Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : spryskiwacz szyb przednich

Diups
15-12-06, 16:34
normalnie wieczorem dzialal... wsiadam w dzien i dupa... nie nie rusza...
slychac silniczek ze pracuje.... tylny spryskiwacz dziala pieknie a przedni nawet nie "siknie" woda...

co to moze byc? kiedys mi nie dziala jedna dysza przez jakis czas, a pozniej samo sie odetkalo jakos.... no ale teraz wogule nie ma spryskiwania :/

zako
15-12-06, 17:00
Przetarty wężyk do spryskiwaczy przednich-sprawdż przy zawiasie maski...

qba1983
15-12-06, 17:30
jesli ci pompa chodzi to zobacz czy czasem nie rozlaczyl sie gdzies ten wezyk, albo masz zapchane glowice(ale to tez chyba nie problem, wyjmij i przedmuchaj)

Pivco
17-12-06, 18:33
Jeżeli lejesz co popadnie to możesz mieć pozatykane spryskiwacze albo przerwe gdzieś na łączeniu(najprędzej na kielichu masz trzymak i tam się potrafi spsuć)

Cairo
17-12-06, 18:34
Temat nieaktualny. Już naprawione wczoraj na spocie. Maska w góre a spryski psikają :wink:

matmario
28-12-06, 18:19
A czy u was też wycieraczki zaczynają działać bezpośrednio po pociągnieciu wajchy czy jest jakiś czas aż płyn zacznie pryskać na szybę, u mnie ciągne i wycieraczki chodzą po suchym zanim płyn dopłynie, jakieś skopane rozwiąznanie.. :evil:

przemo78
29-12-06, 13:03
było o tym w innym temacie, w naszych Hondach najpeirw wodą spryskujesz a później włączasz wycieraczki, co do pryskania to rzeczywiscie chwilkę trzeba odczekać zeby leciał płyn

qba1983
29-12-06, 15:45
ale kolega ma "lepsza wersje" tego sytstemu od wycieraczek, dziala tak ze po wlaczeniu tylko pompki spryskiwacza odrazu dziala wycieraczka.
proponuje pujsc do sklepu motoryzacyjnego i kupic zaworek jednokierunkowy do spryskiwaczy, (ok 4zl) podlacz to gdzies (np przy kielichu) i jakis czas bedzies zadowolony,pisze tak bo, jakis czas u mnie dzialalo a terz(jakies10miesiecy) przestalo :(

powiedz mi czy masz w pełni dzilajaca funkcje czasowego wlaczania wycieraczek? chodzi mi o tryb "int" ktor pozwala na ustawenie czasu przerwy po miedzy zalaczeniem wycieraczek.
(szukam w jakich autach to bylo to moze w jakim srocie kupie ten sterownik)

Cairo
29-12-06, 17:45
Napewno było w Fordzie Mondeo i Fiacie 125p 8)

Diups
29-12-06, 23:17
ja mialem nawet w daewoo tico :D

matmario
31-12-06, 17:25
ale kolega ma "lepsza wersje" tego sytstemu od wycieraczek, dziala tak ze po wlaczeniu tylko pompki spryskiwacza odrazu dziala wycieraczka.
proponuje pujsc do sklepu motoryzacyjnego i kupic zaworek jednokierunkowy do spryskiwaczy, (ok 4zl) podlacz to gdzies (np przy kielichu) i jakis czas bedzies zadowolony,pisze tak bo, jakis czas u mnie dzialalo a terz(jakies10miesiecy) przestalo :(

powiedz mi czy masz w pełni dzilajaca funkcje czasowego wlaczania wycieraczek? chodzi mi o tryb "int" ktor pozwala na ustawenie czasu przerwy po miedzy zalaczeniem wycieraczek.

Kurcze nawet nie wiedziałem ze mogę to ustawić :) mam normalnie że chodzi wolno szybko albo non stop bardzo szybko, ale że można to ustawić to nie wiedziałem a czym to reguluje? Taki patent był też w Maluchu :)

Strength
10-05-12, 21:57
Witam. Piszę w tym wątku aby nie zakładać nowego . Mam taki problem . Jak włączam spryskiwacz i leci płyn do chlapie strasznie w różne strony, na bocznych szybach pasażera i kierowcy na dachu też casami sie znajduje płyn na tylnej szybie :D (nie wiem jak to możliwe) . I z jednej dyszy leci ,ale słabe ma ciśnienie . Co z tym zrobić co wymienić ? pozdrawiam :)

wulkanisko
10-05-12, 22:43
Jak chlapie w różne strony to ustaw każdą dyszę igłą tak, aby było dobrze. Jeśli masz różne ciśnienia to pewnie jakaś jest przytkana. Zdemontuj dyszę, namocz ją na noc w jakimś środku do kamienia (taki do czyszczenie wanny), rano przedmuchaj sprężonym powietrzem i sprawdź. Jak nie pomoże to wymień najlepiej na mgłowe z Cytryny:)

wrcsti
11-05-12, 08:02

a jest cos takiego? w Poldku miałem ale w Hani za nic nie mogę zlokalizować gdzie może być:confused:

wulkanisko
11-05-12, 12:27
Niestety nie ma u nas czasowego włącznika wycieraczek.

