PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic i zegarek

rAku*
14-04-05, 02:22
Witam

Na wstepie sie przywitam bo jest to moj pierwszy post na tym forum. Mam nadzieje ze bedzie mi sie z wami fajnie pisalo choc napewno wiekszosc bede tylko czytal zeby nie pisac bzdur bo za duzo jeszcze nie wiem o tym aucie.
W poniedzialek stalem sie szczesliwym posiadaczem Hondy Civic 5gen. wersja Hatchback z silnikiem D13B2, jest to moj pierwszy samochod wiec mysle ze i tak jesat super :)

Do rzeczy, chodzi mi o zegarek ktory jest na desce rozdzielczej, jak chce go ustawic na godzine np 18:05 to sie nie da bo musi byc 6:05. Da sie to jakos zmienic ? Problem mam tez taki ze zegaek w zaleznosci od tego jakie ma wlaczone swiatla swieci mocniej albo slabiej, od czego to zalezy co jest nie tak ?

Kozystajac z tego watku spytam sie odrazu, jakie zarowki sa w tej Hondzie ? bo niegdzie nie moge znalesc a manuala nie moge cos sciaganac.

Z gory wielkie dzieki za odpowiedz.

hosi
14-04-05, 06:28
jak chce go ustawic na godzine np 18:05 to sie nie da bo musi byc 6:05. Da sie to jakos zmienic ?
Nie da sie.

w zaleznosci od tego jakie ma wlaczone swiatla swieci mocniej albo slabiej, od czego to zalezy co jest nie tak ?
Wszystko jest OK. To po to żeby Cie nie "raził" w nocy ;)

jakie zarowki sa w tej Hondzie
Które żarówki? Jeśli chodzi o reflektory to zwykłe H4.

dzierzans
14-04-05, 10:02
z zegaekiem jest wszystko ok :D tak powinno byc no i nie da sie ustawic 24 godzinnego trybu

siemaR
14-04-05, 10:09
Kozystajac z tego watku spytam sie odrazu, jakie zarowki sa w tej Hondzie ?
tutaj znajdziesz prawie wszystkie żaróweki w większości hond :wink:
http://www.lighting.philips.com/in_en/consumer/carlighting/products/which_lamp_to_buy/which_lamp_to_buy.php?main=gb_en&parent=1_3&id=in_en_car_lighting&lang=en

rAku*
14-04-05, 10:56
Wielkie dzieki za odpowiedz :)
Co do żarowke to mozecie polecic jakies niedrogie ktore by mi pasowaly i dawaly biale swiatlo ?! najlepiej odrazu z postajowkami.
Czyli zarowki normalnych swiatel H4 a jakie postojowki ?

pozdr.

lukiasz
14-04-05, 10:59
postojówki to W5W jak dobrze pamietam oznaczenie

fajne komplety ma philips ale tanio nie jest wiec musisz sie zdecydowac ile chcesz na nie przeznaczyc, ciekawe tez sa TenzoR ale bez postojówke :(

a najtaniej philips +30% czy jakos tak kupilem mamie do Clio i jest nawet dobrze :D

siemaR
14-04-05, 11:07
postojówki to W5W jak dobrze pamietam oznaczenie
dobrze pamiętasz :D

a jakie postojowki ?
:wpale: rAku* - zajrzyj do tego linka co Ci podałem i nie pytaj już więcej gdzie jest jaka żarówka.

Japoniec
14-04-05, 11:30
To ja z innej beczki :570: . Czy w wersjach na JP zegarek ma innego koloru podświetlenie.
Przyznam się że chciałem zadac to pytanie kiedyś na jakiejś stronie widziałem Civica z czerwonym podświetleniem zegarka czy ktoś może mi wyjasnić czy na JP one mają inne kolorki ?

Pozdrawiam Japoniec

cihy
14-04-05, 12:42
kolor zegarka - wszedzie jest taki sam, ale bardzo latwo go zmienic, wyciagasz zegarek, naklejasz odpowiednia folie (ja mam wlasnie czerwony) i zakladasz

calosc dokładnie opisał Maru, poszukaj, a napewno znajdziesz ;]

rAku*
14-04-05, 16:38
@ siemaR dzieki za linka o zarowki jakie gdzie sa juz nie bede pytal :)

Ale jeszcze spytam bo na allegro jest pelno roznych zarowek, czy warto wlozyc diodwe zamienniki ? sa w tez w kolorze niebieskim ale cyz mozna miec takiego koloru postojowki, nie znam sie na tym wiec sie pytam i prosze o jakas odpowiedz.

Myle o takich postojowkach http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=46944442 czy moze lepiej takie normalne http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=47042374

A z H4 taie byly by dobre http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=47971640
chciailbym wiedziec czy to naprawde daje takie biale swietlo.

pozdrawiam.

