Zobacz pełną wersję : alternator
Panowie mam szybkie pytanie, czy alternatory d15b2 i d13b2 sa takie same ?
Muzyk-Grzes
12-11-10, 22:15
Na 99,9% tak, zależy tylko który gdzie chcesz włożyć bo ten z D13B2 w miejsce D15B2 może nie mieć jednego wyprowadzenia w kostce, za to w odwrotną stronę to na pewno bedzie pasować.
o ile pamietam to tak, jesli masz dojscie to popatrz po wtyczkach, ale chyba to samo. pewien nie jestem, ale w sumie obydwa są na obd0
no wlasnie mam mpfi i moj aparat padl , i wyczailem sobie taki od d13b2
sorka pomylilem oczywiscie alternator , mam d15b2 + mpfi czyli d15b7 .
Muzyk-Grzes
14-11-10, 10:40
Jeśli chcesz założyć do mpfi alternator z D13B2 to ja właśnie do mpfi wywalałem alternator z D13B2 bo brak jednego pinu ,który odpowiada za "oszczędność prądu" Posiadacze D13B2 wiedzą że jak na biegu jałowym włączysz światła ,ogrzewanie tylnej szyby i wentylator to obroty spadaja drastycznie właśnie z powodu braku tego pinu.
To fakt. przy maksymalnym obiązeniu obroty spadają o pare setek. ale wystarczy przegazować i komp mi spowrotem ustawi obroty jeśli za bardzo spadły
no czyli koniec koncu te alternatory nie sa takie same :/ wiec musze poszukac taki od d15b2 :/
A mam pytanko bo w sumie ten alternator lezy u mnie i sie marnuje , a w moim alternatorze od d15b2 zdaje sie ze poszly jakies lozyska bo cos zgrzyta i puka. Teraz pytanie moze da rade wybebeszyc tego z d13 i przelozyc do d15 to co sie posypalo?
raczej nie, skoro nie sa alternatory takie same to i srodek bedzie inny.
Muzyk-Grzes
15-11-10, 21:03
Trudno powiedzieć żeby konstruktorzy Hondy silili się na oryginalność za każdym nowym alternatorem. Podejrzewam że alternator z D13B2 i D15B2 są takie same ,dopiero te na mpfi są inne.
king_doom pisałeś że masz mpfi mam rozumieć że masz D15B7? czy dpfi takie jak D15B2 ,jeśli masz dpfi zgodne z oznaczeniem silnika D15B2 to na zdjęciu poniżej jest wtyczka (gniazdko) alternatora D13B2 sprawdź swoje i będzie o jedno pytanie mniej .
http://img521.imageshack.us/img521/8118/hpim2706.th.jpg (http://img521.imageshack.us/my.php?image=hpim2706.jpg)
Sprawdzilem i masz racje roznia sie kostami, ja mam 4 piny a alternator od d13b2 ma 3. Mam d15b2 przerobiony na wielopunkt wiec teoretycznie to juz d15b7. Mozemy zakonczyc temat i podsumowac to tak ze te alternatory nie sa takie same :) dzieki za pomoc wszystykim
Muzyk-Grzes
15-11-10, 22:01
W sumie to mogli byśmy zakończyć temat ,ale nadal nie wiemy czy D13B2 ma taki sam alternator jak w D15B2 bo twój wielopunkt miał zapewne wymieniony alternator jak to i w moim przypadku było kiedy robiłem mpfi.
W sumie to mogli byśmy zakończyć temat ,ale nadal nie wiemy czy D13B2 ma taki sam alternator jak w D15B2 bo twój wielopunkt miał zapewne wymieniony alternator jak to i w moim przypadku było kiedy robiłem mpfi.
przeciez bylo mowione na poczatku ze d15b2 i d13b2 maja inne alternatory, a d15 b2 i b7 ma takie same...