Zobacz pełną wersję : Jak przeprowadzić kabel zasilający z aku do wzmacniacza?
Witam wszystkich!!! :smile:
Właśnie zabieram się do podłączenie wzmacniacza z subem :) , ale nie wiem którędy poprowadzić kabel zasilający od aku do wzmachola w bagażniku :cry: . Posiadam civic’a coupe 5g (’94). Wiem, że były już posty na ten temat-poniżej aku jest zaślepka itd... :neutral: Wszystko byłoby spoko tylko, że w tej wersji jest klima 8) , a nie chcę jej ruszać. Pomóżcie :!: :!: :!:
Czekam na szybka odpowiedz. Z góry dziek. ;)
P.S. Jeszcze małe pytanko. Jak dostać się z kablami do złączki w drzwiach??? Trzeba ściągać drzwi???
cześć kolego jestem nowy ale ci postaram się pomóc
ja jak komus puszczałem kabel to kładłem go w progu tzn pod plastikiem co nakrywa próg i wykładzinę tam klimy raczej niema :D a pod kierownica na pewno bedzie jakaś zślepka proste chyba nie tylko trzeba pomy śleć i popatrzec dobrze a a kable w drzwiach morzesz puścic przez gumy harmonijkowe tam tez ida jakię s kable i ci się raczej zmieszcza
Witam!
Dzięki za odpowiedź (choć z błędami:))
Po pierwsze: tyle to i ja wiem-tylko, że kable puszczone mam po drugiej stronie - "pasażerem"- a klima jest właśnie po tej stronie. Po prostu myślałem, że ktoś robił już coś takiego i zna jakiś "sposób na to”:)
A po drugie: wiem, że kable do drzwi prowadzone są przez gumową harmonijkę tylko ciężko się do niej dostać -przynajmniej w wersji coupe-więc i to pytanie było raczej prośbą o "skierowanie na odpowiedni tor prac"- podpowiedź:!:
a co za problem puścić z drugiej strony gdzie niema klimy ? ? ja nie widze problemu ??? to jak wiesz o co chodzi to po co się pytasz? ?
misiek jezlei dobrze rozumuej to klime masz po tej stronei co aku? i zasłania Ci ta zaślepke?, poszukaj gdzies wiazki co wchodzi do środka i przecisnij tam kabla....
co do drzwi to najłatwiej jest to zrobić ścigając je, inaczje trzeba sie sporo namęczyć....
a co za problem puścić z drugiej strony gdzie niema klimy
chodzi o to aby zasilanei miało jak najkrótsza droge wiec puszczanei czegos na około nei ma sensu....
Problem- jak sie nie ma gdzie auta rozebrać, a mróz na polu :!: :!: :!: A pytam się po to żeby ktoś mnie naprowadził albo poddał jakiś "CIEKAWY" pomysł/sposób :!: :!: :!:
A Ty nie musisz się tak rzucać-nie masz ochoty pomóc to nie pisz :evil:
z tym rzucaniem to do kogo???
Dzięki MartinS :!:
Tylko jest taki mały myk że z tej strony nie przechodzi żadna wiazka :sad:
Będe musiał chyba przepchnąć ten kabel pod kierownicą :sad: Tylko najpierw musze skombinowac jakąś miejscówke na rozebranie auta ;)
Jak byś coś słyszał w tym temacia to pisz :!: :!: :!:
[ Dodano: Sob 16 Gru, 2006 ]
z rzucaniem to do maly187
pod kierownicą...masz na mysłi kolumne kierownicy? jeżlei tak to nei ejst najlepszy pomsył bo tam kabel bedzie narażony na przetarcie....
z rzucaniem to do maly187
[ Dodano: Sob 16 Gru, 2006 ]
nie pod samą kierownicą (kolumną kierowniczą) to nie.chodziło mi raczej razem z wiązką-za puszką z bezpiecznikami :)
aaa to spokojowo....obyś znalazł miejscówke na ogarniecie auta bo do wiosny będziesz czekał az sie ciepło zrobi :)
hehe no rozwalasz mi konstrukcję kolego ja się rzucam ??? to ty non stop pierdzisz wykrzyknikami hehe jeśli Ciebie jest mróz no to troche przykro poproś jakiegoś kolege może ci użyczy garażu na parę godzinek nie będziesz musiał czekać przez zime (co to za zima jak śniegu niema :///)
troche odkopię i się podepnę żeby nowego tematu nie zakłądać, dodam że samochód to taki jak w profilu czyli EJ9:
puszczam kabel zasilający od wzmacniacza, przeprowadziłem go od akumulatora przez taką dziurkę z gumową zaślepką obok aku, wyszedł pod nogami pasażera, dałem go na stronę kierowcy pod wykładziną i w próg plastikowy, i zaczęły się schody.
Żeby poprawnie poprowadzić ten kabel trzeba odpiąć sam próg plastikowy i cały plastikowy tylny boczek, i tutaj trzeba odkręcić ten pręt na dole do którego trzyma się pas bezpieczeństwa - dobrze myślę ?
Dalej żeby zdjąć tylny boczek trzeba odkręcić chyba ze dwie śruby którymi jest przykręcony - tutaj znowu miałem problem bo nie ma dostępu bo zasłania je kanapa która od spodu się jakoś trzyma i nie wiem jak ją odpiąć żeby ją podnieść całkowicie i przy okazji nic więcej nie połamać (już poszedł mi kawałeczek na dole tylnego boczku :/ ).
Udało mi się jakoś kabel zasilający puścić ale nie tak jak chciałem w tylnym boczku a w samym plastikowym progu i dalej pod kanapą, jeśli tak samo upierdliwie jest z drugiej strony (którą będę puszczał kabel z radia do wzmaka) to wole się poradzić czy jest jakiś łatwiejszy sposób.
Kanapa jest przykręcona pod oparciem mniej więcej po środku, jest tam śruba na klucz 10. Jak ją odkręcisz to podnosisz siedzisko które z przodu ma jeszcze 2 wpięcia na podłodze. Żeby zdjąć tapicerkę z tylnego boku musisz rozebrać cały tył auta a to już mija się z celem, ja odkręcam mocowanie pasa i ten wkręt na dole tapicerki następnie biorę łomik plastikowy (można owinąć taśmą izolacyjną płaski śrubokręt) i odginam tapicerkę zaczynając od góry. Wyczepiam ją po prostu na tym rancie na środkowym słupku. Potem listwa progowa i w zasadzie jest rozebrane i gotowe do kładzenia kabelków.