PDA

Zobacz pełną wersję : tuleje tylniego wahacza "cukierki"

witolldo
09-11-10, 17:39
Witam;

Mam do Was gorącą prośbę o szybką odpowiedź, gdyż aktualnie w mojej hani wymianiane są tuleje tylniego wahacza. Wszystko było by super gdyby Hania nie stała na serwisie 3 dzień, gdyż nie ma drugiej tulei, która była zamówiona dziś miałem odebrać autko i okazało się, że dalej czekają na drugą tuleje ale gość oznajmił, że zamówili już inną tuleje z innej firmy i jutro będzie ona i na 100% będzie autko tylko do Was pytanie czy może być tuleja z innej firmy czy powinny być dwie takie same tuleje znaczy z tej samej firmy??

Wymiana tulei odbywa sie w FAUVERCIE.

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

yautja
09-11-10, 19:02
Powinny być takie same (inaczej mogą mieć inną sztywność; najlepiej oryginały). Feuvert to chyba nie był dobry wybór ;)

witolldo
09-11-10, 21:49
No raczej Fauvert nie był dobrym pomysłem ostatni raz mnie tam widzieli ... Po rozmowie z kierownikiem oczywiście będę mieć dwie tuleje takie same jak również dostanę rabat tak żeby być zadowolonym ale już jestem nie zadowolony bo boję się, że coś mogli nababrać ... a nie wymienić tuleję ...

Mam jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy cukierki zostały poprawnie założone ?? bo jutro mam zamiar przed odebraniem dokładnie wszystko sprawdzić ...

spychu
09-11-10, 23:53
A to ciekawe po co zamwiali inną tuleję skoro cukierki na lewą i prawą stronę są takie same :D Kwestia tylko montażu w dobrą stonę :)

Jak możesz to powiedz ile zapłaciłeś za całą usługę. Bo się zastanawiam czy kwota 36zł za sztukę Yamato jakie załatwiłem znajomemu to dużo czy mało :D plus wymiane płacił 60zł albo 80zł od strony plus auto oczywiście stało jeden dzień :)

serwal4
10-11-10, 00:40
@Up:
Ja płacę za wymianę tulei z przodu 90zł/od strony (x2 tuleja na stronę);
Nie wiem jak to odnieść do zmiany tulei z tyłu (trudność wymiany/czas potrzebny na to);

Ale żeby tak nakierować;

yautja
10-11-10, 09:27
Ja za dwa cukierki z ASO, dwa oryginalne małe wahacze poprzeczne i montaż zapłaciłem coś chyba koło 400 zł u znajomego mechanika (on załatwiał części z ASO).
Co do montażu - ich się nie da chyba źle założyć, bo są symetryczne (chociaż Polak potrafi) ;)

PIMPEK_EJ2
10-11-10, 13:46
da się je źle założyć.Było nie raz o tym na forum

wally_84
10-11-10, 14:03
da się je źle założyć.Było nie raz o tym na forum

x2

Ja za zamiennik JC zapłaciłem 38 zł/szt. + 120 wymiana.
Tak więc kolego spychu 36 zł + 80 zł = 116 zł - bardzo mało :D

witolldo
10-11-10, 14:13
W końcu odzyskałem moją hanie ma nowe cukierki i powiem Wam, że odczuwam dużą różnicę ale to chyba dlatego, że moje cukierki były już w tragicznym stanie. Jeżeli chodzi o cenę to lipa bo za wszystko zapłaciłem 430 zł ale to dlatego, że okazało się iż cylinderek w hamulcach był do wymiany. Czyli tak za dwa cukierki zapłaciłem 90zł + wymiana 200zł za dwie strony. Do tego jeszcze podjechałem ustawić zbieżność ale już nie w Fauvercie tylko na stację diagnostyczną gdzie Panowie za ustawienie zbieżności zainkasowali 50 zł do tego jeszcze sprawdzili magików z Fauvertu czy aby na 100% dobrze wszystko zrobili.

