Zobacz pełną wersję : zwiększone spalanie, co się dzieje?
witam
zawsze mój civic d14z1 przy oszczędnej jeździe palił gdzieś 6,2-6,5l średnio a od ostatniego tankowania zauważyłem że bierze 7,5l:confused:
Chciałbym zaznaczyć że:
-filtr powietrza prawie nówka
-filtr paliwa ma 3 miechy więc też to nie jego wina
-świece i kable mają 4 miesiące,
-koła mam napompowane ciśnieniem zalecanym,
-nie zmieniłem stylu jazdy.
a moze tankowałeś gdzie indziej i paliwo bylo złej jakości. ja zazwyczaj tankuje na lotosie bo w okolicy nie ma nic innego, a jak czasem zatankuje na orlenie to robie nawet 80 km wiecej na jednym baku
hmmm ale czy słabe paliwo może spowodować wzrost spalania o 1 litr?
stacji nie zmieniłem(Orlen i leje PB95) ale może mieli teraz kiepską dostawę :confused:
może i to nawet więcej. Tankuje na Orlen i bierze 7-8 L, kiedyś jak jechałem w dalszą trasę zatankowałem na stacji BLISKA(co najlepsze to Orlen jest właścicielem) za 50 zł było z 10,xx L PB98, ale spalił mi z 10 L /100km pomimo tego, że trasa przelotowa 90km/h. Musiałem znów zjechać do stacji :(
Teraz jest trochę chłodniej z rana więc nie będzie palił tyle co w lato tyle zdeczka więcej.
skolopendra
09-11-10, 19:12
6,2-6,5l średnio a od ostatniego tankowania zauważyłem że bierze 7,5l
bez przesady :rolleyes: ludziom palą p11L i jeżdżą 1,4
może i spalają 11l/100km ale ja zauważyłem u mnie wzrost o ponad 1 litr i pytam co może być przyczyną :confused:
wydaje się że to prawie nic taka różnica, ale dla mnie zaoszczędzenie 20zł na tydzień to dużo :)
nigdy mi 1.4 6.2 l nie spaliła jak miałem :)
powodem jest niższa temp i tyle
skolopendra
09-11-10, 19:27
wydaje się że to prawie nic taka różnica,
zapewniam że to nic,jakość paliwa przy tak małych różnicach ma znaczenie
nigdy mi 1.4 6.2 l nie spaliła jak miałem :)
powodem jest niższa temp i tyle
hehe to jest do wykonania wystarczy trzymać na trasie cały czas 100 km/h i dosyć mało jeździć po mieście to znaczy jakieś tylko 30% miasto a reszta trasy. Gaz naciskać gdzieś do 3/4 i biegi zmieniać przy 4k rpm.
Mam rozumieć że gorsze paliwo + niższa temperatura może zwiększyć spalanie z 6,5 do 7,5l?
te tematy są już śmieszne...
mnie mini me pali 10L bez różnicy czy po emerycku do 2500rpm czy papeć / czy zima czy lato
a tu płaczą ,że 1,4 pali 7,8 i to dużo...
chcesz oszczędzić to załóż gaz albo kup klekota
Mam rozumieć że gorsze paliwo + niższa temperatura może zwiększyć spalanie z 6,5 do 7,5l?
może - już wyżej pisano o tym
w ogóle jak mierzyłeś to spalanie? na podstawie ilu pomiarów? czy w takich samych warunkach eksploatowania? tj. czy na tych samych oponach z tym samym bagażem na tej samej trasie... itp...?
na podstawie 3 pomiarów, codziennie robie tą samą trasę-52km.dzisiaj już mam rezerwę jutro zalewam do pełna na shellu albo bp i zobaczymy co będzie...