PDA

Zobacz pełną wersję : Harczenie z przodu podczas jazdy

honda1.5
13-11-10, 19:20
Witam!!!
Od jakiegoś czasu mam problem z moja Hondą i niestety żaden z mechaników nie jest w stanie mi pomóc...
Podczas ruszania na skręconych kołach z przodu po lewej stronie słychać okropne zgrzytanie jakby cos miało się za chwile rozlecieć, ten sam objaw występuje podczas jazdy przy wchodzeniu w zakręt ale co ciekawe tylko i wyłącznie kiedy mam wciśnięty pedał gazy na luzie jest totalna cisza... Wymieniłem już tarcze hamulcowe, przeguby, klocki, zaciski, łożysko oraz tulejki niestety problem jest nadal i nasila sie coraz bardziej.
Nie chce już po raz kolejny jechać do mechanika i słyszeć ze jest kkolejna rzecz do wymiany a problem pozostaje nadal...
Jeśli ktos z was spotkał sie już z takim problemem to prosze baaaaaaardzo o pomoc bo nie wiem już co mam robic::::((((:mad:

creative
14-11-10, 15:02
Przegub wewnetrzny, prawdopodobnie ktorys z talerzykow jest juz zmielony , sprawdz dokladnie wyciagajac półoś, jesli zewnetrzne wymieniales to raczej na 100% wew

honda1.5
14-11-10, 15:52
oki sprawdze to i wymienie... a miales juz taki przypadek???

ferio
14-11-10, 15:56
ja miałem tak u siebie przy wjeżdzaniu z dużą prędkością w prawy zakręt i po dodaniu gazu. wymiana całych półosi na inne używane rozwiązała problem (strzelam, że to musiały być przeguby - jeśli nie zewnętrzne to węwnętrzny).

WaSSIL
18-11-10, 15:50
niestety żaden z mechaników nie jest w stanie mi pomóc
sorki za OT ale zmień mechanika

honda1.5
16-01-11, 14:20
Witam
Wymienilem przeguby wewnetrzne tak jak proponowaliscie i niestety problem jest ten sam... co prawda przeguby byly uzywane ale malo prawdopodobne zeby oba byly wadliwe bo oba wymienilem...
Nie wiem juz sam co mam robic bo auta nie chce sprzedawac, za duzo zainwestowalem i nie wroci mi sie to.
jesli macie jakies inne pomysly to prosze o pomoc

karas
16-01-11, 17:32
kurcze slaby ten mechanik musi byc. Popros go zeby podiosl cały samochod na podnośniku. Niech ktoś jest w samochodzie w tym czasie . Odpalcie samochód skrec kola daj lekko gazu i niech mechanior nasłuc**** skąd to charczenie dochodzi. przyblokujecie raz prawe a raz lewe kolo. Ciezko tak na odległość wywrozyc co to moze byc mozna tylko przypuszczac...

KOWAL ziom
17-01-11, 09:54
u mnie to "harczenie" to był sworzeń wahacza... harczał harczał, aż się urwał... wtedy już było mniej wesoło

honda1.5
17-01-11, 18:29
ale czy to "harczenie" bylo podczas skretu w prawo i tylko na wcisnietym gazie???

KOWAL ziom
17-01-11, 22:02
różnie...

a na stojaka jak razem z kimś zabujasz bardzo mocno budą, to słychać coś?

glassu
18-01-11, 10:11
Zdaje się, że u mnie jest to samo, jak skrecam w prawo to w okolicy koła jest takie jakby stukanie, jakby trzeszczał naprężający się metal czy cos takiego. U mechanika byłem, obejrzał, stwierdził, że szanse na przegub są małe, bo osłona cała, pojeździł obok warsztatu, akurat nic się nie odezwało, jedyne co znalazł to duży luz na łożysku, ale wymiana oczywiście nic nie dała. Więc może to faktycznie ten sworzeń, chyba wymienie bo koszt niewielki, a tak to strach jeździć

KOWAL ziom
18-01-11, 12:45
dokładnie. tam jest takie kolanko i jak guma się wytrze, to metal trze o metal i wydaje bardzo nie miłe dźwięki. jak już się wytrze, a ktoś tego nie wymieni, to się urywa i wtedy koło ma tzw "plus" gdzieś ok 30-45 stopni nic fajnego

honda1.5
18-02-11, 21:16
a jak wysoki jest koszt wymiany tej gumy bo juz sporo dołozylem

Saiti
21-02-11, 17:23
Nieważne ile kosztuje. Na bezpieczeństwie się nie oszczędza. Po pierwsze Twój następny wydatek to powinno być pojechanie do mechanika znającego się na rzeczy. Sprawdzi, gdzie jest luz, gdzie guma już nie trzyma, wtedy wymieni. A nie "to może to być, bo zazwyczaj jest".