz to strasznie wolno sie wkręcał...
Ten film nie dotyczy jego silnika!! Tak na marginesie, to były setup silnikowy jednego forumowiczów....
Jeśli chodzi o ten filmik to jedno co da się zauważyć to to że użytkownik specjalnie tak na początku daje mało gazu a po przekroczeniu ok 4000 rpm wciska gaz do podłogi (to niby ma być taki efekt żeby bardziej uwidocznić VTEC-a :) ). Drugie co da się zauważyć to to że prędkościomierz zawyża o ok 10 kmh. Pokaż filmik jak Tobie auto przyspiesza.
A tak mniej więcej działa vtec w silnikach 1.3:
http://www.youtube.com/watch?v=800TtIJNXm0
http://www.youtube.com/watch?v=Ylnl8kW2zQk
http://www.youtube.com/watch?v=nBBBrPaCOXU
Vtec załącza się w tych silnikach przy 5500rpm, a na ostatnim filmiku masz też kontrolkę VTEC...
macie rację..
nagram filmik i dopiero będziecie widzieć jak to wygląda..
ale jeśli chodzi o filmiki z d13z6 to tez widac wyrazny wzrost obrotow przy załączeniu vtec'a
u mnie sie tak nie wkreca..
o matko czy wy ku*wa jacyś nie dorozwinieci jesteście jak można nie zauważyć ze film jest przyspieszony, a dzwiek jest osobno , bosheeee litości
o matko czy wy ku*wa jacyś nie dorozwinieci jesteście jak można nie zauważyć ze film jest przyspieszony, a dzwiek jest osobno , bosheeee litości
Mowisz o pierwszym filmie zapodanym przez tomciuch82? Jezeli tak to najwidoczniej ty jestes opuzniony.
Koles na filmidle wciska po prostu do dechy pedal gazu w okolicach zalaczania sie witka, lub wczesniej. Nie cisnie od 2k obrotow na w pelni otwartej przepustnicy.
moze faktycznie , to dlatego ze nie widziaem swojej hondy od 3ech miesicy
tak myśle, że może vtec i działa, dzisiaj pojechałem 200 km/h i w okolicy czerwonego pola obrotów zapalił mi się shift light, ale to nie świadczy w sumie o vtec'u,ale świadczy o tym, że ktoś dłubał w programie komputera.
Na wszelki wypadek podjadę do JHM i niech to sprawdzą..
Temat można zamknąć..
Vtec działa!
Auto obejrzał i przejechał się STOLARZ!
WIELKIE DZIĘKI MA ZA TO !!
dzisiaj pojechałem 200 km/h i w okolicy czerwonego pola obrotów zapalił mi się shift light
A może check po prostu wyskoczył? :D
haha dobre..
niestety mam shift light!
Nisko vtec, wysoko odcinka:confused:
no dokładnie.
vtec 4600, odcinka 7800