Zobacz pełną wersję : pytanko d15b8
Witam, mam silnik d15b8. I mam takie pytanie. Czy orientuje sie ktos moze, czy w tym silniku na tlokach jest miejsce na 16 zaworow?? sporo czytalem i jedni mowia ze jest, a inni ze nie ma;/ jak ktos jest w 100 % pewien to prosilbym o odpowiedz. Z gory dzieki:)
Posiadam taki silnik. Jak stał w warsztacie na wymianę rozrządu i coś tam jeszcze to mechanicy dziwili się, że jest to motor ośmiozaworowy, ale wszystko jest przygotowane na szesnaście; wystarczy tylko przełożyć głowice (prawdopodobnie z d15b7)
KrzyChules
15-11-10, 18:05
mialem ten silnik, padaka straszna, po rozkreceniu tloki maja miejsce na 16 zaworow
jak chcesz cos dalej z tym robic to glowica ssak i wydech odrazu won , skrzynie tez by sie przydalo na krotszą
no skrzynie wymieniam na ta z d13b2 (94 rok), i mam jeszcze kolektor jebajowy. Chcialem wlasnie glowice od d15b7 ale ktos mi powiedzial ze trzeba przerabiac tloki:| dlatego wolalem zapytac. A jak bym wymienial glowice, to wystarczy tylko glowica i komp? jest milion takich tematow, ale kazdy mowi cos innego.i jeszcze jedno, ssacy od czego bedzie pasowal?
KrzyChules
16-11-10, 12:06
glowice mozesz od d15b7 a jeszcze lepiej od d16z6, komp tak samo
ssak tak samo , choc lepszy jest z d16 , i jak wymieniasz to na kompletny bo b8 ma mniejsza przepustnice i mniejsze wtryski
mam 2 glowice 16zaworowe musial bym poszukac na warsztacie;)
bez vitka!
mam 2 glowice 16zaworowe musial bym poszukac na warsztacie;)
bez vitka!
ale od d15b7?? KrzyChulec dzieki za podpowiedz. a jeszcze jedno, czy jak wymienie na ta od d16 to wiazka bedzie pasowac?
KrzyChules
16-11-10, 20:08
jak chcesz podpiąc vitka to kabinowka z b8 da rade , jedynie musisz dorobic cos do vitka i sonde 4 zylową ( ja robilem swap z b8 na d16z6 i nic nie ciągałem - silnikowa z anglika)
i komp tez z d16z6 idzie?