Oma
11-05-12, 13:42
Korzystając z okazji podepne sie pod temat u mnie spryskiwacze nie działają z przodu wogóle gdy włączam nie ma żadnej reakcji... a z tyłu działają bez zarzutu. czyżby włącznik bez zepsuty?? jak to sprawdzić

MikeFoto
11-05-12, 14:07
gdy włączam nie ma żadnej reakcji...

Nie słychać pracy pompki ? To albo pompka uszkodzona, albo nie dochodzi napięcie. Trzeba zdjąć zderzak przedni i obadać.

Oma
11-05-12, 19:38
to ile jest tych pompek chyba jedna?? gdy włączam tylne spryskiwacze działa pompka wszystko ok a gdy przednie to tak jak mówiłem zero reakcji nie słychać pompki ani nic... jutro chyba sciągne zderzak i bede szukać usterki choć mam chęć najpierw dobrać się do włącznika i kośći przy kierownicy

MikeFoto
11-05-12, 21:42
to ile jest tych pompek chyba jedna??

Jak w każdym aucie, pompek jest tyle ile miejsc do spryskiwania. Do tylnej szyby jedna, do przedniej druga, a jakbyś miał spryski reflektorów to i trzecia.

najpierw dobrać się do włącznika i kośći przy kierownicy

Najczęściej pada pompka bo to ona ma najcięższą pracę.

Oma
11-05-12, 22:24
aha wielkie dzięki:) a jak sprawdzić że padła?? i czy to jest ta koło zbiorniczka płynu od wspomagania?

RadekTymecki
11-05-12, 22:40
a ona nie była koło zbiorniczka na plyn? jedna na przód druga na tył? nie pamietam naprawdę. jak mam racje to musisz zderzak zrzucać

MikeFoto
11-05-12, 23:23
Pompka spryskiwaczy jest przymocowana do zbiornika. Bez zdejmowania zderzaka nic nie zobaczysz.

Strength
12-05-12, 13:49
Jak chlapie w różne strony to ustaw każdą dyszę igłą tak, aby było dobrze. Jeśli masz różne ciśnienia to pewnie jakaś jest przytkana. Zdemontuj dyszę, namocz ją na noc w jakimś środku do kamienia (taki do czyszczenie wanny), rano przedmuchaj sprężonym powietrzem i sprawdź. Jak nie pomoże to wymień najlepiej na mgłowe z Cytryny:)

ok, spróbuje je wykręcić, jak ogarne dam znać czy zadziałało :)

Oma
12-05-12, 14:42
czekam na miernik i dopiero wtedy upenie sie że popka spalona podmieniłem weżyki i mam teraz na przód:) i nie wiem czy tak nie zostawie:) jak odkreciłem zderzak to tak sie wkurrr.... tyle rdzy!!!!... ja pier... chyba pomaluje chydrokauczukiem zawsze coś pomoże:(

atr
12-05-12, 15:04
U mnie tylna kiedyś pompka nie działała. Okazało się, że styki były brudne, po przeczyszczeniu pompowała.

Oma
12-05-12, 19:42
no i skończone...:) kiedys najwyżej wymieni sie obie:) martwi mnie kurde ta rdza była bita napewno

Strength
16-05-12, 10:21

Jak myślisz takie podejdą ?? :)

http://moto.allegro.pl/hit-spryskiwacze-mglowe-dysze-mgielka-sklep-i2328547781.html

wulkanisko
16-05-12, 22:37
Wg opisu pasują, ale nie napisali z czego one są. Poszukaj oryginałów z Citroena / Peugeota nr OEM części: 6438.V8 cena taka jak te z allegro.

Strength
18-05-12, 23:36
Takie ło ?:) http://allegro.pl/dysza-spryskiwacz-peugeot-307-citroen-c4-prezent-i2305253229.html będzie pasować ? W masce nie będzie szpar ?

wulkanisko
18-05-12, 23:43
Takie ło:) żadnych szpar nie ma.

Strength
19-05-12, 10:48
A to są te mgłowe ??

wulkanisko
19-05-12, 14:01
Tak to są te mgłowe, co prawda w naszych H pompka jest zbyt słaba do zrobienia mgły, ale ładnie pokrywają całą szybę.

Strength
19-05-12, 15:55
elegancko , będe zamawiać, dzieki :) Czyli ogólnie i tak będą lepsze niż oryginały Hondy ?

wulkanisko
19-05-12, 16:31
Rozwiewając wszystkie wątpliwości: tak:)