Zobacz pełną wersję : CIVIC VI 96r nie działa prędkościomierz
slawek00022
10-11-10, 19:45
witam
Honda Civic VI Coupe D16Y7 96 rok
mam problem z predkościomierzem ,kupiłem samochód już z niesprawnym , gość mówił ,że to czujnik w skrzyni ,więc wymieniłem czujnik i dalej to samo ,sprawdziłem zasilanie na kostce i na bocznych jest zasilanie po przekręceniu kluczyka ,środkowy pewnie jest sygnał .
Wszystko pracuje i wyświetla poprawnie oprucz predkościomierza i nie nalicza kilometrów
Czy mógł paść licznik ?? ktoś mial taki problem??
proszę o pomoc :) Pozdrawiam
Sprawdź czy nie ma luźnych śrubek z tyłu licznika. Dokładnie 3 na samym środeczku. Obstawiam niestety nieudolną "korektę licznika " i taki wyszedł efekt.
slawek00022
10-11-10, 22:51
śróbki dokręcałem , na liczniku jest nastukane 220,000 km :)jak zdemontowałem ramkę licznika to trzymał się już tylko na dwóch ,s nie na czterech śróbach więc możliwe ,że ktoś grzebał ( może chcial naprawiź lub jak piszesz zrobić kosmetykę :) )
jakby ktoś chcial pomóc z obrębu Katowic ,żeby sprawdzić na jego sprawnym liczniku czy działa to byłbym wdzięczny :):)
Podpinam się pod temat. Pacjent - Civic VI EJ9 1.6 D16W4. Właśnie przed chwilą przestał działać prędkościomierz z licznikiem kilometrów, wszystko inne (obrotomierz, kontrolki) działa. Jakie mogą być przyczyny? Impulsator? Jeśli tak to gdzie pod machą się znajduje i gdzie mogę taki kupić (na alledrogo są tylko do automatycznych skrzyń)?
Dodam, że przed chwilą właśnie jeździłem po dosyć głębokich kałużach... jest możliwe, że kostka się zalała czy coś? O.o
Edit: Auto stało kilka godzin i wszystko wróciło do normy... zgłupiałem :/ O co może chodzić?
Edit2: Po przejechaniu kilku kilometrów znów padł prędkościomierz :/ Ktoś zna prawdopodobne rozwiązania problemu?
W swojej miałem podobnie , długo walczyłem z tym , objawy były podane z tym że mi wskazówka po przekręcaniu zapłonu wskakiwała na 20 km i przy jezdzie drżała ale nie pokazywał rzeczywistej prędkości nie wymiana czujnika nie pomogła oddałem zegary do elektryka i wymienił cały mechanizm od predkościomierza wyszło taniej niż kupno używanych zegarów a zależało mi żeby zostawały te zegary bo mam udokumentowany przebieg ;)
Uporałem się z problemem... rozwiązanie bardzo prozaiczne :D Może komuś na przyszłość pomoże :)
Otóż problem polegał na tym, że w kostce czujnika zalegała woda... skąd się wzięła to nie wiem ale tam była. Wystarczyło osuszyć i wyczyścić styki... wszystko ładnie śmiga ;)