Zobacz pełną wersję : spryskiwacz szyb przednich
normalnie wieczorem dzialal... wsiadam w dzien i dupa... nie nie rusza...
slychac silniczek ze pracuje.... tylny spryskiwacz dziala pieknie a przedni nawet nie "siknie" woda...
co to moze byc? kiedys mi nie dziala jedna dysza przez jakis czas, a pozniej samo sie odetkalo jakos.... no ale teraz wogule nie ma spryskiwania :/
Przetarty wężyk do spryskiwaczy przednich-sprawdż przy zawiasie maski...
jesli ci pompa chodzi to zobacz czy czasem nie rozlaczyl sie gdzies ten wezyk, albo masz zapchane glowice(ale to tez chyba nie problem, wyjmij i przedmuchaj)
Jeżeli lejesz co popadnie to możesz mieć pozatykane spryskiwacze albo przerwe gdzieś na łączeniu(najprędzej na kielichu masz trzymak i tam się potrafi spsuć)
Temat nieaktualny. Już naprawione wczoraj na spocie. Maska w góre a spryski psikają :wink:
A czy u was też wycieraczki zaczynają działać bezpośrednio po pociągnieciu wajchy czy jest jakiś czas aż płyn zacznie pryskać na szybę, u mnie ciągne i wycieraczki chodzą po suchym zanim płyn dopłynie, jakieś skopane rozwiąznanie.. :evil:
było o tym w innym temacie, w naszych Hondach najpeirw wodą spryskujesz a później włączasz wycieraczki, co do pryskania to rzeczywiscie chwilkę trzeba odczekać zeby leciał płyn
ale kolega ma "lepsza wersje" tego sytstemu od wycieraczek, dziala tak ze po wlaczeniu tylko pompki spryskiwacza odrazu dziala wycieraczka.
proponuje pujsc do sklepu motoryzacyjnego i kupic zaworek jednokierunkowy do spryskiwaczy, (ok 4zl) podlacz to gdzies (np przy kielichu) i jakis czas bedzies zadowolony,pisze tak bo, jakis czas u mnie dzialalo a terz(jakies10miesiecy) przestalo :(
powiedz mi czy masz w pełni dzilajaca funkcje czasowego wlaczania wycieraczek? chodzi mi o tryb "int" ktor pozwala na ustawenie czasu przerwy po miedzy zalaczeniem wycieraczek.
(szukam w jakich autach to bylo to moze w jakim srocie kupie ten sterownik)
Napewno było w Fordzie Mondeo i Fiacie 125p 8)
ja mialem nawet w daewoo tico :D
ale kolega ma "lepsza wersje" tego sytstemu od wycieraczek, dziala tak ze po wlaczeniu tylko pompki spryskiwacza odrazu dziala wycieraczka.
proponuje pujsc do sklepu motoryzacyjnego i kupic zaworek jednokierunkowy do spryskiwaczy, (ok 4zl) podlacz to gdzies (np przy kielichu) i jakis czas bedzies zadowolony,pisze tak bo, jakis czas u mnie dzialalo a terz(jakies10miesiecy) przestalo :(
powiedz mi czy masz w pełni dzilajaca funkcje czasowego wlaczania wycieraczek? chodzi mi o tryb "int" ktor pozwala na ustawenie czasu przerwy po miedzy zalaczeniem wycieraczek.
Kurcze nawet nie wiedziałem ze mogę to ustawić :) mam normalnie że chodzi wolno szybko albo non stop bardzo szybko, ale że można to ustawić to nie wiedziałem a czym to reguluje? Taki patent był też w Maluchu :)
Witam. Piszę w tym wątku aby nie zakładać nowego . Mam taki problem . Jak włączam spryskiwacz i leci płyn do chlapie strasznie w różne strony, na bocznych szybach pasażera i kierowcy na dachu też casami sie znajduje płyn na tylnej szybie :D (nie wiem jak to możliwe) . I z jednej dyszy leci ,ale słabe ma ciśnienie . Co z tym zrobić co wymienić ? pozdrawiam :)
wulkanisko
10-05-12, 22:43
Jak chlapie w różne strony to ustaw każdą dyszę igłą tak, aby było dobrze. Jeśli masz różne ciśnienia to pewnie jakaś jest przytkana. Zdemontuj dyszę, namocz ją na noc w jakimś środku do kamienia (taki do czyszczenie wanny), rano przedmuchaj sprężonym powietrzem i sprawdź. Jak nie pomoże to wymień najlepiej na mgłowe z Cytryny:)
a jest cos takiego? w Poldku miałem ale w Hani za nic nie mogę zlokalizować gdzie może być:confused:
wulkanisko
11-05-12, 12:27
Niestety nie ma u nas czasowego włącznika wycieraczek.
