Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hałaśliwa dmuchawa

hunter71
14-12-06, 12:44
Witam, ostatnio bardzo hałaśliwa zrobiła mi się dmuchawa, wyższe biegi chodzą w miare normalnie, nie zauważyłem różnicy. Pierwszy bieg robi tyk tyk tyk tyk tyk tyk... i nie będę ukrywał, że bardzo mnie to drażni. Co robić ? Wyjąć schowek ... i rozebrać dmuchawę ? Nasmarować ? Coś wymienić ? Wyczyścić ?

Windykator
14-12-06, 13:05
może coś Ci wpadło do środka, jakiś listek albo co ;)

ps2039
14-12-06, 13:25
może coś Ci wpadło do środka
zgadza się. wyjmij schowek, wyjmij filtr ppyłkowy (sprawdź przy okazji jego czystość). następnie usuń wszystkie nieczystości (liście, inny syf).
Powinno pomóc.

Gruszka
14-12-06, 14:14
W razie czego odkrec sama dmuchawe. Od spodu za schowkiem ja widac po prawej stronie. Odepnij wtyczke, odkrec kilka srubek i juz masz ja w reku. Syf czesto zbiera sie wlasnie tam. Przy okazji przesmaruj ja, od razu bedzie chodzic cichutko.

Pozdrawiam.

http://images3.fotosik.pl/292/e2e45976268ff88b.jpg

Konrad84
14-12-06, 15:50
No dobra a czym smarujecie, WD?

hunter71
14-12-06, 15:58
może coś Ci wpadło do środka, jakiś listek albo co n

Już sprawdzałem, wymieniłem nawet filtr, odkurzyłem jego miejsce... i nic. Jutro wykręcam dmuchawę.

No dobra a czym smarujecie, WD?

Wydaję mi się, że WD-40 się nie nada. Jest zbyt rzadkie i za szybko odparowuje. Ja bym zastosował smar do łożysk (chyba ŁT- 43?), ale niech najpierw fachowcy się wypowiedzą.

Darios
14-12-06, 16:13
U mnie jest identycznie terkotanie słychać na 1 i 2 biegu dmuchawy.

Civic '99
14-12-06, 17:35
ja tez mam podobnie ale juz się do tego przyzwyczailem
a pozatym nie mam obecnie zaciecia do rozebrania tego

jak komuś uda się to zrobić to bedę wdzieczny za jakies wskazowki

zako
14-12-06, 17:45
Miałem to samo ,macie liście w łopatkach dmuchawy,trza wykrecic 3 wkrety od spodu,odpiąć wtyczke i jeszcze wyjąć ten czarny plastik z progu bo inaczej nie wyjdzie.

Damiano
14-12-06, 18:37
Miałem to samo ,macie liście w łopatkach dmuchawy,trza wykrecic 3 wkrety od spodu,odpiąć wtyczke i jeszcze wyjąć ten czarny plastik z progu bo inaczej nie wyjdzie.

Dokładnie, przyczyną są liście w dmuchawie :) Wystarczy tylko te 3 sruby wykręcić i odpiąć wtyczkę, a dmuchawa wyjdzie. Nic wiecej demontować nie trzeba :wink:

hunter71
14-12-06, 21:55
No dzięki panowie. A może ktoś przerabiał taki temat... mianowicie urwało mi się 'cięgienko' od regulacji temperatury. Pokrętło rusza się luźno i jak domniemywam odpieła/urwała się linka sterująca nagrzewnicą. Jak rozebrać konsole środkową to już znalazłem ale co powiecie na temat montażu linki ? Ona mogła się gdzieś wypiąć np. przy panelu ogrzewania w konsoli lub przy nagrzewnicy czy raczej te linki urywają się ?

Przepraszam, że zarzucam pytaniami od pierwszych postów na forum, ale jutro mam po prosstu wolny dzień od pracy i nauki (od niepamiętnych czasów) i chcę pogrzebać przy aucie. Pozdro 1600

zako
15-12-06, 13:59
Tym pokrętłem zamyka i otwiera sie zawór na wężu w komorze silnika i steruje przesłoną do mieszania powietrza przed nagrzewnicą zobacz też tu - http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=231367&highlight=#231367

hunter71
16-12-06, 15:06
Dzięki, wyjęcie dmuchawy to rzeczywiście pikuś. Jak się okazało w środku było parę lisktów, wyczyściłem i podłączyłem nie wkładając jej na swoje miejsce... ale coś dalej było nie tak. Wydaje mi się, że łożysko ma już za duży luz (da się ruszać wirnikiem dmuchawy w górę i w dół i to chyba powoduje to tarcie. Zorientuje się jak chodzi nowa dmuchawa, czy znacznie ciszej, bo być może jestem już przewraźliwiony.

Co do linek ogrzewania, to złamała się taka pierdołka która ma za zadanie podtrzymywać pancerz linki, kupiłem ten element (sam element od regulacji ciepłe - zimne) za 10 zł, założyłem i jest ok.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.