PDA

Zobacz pełną wersję : napiecie referencyjne miedzy + od aku a gniazdem sondy lambda w d13b2

dre2008
12-11-10, 12:35
Jak w temacie, czy moglby ktos zmierzyc i podac powyzsza wartosc, mi wychodzi kolo 5 v ale z tego co wiem powinna ta wartosc miec 0.5 v ...

piroman
12-11-10, 12:44
napiecie na sondzie mierzysz względem masy a nie +12V z aku

dre2008
12-11-10, 13:20
Nie mowie o napieciu na sondzie tylko referencyjnym - wychodzacym z komputera (ECU) na gniazdo do ktorego podlaczamy wtyczke od sondy ......

nike69
12-11-10, 14:24
wszystko jest w manualu :) proponuje sciagnac i zobaczyc, nie wiem jak ty to mierzysz, w manualu masz opisany pomiar sondy zarowno na kostce od ecu jak i w komorze silnika
tutaj masz moj filmik jak mierzylem na ecu i takie napiecie powinno byc http://www.youtube.com/watch?v=NmT8SCZxWlQ

dre2008
12-11-10, 14:57
Oj mowie ze nie chodzi mi o napiecie sondy ... chodzi o napiecie referencyjne bez sondy - odlaczamy sonde od gniazda - na puste gniazdo z dajemy szpilke a druga na plus w aku - a wynikiem bedzie wartosc napiecia jakie ecu daje na sonde .. o ta wartosc mi chodzi. slyszalem ze powinno byc 0.5 v (stala wartosc) mi wychodzi 5 v. i chcialbym porownac te dane z kims kto tez zmierzy bo jesli mam za wysokie faktycznie to cos nie tak ....

nike69
12-11-10, 16:32
nie znam sie na elektryce ale wydaje mi sie to ryzykowne i bez sensu, ja robilem taki pomiar odpinajac sonde ale minus od miernika dawalem do masy auta a nie do plusa aku. taki pomiar dawal mi stale napiecie 1v co widac na drugim filmiku. zaraz zerkne ci do manuala

dre2008
12-11-10, 16:55
Znam manual ..... a takie mierzenie jakie chce zeby ktos zrobil nie jest ryzykowne - to tak jakbys mierzyl w gniazdku czy jest tam 230 V ..... bo komputer podaje pewne napiecie na sonde i chce wiedziec dokladnie jakie ..... i sory nie na plus w aku tylko na minus lub na mase :)

nike69
12-11-10, 16:59
ten pomiar ktory dawal mi 1v to byl na odpietej sondzie i miernik byl podpiety do sondy.. hmm niby dziwne ale wedlug manuala tez tak nalezy zrobic.
zrob tak, nie odpinaj sondy tylko wepnij sie w ta kostke a druga koncowka do masy, napiecie powinno skakac ~0.1-~0.9v, jesli przygazujesz powinno byc powyzej 0.6 ale nie wiecej jak 1v jesli jest np 2v to sonda jest walnieta, jak puscisz gaz powinno spasc ponizej 0.4 prawie do 0 i po chwili znow wahac sie 0.1-0.9. jesli jest inaczej to masz walnieta sonde ale jeszcze sprawdz to samo tylko wepnij sie w kostke ecu zeby miec pewnosc ze np przewod jest ok

a sproboj dac - od miernika do masy i napisz co wtedy pokazuje

a no widzisz i tu tkwil problem :D:D
jesli ci pokazuje 5v to cos jest zrypane, tylko pytanie co skoro sonda byla odpieta, ecu?
zrob taki test jak ci napisalem.

dre2008
12-11-10, 22:35
No wlasnie chce sprawdzic czy ecu mam zrypane a do tego mi jestpotrzebne zmierzenie napiecia w ecu w innym d13b2 ... podobno tam powinno byc napiecie rzedu 0.5 v a nie 5 v jak u mnie .....