Octane
14-04-05, 18:27
A ja mam tez pytanko dotyczace zegarka.
Czy jest jakis bezpiecznik??
Bo sprawa jest taka, za każdym razem kiedy waylaczam samochod zegarek sie kasuje i jak jest wylaczony samochod to nie da sie zobaczyc ktora godzina.
A po uruchomieniu samochodu swieci tak slabo ze ledwo widac.
Zepsul sie czy jakis beziecznik padl

siemaR
14-04-05, 19:07
jest bezpiecznik od zegarka - i chyba jakby padł bezpiecznik to zegarek nie działałby bez względu na to czy masz włączony zapłon czy nie - ale nie jestem pewny. Na wyłączonym zapłonie jak przyciśniesz ta klapke zakrywającą przyciski do ustawiania zegarka - to się nic nie dzieje? (pisze to żeby się upewnić, bo odkryłem jak zobaczyć godzine na wył. zapłonie po roku jeżdżenia H :oops: )

cihy
14-04-05, 19:20
ja tak miałem - wyłączony zapłon zegarek sie resetuje i go nie widać, włączony zapłon zegarek działa - przyczyna bezpiecznik ;]

skaos
14-04-05, 19:23
A ja mam tez pytanko dotyczace zegarka.
Czy jest jakis bezpiecznik??
Bo sprawa jest taka, za każdym razem kiedy waylaczam samochod zegarek sie kasuje i jak jest wylaczony samochod to nie da sie zobaczyc ktora godzina.
A po uruchomieniu samochodu swieci tak slabo ze ledwo widac.
Zepsul sie czy jakis beziecznik padl

to bezpiecznik

mialem to samo - padl mi po tym jak kombinowalem z podlaczeniem radia (zdaje sie ze to ten sam jest)

trudno mi teraz powiedziec ktory to bezpiecznik ale znajduje sie on w skrzyneczce pod maska i jest na 99% na 7,5 (zreszta sprawdzisz ktory przepalony jest) - powinienes dojsc tam chyba nawet podpisany jest

a jeszcze pytanko - jak masz podlaczone radio przed czy za stacyjka? bo jak przed to moze ci co raz palic ten bezpiecznik (zle podlaczone)

zreszta mozemy sie spiknac na miescie to bym ci pokazal jak ja mam

sam raz spalilem ten bezpiecznik bo troche intuicyjnie radio podlaczalem ale jakos wyszlo :D

Octane
14-04-05, 20:46
Ja mam podlaćżone radio oddzielnie, oddzielny kabel od aku.
Jutro poszukam tego bezpiecznika.
A spiknac sie mozemy na miescie to zobacze, szkoda ze na spot nie wpadles

michal750
15-04-05, 10:21
Tutaj macie odpowiedzi na wszystkie wasze problemy dotyczace zegarka. Ja tez przez to przechodzilem :)
http://www.forum.tuning.pl/viewtopic.php?t=63633&highlight=zegarkiem

skaos
15-04-05, 10:54
Ja mam podlaćżone radio oddzielnie, oddzielny kabel od aku.
Jutro poszukam tego bezpiecznika.
A spiknac sie mozemy na miescie to zobacze, szkoda ze na spot nie wpadles

skoro masz na oddzielnym kablu to powinno byc obejscie od bezpiecznika

ja na poczatku kobinowalem troche i sie spalil ale jak pozniej podlaczylem to bylo dobrze co prawda za stacyjka ale gra - chociaz to kenwood i gubi stacje i ustawienia po kazdym wyjeciu kluczyka co mnie drazni niesamowicie - ale juz pracuje nad jedynym i slusznym podlaczeniem hehe

a co do spotu to niestety - ale ostatnie soboty jak i te w najblizszym czasie mialem/bede mial zajete :cry:

Seta
15-04-05, 12:08
Yo !
Miałem to samo i w moim przypadku okazało się że to bezpiecznik pod maską
(7,5A w górnym rzędzie drugia od lewej -- EG3)

POZDRO

Octane
15-04-05, 12:52
To byl bezpiecznik, jak go wczesniej ogladalem to wygladal na dobry a dopiero po wyjeciu widac bylo ze sie spalil :roll:
Juz mi dziala zegarek!! :D
CZyli jak mialem ten bezpiecznik wywalony prze jakis czas to oznacza to ze komp resetowl mi sie przy kazdym uruchomieniu???

Rida
15-04-05, 22:39
To byl bezpiecznik, jak go wczesniej ogladalem to wygladal na dobry a dopiero po wyjeciu widac bylo ze sie spalil :roll:
Juz mi dziala zegarek!! :D

O kurde jutro zmieniam bezpiecznik u siebie :D od stycznia jezdzilem bez zegarka :D :D

Cookee
16-04-05, 16:50
a gdzie sie znajduje bezpiecznik od zegarka bo mam ten sam problem ze mi nie dziala:(

Octane
16-04-05, 17:05
Yo !
Miałem to samo i w moim przypadku okazało się że to bezpiecznik pod maską
(7,5A w górnym rzędzie drugia od lewej -- EG3)

POZDRO