Zobacz pełną wersję : hamulce
Deszczyk0000
10-11-10, 12:02
potrzebne tarcze do MB2 D14A8 :) moglibyście coś polecic ?(dajcie linki na allegro itp) obecne tarcze sa w oplakanym stanie :/ co warto wymienic razem z tarczami ? jaki sredni koszt i i czy warto zająć się tym samemu czy lepiej oddac do fachowaca :)
Pozdrawiam :)
Wymiana banalna, zrobisz samemu jak masz jakies pojecie o dlubaniu przy aucie. Jesli srednio to oddaj do warsztatu. Warto zmienic plyn. Z tarczami zmien klocki. Dobre, niedrogie tarcze to ATE. Koszta - nie wiem, tarcze mam inne a robilem sam.
Jesli mialbym strzelic to komplet tarcz i klockow na przod to jakies 400 - 500 PLN, plyn plus wymiana calosci - dodatkowa 100.
Deszczyk0000
10-11-10, 12:21
jakies tam pojęcie mam wiec mysle ze dalbym sobie rade, a tarcze na tyl ? tez tej samej firmy ? gdzie sprawdzic rozmiar tej tarczy zeby wiedziec jakie kupic :P
www.brakes.pl
ja bralem od nich, spoko sklep i kumaci ludzie. Mozesz sie tam prozgladac i porownac ceny.
ale jak masz 1.4 to z tylu chyba raczej bebny a nie tarcze, co ?
eee... szly z tarczami! Sa te same co w 1.6 mojej.
ja mam z tarczami z przodu i z tyłu :D
p.s. Deszczyk0000
looknij jeszcze tutaj:
http://www.mikoda.pl/sklep/
lub posłuchaj słów reXia i kup zestaw tarcze i klocki z ATE
taki zestaw zasługuje na duży +;)
Ja jezdzilem na ATE bardzo dlugo. Jazda normalna, zadko palowane auto ale czasem musialo hamowac dosc ostro. Zero problemow z ATE. Moim zdaniem nalezy sie wystrzegac zwyklych Brembo bo jest duzo opini ze sie krzywia.
Ja u siebie w Civicu mam tarcze Boscha i klocki TRW, wcześniej wyjezdzilem klocki ATE. IMO klocki ATE są bardziej miękkie niż TRW.
Na tym zestawie Bosch+TRW samochód zatrzymuje się elegancko. polecam
a to przepraszam , nie wiedzialem , dodam tylko ze swojej strony za ja zmienilem w tym roku na TRW - i maja jedna wade dla mnie troche istotna - strasznie brudza na brazowo - nie mialem jeszcze nigdy takich klocków - w porownaniu z ATE nie zauwazylem roznicy jesli chodzi o hamowanie, dlatego tez nastepnym razem kupie ATE
Deszczyk0000
11-11-10, 11:05
no wlasnie tez tak myslalem ale takich bebnow to jeszcze nie widzialem :D hehe
czyli w koncu wybor jest spory bo podaliscie mi w cholere kombinacji :P
na tym brakes.pl to chyba drogie rzeczy sa? czy tylko mi sie wydaje ?:D
strona mikody jest zaje**sta wszystko mozna wybrac dobrac do wyboru do koloru i ceny poowalajace nie sa :p
Był ABS - były tarcze. Były bębny nie było ABS.
Wiem bo mam ABS i 4xtarcza w D14A8
Mogę polecic Mikody GT. Komplet 4szt wyszedł 470zł + klocki TRW lucas ok 220zł (za przód i tył w sumie). I hamuje to baaardzo fajnie!
Co do wymiany to zrobisz sam o ile odkręcisz śruby trzymające tarcze. Bo jak się zapiekły/zardzewiały to jest mały kłopot :).... i niestety trochę zabawy to wymaga bo niewiedziec czemu zrobili je na śrubokręt krzyżakowy a nie na klucz....
Deszczyk0000
14-11-10, 14:30
no własnie te sruby to jakas porazka totalna jest !! poki co wole ich nie ruszac bo wyrobie je i tyle sie narobi :P MikeFoto a moglbys jakiegos linka podrzucic z tymi swoimi tarczami ? co jesli chodzi o wymiary tej tarczy ?:P nie chce miec sytuacji ze sobie kupie a nie beda pasowac hehe :P
Pozdrawiam :)
Ja jak złamałem tą śrubę to najpierw rozwierciłem, zdjąłem tarcze a później kombinerkami wkręciłem dalej i wyjąłem, tak to na tylej osi wyglądało, później nowe i po problemie, w miarę szybko to poszło