Korzystając z okazji podepne sie pod temat u mnie spryskiwacze nie działają z przodu wogóle gdy włączam nie ma żadnej reakcji... a z tyłu działają bez zarzutu. czyżby włącznik bez zepsuty?? jak to sprawdzić
gdy włączam nie ma żadnej reakcji...
Nie słychać pracy pompki ? To albo pompka uszkodzona, albo nie dochodzi napięcie. Trzeba zdjąć zderzak przedni i obadać.
to ile jest tych pompek chyba jedna?? gdy włączam tylne spryskiwacze działa pompka wszystko ok a gdy przednie to tak jak mówiłem zero reakcji nie słychać pompki ani nic... jutro chyba sciągne zderzak i bede szukać usterki choć mam chęć najpierw dobrać się do włącznika i kośći przy kierownicy
to ile jest tych pompek chyba jedna??
Jak w każdym aucie, pompek jest tyle ile miejsc do spryskiwania. Do tylnej szyby jedna, do przedniej druga, a jakbyś miał spryski reflektorów to i trzecia.
najpierw dobrać się do włącznika i kośći przy kierownicy
Najczęściej pada pompka bo to ona ma najcięższą pracę.
aha wielkie dzięki:) a jak sprawdzić że padła?? i czy to jest ta koło zbiorniczka płynu od wspomagania?
RadekTymecki
11-05-12, 22:40
a ona nie była koło zbiorniczka na plyn? jedna na przód druga na tył? nie pamietam naprawdę. jak mam racje to musisz zderzak zrzucać
Pompka spryskiwaczy jest przymocowana do zbiornika. Bez zdejmowania zderzaka nic nie zobaczysz.
Jak chlapie w różne strony to ustaw każdą dyszę igłą tak, aby było dobrze. Jeśli masz różne ciśnienia to pewnie jakaś jest przytkana. Zdemontuj dyszę, namocz ją na noc w jakimś środku do kamienia (taki do czyszczenie wanny), rano przedmuchaj sprężonym powietrzem i sprawdź. Jak nie pomoże to wymień najlepiej na mgłowe z Cytryny:)
ok, spróbuje je wykręcić, jak ogarne dam znać czy zadziałało :)
czekam na miernik i dopiero wtedy upenie sie że popka spalona podmieniłem weżyki i mam teraz na przód:) i nie wiem czy tak nie zostawie:) jak odkreciłem zderzak to tak sie wkurrr.... tyle rdzy!!!!... ja pier... chyba pomaluje chydrokauczukiem zawsze coś pomoże:(
U mnie tylna kiedyś pompka nie działała. Okazało się, że styki były brudne, po przeczyszczeniu pompowała.
no i skończone...:) kiedys najwyżej wymieni sie obie:) martwi mnie kurde ta rdza była bita napewno
Jak myślisz takie podejdą ?? :)
http://moto.allegro.pl/hit-spryskiwacze-mglowe-dysze-mgielka-sklep-i2328547781.html
wulkanisko
16-05-12, 22:37
Wg opisu pasują, ale nie napisali z czego one są. Poszukaj oryginałów z Citroena / Peugeota nr OEM części: 6438.V8 cena taka jak te z allegro.
Takie ło ?:) http://allegro.pl/dysza-spryskiwacz-peugeot-307-citroen-c4-prezent-i2305253229.html będzie pasować ? W masce nie będzie szpar ?
wulkanisko
18-05-12, 23:43
Takie ło:) żadnych szpar nie ma.
wulkanisko
19-05-12, 14:01
Tak to są te mgłowe, co prawda w naszych H pompka jest zbyt słaba do zrobienia mgły, ale ładnie pokrywają całą szybę.
elegancko , będe zamawiać, dzieki :) Czyli ogólnie i tak będą lepsze niż oryginały Hondy ?
wulkanisko
19-05-12, 16:31
Rozwiewając wszystkie wątpliwości: tak:)