PDA

Zobacz pełną wersję : wilgoć w bagażniku? rozwiązanie problemu

stolarz
11-11-10, 13:59
Dla posiadaczy szyberdachu :)

Natknąłem się na problem dużej wilgoci w bagażniku parę dni temu. Otworzyłem bagażnik i zobaczyłem że tapicerka bagażnika jest wilgotna a szmatka która leżała z prawej strony była nasiąknięta wodą maksymalnie. Po zdjęciu tapicerki okazało się że węże odprowadzające wodę z szyberdachu są łączone na wcisk z gumowymi kolankami które dalej odprowadzają tę wodę poza auto pod tylnim zderzakiem.

Kolanka jako że zrobione zostały z gumy straciły z wiekiem swoją elastyczność i wężyk wysunął się z niego. Efektu we wnęce koła zapasowego nie muszę chyba opisywać (1cm wody).

Najprostszym sposobem na pozbycie się tej usterki jest wyjęcie węży ze złączek, obsmarowanie ich naokoło silikonem i wetknięcie z powrotem do kolanek.

Później postaram się wrzucić zdjęcia jak to wygląda dokładnie.

Jeśli przyda się to dla potomnych a napisałem nie w tym dziale co trzeba to niech moderatorzy przeniosą temat tam gdzie będzie odpowiednio pasował :)

Pozdro

Nemereth
12-11-10, 18:44
:cool:

psemeq
12-11-10, 18:57
To jest dość znane rozwiązanie. Ja nie mam szyberdachu, pouszczelniane reflektory i klapkę przewietrzania auta na silikon i mi cieknie. I raczej nic z tym nie zrobię... Chyba, że zacznie się spawy sprawdzać. Na naszych drogach jak auto się wytrzęsie to norma, że woda leci...

stolarz
13-11-10, 17:40
no u mnie bardzo pomogło uszczelnienie odpływów więc polecam to sprawdzić zwłaszcza przy dzisiejszej pogodzie :) po tym zabiegu nie widać kropli wody w kufrze

headone
13-11-10, 18:35
Muszę sprawdzić bo mam ten sam problem :)
Jak będziesz miał fotki to wklej :)

jakub16
13-11-10, 21:34
Ech ja zrobiłem to hardcoorowo. Wiertarka + wiertło 6mm i bagażnik suchy. Nie mam szyberdachu, ale wydaje mi się że to przez uszczelki wokół tylnej szyby ;)

Lucas.FK2
13-11-10, 22:36
U mnie również woda w bagażniku była (5D) ale tylko trochę wyciągnąłem koło i takie gumowe zaślepki u mnie są to je też i tą wodę szmatami wytararłem i na ścisło zaślepki dałem. Teraz muszę sprawdzić czy znowu nie nalało.

ShiroiTokage
14-11-10, 17:21
Słuchajcie znalazłem pewną wadę która może być przyczyną wilgoci w bagażniku.
Zdejmując tylni zderzak (w eg3 HB) niechcący urwałem jeden z dwóch spodnich zaczepów, które były przymocowane do tego badziewia, gdzie się koło zapasowe wkłada. :p
Były tak skorodowane że urwałem z kawałkiem blachy. Zbadałem sprawę i okazało się że poprzedni właściwiej zakleił to feralne miejsce od wewnątrz jakąś gumą.
Tak czy siak radze sprawdzić te elementy, bo zimą musi się tam odkładać sporo śniegu, błota no i soli. Dodam też że moja Hania ma świetną blacharkę jak na ten rocznik.