Zobacz pełną wersję : d15b2 > glowica d16z2 > kolko y7 a rozrzad?
Sorka jesli juz bylo ale nie moglem poszukac... A wiec do rzeczy, mam silnik d15b2 i przymiezam sie wlasnie do zmiany calej glowicy z2. Wyczytalem za zamiast reg kolka wystarczy kolko od y7 ale pytanie czy pasek rozrzadu tez mysi byc od y7 ? czy moze byc od b2? I jeszcze pytanko czy kolko y7 da tyle samo co kolko reg?
Aha jeszcze jedno, glowice wymieniam bo pekl mi walek rozrzadu i prawdopodobnie pogielo zawory. Co moglo byc tego powodem ? Mozliwe ze wpadlo mi tam cos jak malowalem pokrywe zaworow ? Albo ze to wina tego ze nie wymienilem filtra oleju ? A moze zapchanego zaworu od odpowietrzania skrzyni korbowej ?
Muzyk-Grzes
11-11-10, 08:27
Jeśli głowica D16Z2 jest non vtec, a z tego co kojarzę jest i kółko z Y7 też non vtec to pewnie pasek rozrządu jest taki sam czyli powinien pasować ten co masz z D15B2. A i jeszcze czy kółko z Y7 jest konieczne ? nie wystarczy też 4,5 stopnia przestawić na aparacie zapłonowym?
aparat steruje zapłonem a nie fazami rozrządu
Wyczytalem, ze kolko y7 z powodzeniem zastapi regulowane kolko gdyz wowczas nie wystepuje przesuniecie o pol zeba. Chcialem sie tylko upewnic, bo roznie bywa. A co do peknietego walka, to co myslicie ? Mam jeszcze teorie (ktora nasunal mi sasiad) ze pompa oleju jest popsuta i cisnienie oleju jest za male. Mozliwe zeby olej nie docieral do glowicy?
oooo daj foto wałka to może coś będzie widać, a pasek Ci się nie zerwał?
ok jutro zrobie foto, pekl jakies 7 cm od aparatu zaplonowego. Co do paska to jest nietkniety :)
Muzyk-Grzes
11-11-10, 20:32
aparat steruje zapłonem a nie fazami rozrządu
Tak ,ale kółko Y7 przesuwa zapłon o 4,5 stopnia (różnica poł zęba do kólka B2 czy Z2) Jeśli głowica jest bez vtec i siedzi na bloku bez vtec to po co regulowane kółko? czy takie z Y7?
Tak ,ale kółko Y7 przesuwa zapłon o 4,5 stopnia
fazy rozrządu. a że zapłon jest ustawiany po rozrządzie zmienia się automatycznie