Pozdrawiam i dziękuję Wam bardzo za szybką pomoc

Bogdan19
11-11-10, 00:37
200zł za wymianę?:eek: no to ładnie, jak to dobrze ja za sam potrafie wszystko zrobić i sobie wymienię. Ile to kasy się zaoszczędzi:p

reaktor
11-11-10, 06:26
Jakiej firmy cukierki polecacie?
Auto mam obniżone ale nie che by było jeszcze bardziej sztywne , wiec raczej jakieś cywilne gumy mnie interesują

Budziniak
11-11-10, 08:39
Jakiej firmy cukierki polecacie?
Auto mam obniżone ale nie che by było jeszcze bardziej sztywne , wiec raczej jakieś cywilne gumy mnie interesują

Kup OEM . Ziomek Skolopendra wspominał kiedyś że są dwa rodzaje. Zwykłe i jakieś wzmocnione od Vti podawał nawet numery tych gum

And84
12-11-10, 17:04
A co powiecie o poliuretanowych cukierkach ? ostatnio dorabiałem koledze wałki do tych tulei i po montażu mówił że nie jest jakoś mega sztywniej z tym że ma gwint k-sporta to trudno pewno było odczuć większą sztywność :p ponoć szybciej się tylne koło unosi w powietrze , kupił w strong-flexie te z otworami w okół http://www.strong-flex.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=190&category_id=57&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl

Artek82
12-11-10, 18:02
poliuretanowych cukierkach
było już wiele razy, nie pracują tak jak powinny w poziomej płaszczyźnie tak jak OEM lub dobry zamiennik, skutkiem czego jest "nerwowy" tył

drypaul
12-11-10, 18:43
Ja miesiąc temu wymieniałem cukierki i zdecydowałem się na OEM, bo słyszałem opinie, że nie ma zbyt dobrych zamienników tych akurat tulei. Kiedyś miałem jakieś zamienniki i szybko nadawały się do wywalenia.
Koszt OEM do 5-gena, to ok. 115zł/sztuka, ale liczę, że wystarczą na długo.

reaktor
12-11-10, 19:55
zastanawiam sie nad
3 firmami yamoto (czy jakoś tak) ; Nok ; i niemicki blistein
ktore beda najblizej orginału?

serwal4
12-11-10, 22:30
Ogólnie polecają NOK'a jako zamiennik;

W nie bym celował;

spychu
13-11-10, 07:18
Yamato niczym nie odbiega od NOKa. Jakosciowo na tym samym poziomie.

Spokojnie mozesz brac jedno i drugie.

pecek
13-11-10, 12:10
ja nie polecam NOK bo mialem je u siebie przez rok. Maja za miekka gume i bedziesz slyszal jak ci tlucze. Wymienialem ostatnio na delphi i powiem ze sa dobre a kosztowaly jakos 110 pln za dwie. Reasumujac: w ciagu roku wydalem dwa razy na tuleje ok 220 plus robocizna dwukrotnie ok 160. Jezeli masz zamiar pojezdzic autem chociaz ze dwa lata to zakladaj oem a na pewno nie bedziesz wracal do tego tematu

PIMPEK_EJ2
15-11-10, 13:27
również nie polecam noków .pecek ile km na delphi przejechałeś?

kuster
16-11-10, 14:30
a zna ktoś nr. seryjny tych tulei z 6gena MB6 VTI?
bo też muszę wymienić...

pecek
16-11-10, 19:15
dopiero ok 2000 km ale NOK juz walil mi po zaledwie 30 km

WaSSIL
18-11-10, 15:49
dopiero ok 2000 km ale NOK juz walil mi po zaledwie 30 km
no więc właśnie nie rozumiem pchania się w zamienniki zamiast kupić OEM i mieć święty spokój

a zna ktoś nr. seryjny tych tulei z 6gena MB6 VTI?
jak dobrze sobie kiedyś zapisałem to chyba to ten nr 52385-ST3-G01 ale sprawdź dla pewności

serwal4
18-11-10, 15:54
RBI przebija, poszły tuleje przód/dół od RBI, zrobione niecałe 100km i nic nie 'wali' ;)

psemeq
21-11-10, 21:07
ja mam bilsteina. zrobione jakieś 5k km i żadnych problemów. ale fakt 80zł/szt...

reaktor
21-11-10, 21:16
mówisz o tych febi blistein ?

