PDA

Zobacz pełną wersję : Blokada na prędkość, spalanie...

Borek29
10-11-10, 17:45
Witam (witałem się, ale nie zaszkodzi jeszcze raz :o).
1.Mam taki problem ze swoją Hanką Civic (VI, 3D) D14A4 (2 lata temu sprowadzona z Niemiec). Otóż gdy chciałem przegonić swój nowy nabytek to się troszeczkę rozczarowałem. Cifek nie chciał jechać więcej jak 170 na 4 (stanęła raptownie na ok. 5000 RPM), a gdy wrzucałem 5 prędkość była ta sama tyle, że obroty mniejsze. Na 3 do odciny bez problemu (155km/h). Dodam, że ganiam na oponkach: przód - 185/65 R15, tył - 195/50 R15 (wiem, wiem takie coś zrobił poprzedni właściciel).
2.Teraz jeszcze mam 2 pytanie. Czy moja Hania powinna na biegach 1,2 przyspieszać równo z Hanką V gen z D13B2 (obydwie serie), tyle, że on na seryjnych oponkach (na stali), a ja na tych co podałem wyżej?
3. Jeszcze jedno pytanie :P. Jak dużo mogło wzrosnąć spalanie mojej Hani na tych oponach (przód - 185/65 R15, tył - 195/50 R15)?

Z góry dzięki ;).

PS: Jeżeli są gdzieś odpowiedzi na moje pytania na forum, a ja je przeoczyłem to z góry przepraszam, ale niestety nie mogłem tego znaleźć.

seyren
10-11-10, 22:11
Powinienes miec lekka przewage nad d13b2 no chyba ze ten ma odblokowana przepustnice. A z tym pytaniem o spalanie na tych oponach troche przesadziles :p

Borek29
10-11-10, 23:45
No taką lekką przewagę mam, ale to bardzo małą (ale jak 3 wepnę to... :cool:). No nie wiem co do tego spalania, bo gdzieś czytałem, że spalanie może wzrosnąć o 1-2 litry.
Pozostaje jeszcze odpowiedź na 1 pytanie :P

pwl
10-11-10, 23:55
O 1-2 litry to Ci spalanie wzrosnąć może na laczu 215 a nie na 185.

Borek29
11-11-10, 18:59
To nie wiem oblicze sobie spalanie, ale wydaje mi się, że pali o wiele za dużo :/. Zna ktoś odpowiedź na 1 pytanie?

jasiek09
11-11-10, 19:04
To nie wiem oblicze sobie spalanie, ale wydaje mi się, że pali o wiele za dużo :/. Zna ktoś odpowiedź na 1 pytanie?
trzeba by zacząć od wymiany fitrów,świec, zobaczyć czy trzyma jeszcze ciśnienie na wszystkich garach...

Borek29
23-11-10, 23:33
Sprawa rozwiązana. Wymieniłem teraz na zimówki takie jak są seryjnie (z tyłu jest jednak 185, bo cały komplet był po naprawdę okazyjnej cenie). I na 4 jechałem 190, a chciała jeszcze iść. Myślę, że na 5 by spokojnie jeszcze poszła, ale nie mogłem już dalej jechać bo trzeba było hamować :/. Przyspieszenie też jest bardzo dobrze (ogólnie licznik mi chodzi identycznie z 2 nawigacjami ;) ) dokładnie 10s, ale dodam, że z kolegą, a on waży 100kg.
Wszystko pewnie było winą tego, że jak zmierzyłem ciśnienie w oponach było mniej więcej po 1 atm na oponach :eek:.
Co do spalania to jeszcze nie zdążyłem dokładnie sprawdzić, ale już widzę różnicę. Wcześniej wyszło mi (na tamtych oponkach z takim ciśnieniem i ogólnie to jeździłem przynajmniej w 3 do 5 osób) 9,5/100km
Czyli tam 0.5l, tam 0.5l i tam też 0.5l i już wychodzi 8 ;) (gdzieś czytałem, że w takim przeciętnym 1,4 to na jedną osobę ważącą 80 kg spalanie może wyjść 0.5l więcej)

Takie głupie ciśnienie, a jak zmienia postać rzeczy ;)

A i jeszcze jedno. Panowe & Panie, mam problem (jestem laikiem) z wyjęciem fajki. Ta guma co jest na świecach nie chce zejść. Ciągnąć mocno aż wyjdzie? Nic się nie urwie czy coś innego?