Budziniak
21-11-10, 23:30
Wiecie co dziś miałem przyjemność jechać jako pasażer ej9 ze wstawionym Poliuretanowymi Cukierkami i nie było mowy o jakimś nerwowym zachowaniu pojazdu. Zawieszenie bardzo dobrze znosiło pokonywanie torowisk tramwajowych i dziurawych skrzyżowań. Może te złe opinie to rozdmuchane plotki które nijak się mają do rzeczywistości.
Cukierki zakupione były na JdmShop i nie znam dokładnie firmy która je produkuje ale jestem mile zaskoczony...na wiosnę takie założę u Siebie i podzielę się opinią :)

zakit
22-11-10, 00:14
Wiecie co dziś miałem przyjemność jechać jako pasażer ej9 ze wstawionym Poliuretanowymi Cukierkami i nie było mowy o jakimś nerwowym zachowaniu pojazdu. Zawieszenie bardzo dobrze znosiło pokonywanie torowisk tramwajowych i dziurawych skrzyżowań. Może te złe opinie to rozdmuchane plotki które nijak się mają do rzeczywistości.
Cukierki zakupione były na JdmShop i nie znam dokładnie firmy która je produkuje ale jestem mile zaskoczony...na wiosnę takie założę u Siebie i podzielę się opinią :)

sry za wyrazenie i no offence, ale jako pasazer to sie mozesz zesrac i nic nie poczujesz dopoki nie usiadziesz za kolkiem , i to na dodatek przed operacja zmiany tulei jak i po. dla wyjasnienia, jak wsiade w drugi rodzinny samochod to tez nie czuje walenia z tylu na tulejach. ale co z tego jak samochod jest zupelnie inny i nie porownoje sie ich. kolegi eg4 tez jezdzi zupelnie inaczej, a na miejscu pasazera to juz wogole kosmiczna roznica.

Budziniak
22-11-10, 00:29
Zgodzę się że prowadząc samochód to co innego niż jako pasażer ale czytałem na tym forum jakieś chore historie o tych poli-cukierkach. Nie da się jeździć że całą dupą wozi że podskakuje jak piłka tył auta że wali no kurde wydaje mi się że nawet jako pasażer odczuł bym chociaż jedną z tych wad. Mateuszu a Ty miałem styczność z tymi tulejami ? Może ktoś komuś źle założył te cukierki i tak się to rozwiało po forum

kenny
22-11-10, 15:27
Co mają cukiery do podskakiwania auta?

Budziniak
22-11-10, 17:48
Nie wkleję Ci tutaj dokładnego cytatu z forum bo to było już dawno i w życiu tego nie znajdę. Sens wypowiedzi była taki że po założeniu Poli-Cukierków tył auta podskakiwał jak piłka. To skoro uważacie że piszę tutaj nieprawdę to 3/4 forum tez jest w błędzie. Michał może Ty masz jakieś wyjątkowo nie miłe doświadczenia z tymi tulejami ?

reaktor
22-11-10, 20:16
OEm odpada 120zł za sztuke , chyba ich poje8Ło

ale jestem zły na siebei na allegro był blistein za 30zł
ale nie byłem pewny czy to sie nadaje

drypaul
22-11-10, 20:24
OEm odpada 120zł za sztuke , chyba ich poje8Ło

No niestety. Ja jakoś to przebolałem, ale liczę na długą, bezproblemową eksploatację.

WaSSIL
22-11-10, 20:29
RBI przebija, poszły tuleje przód/dół od RBI, zrobione niecałe 100km i nic nie 'wali'
taki dystans to nie dystans :p

serwal4
22-11-10, 20:42
@

To było z lekką ironią, ktoś wspominał, że NOK'i po 30km się wys****;

Ja nie wątpię, że OEM uber alles i żaden zamiennik nie ma startu ale zamiennik dobrej klasy wg. mnie wytrzyma więcej niż ja z autem/auto ze mną;

reaktor
22-11-10, 20:59
a jaki to zamiennik wefług ciebie