Zobacz pełną wersję : tuleje tylniego wahacza "cukierki"
Witam;
Mam do Was gorącą prośbę o szybką odpowiedź, gdyż aktualnie w mojej hani wymianiane są tuleje tylniego wahacza. Wszystko było by super gdyby Hania nie stała na serwisie 3 dzień, gdyż nie ma drugiej tulei, która była zamówiona dziś miałem odebrać autko i okazało się, że dalej czekają na drugą tuleje ale gość oznajmił, że zamówili już inną tuleje z innej firmy i jutro będzie ona i na 100% będzie autko tylko do Was pytanie czy może być tuleja z innej firmy czy powinny być dwie takie same tuleje znaczy z tej samej firmy??
Wymiana tulei odbywa sie w FAUVERCIE.
Z góry dzięki za szybką odpowiedź.
Powinny być takie same (inaczej mogą mieć inną sztywność; najlepiej oryginały). Feuvert to chyba nie był dobry wybór ;)
No raczej Fauvert nie był dobrym pomysłem ostatni raz mnie tam widzieli ... Po rozmowie z kierownikiem oczywiście będę mieć dwie tuleje takie same jak również dostanę rabat tak żeby być zadowolonym ale już jestem nie zadowolony bo boję się, że coś mogli nababrać ... a nie wymienić tuleję ...
Mam jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy cukierki zostały poprawnie założone ?? bo jutro mam zamiar przed odebraniem dokładnie wszystko sprawdzić ...
A to ciekawe po co zamwiali inną tuleję skoro cukierki na lewą i prawą stronę są takie same :D Kwestia tylko montażu w dobrą stonę :)
Jak możesz to powiedz ile zapłaciłeś za całą usługę. Bo się zastanawiam czy kwota 36zł za sztukę Yamato jakie załatwiłem znajomemu to dużo czy mało :D plus wymiane płacił 60zł albo 80zł od strony plus auto oczywiście stało jeden dzień :)
@Up:
Ja płacę za wymianę tulei z przodu 90zł/od strony (x2 tuleja na stronę);
Nie wiem jak to odnieść do zmiany tulei z tyłu (trudność wymiany/czas potrzebny na to);
Ale żeby tak nakierować;
Ja za dwa cukierki z ASO, dwa oryginalne małe wahacze poprzeczne i montaż zapłaciłem coś chyba koło 400 zł u znajomego mechanika (on załatwiał części z ASO).
Co do montażu - ich się nie da chyba źle założyć, bo są symetryczne (chociaż Polak potrafi) ;)
PIMPEK_EJ2
10-11-10, 13:46
da się je źle założyć.Było nie raz o tym na forum
da się je źle założyć.Było nie raz o tym na forum
x2
Ja za zamiennik JC zapłaciłem 38 zł/szt. + 120 wymiana.
Tak więc kolego spychu 36 zł + 80 zł = 116 zł - bardzo mało :D
W końcu odzyskałem moją hanie ma nowe cukierki i powiem Wam, że odczuwam dużą różnicę ale to chyba dlatego, że moje cukierki były już w tragicznym stanie. Jeżeli chodzi o cenę to lipa bo za wszystko zapłaciłem 430 zł ale to dlatego, że okazało się iż cylinderek w hamulcach był do wymiany. Czyli tak za dwa cukierki zapłaciłem 90zł + wymiana 200zł za dwie strony. Do tego jeszcze podjechałem ustawić zbieżność ale już nie w Fauvercie tylko na stację diagnostyczną gdzie Panowie za ustawienie zbieżności zainkasowali 50 zł do tego jeszcze sprawdzili magików z Fauvertu czy aby na 100% dobrze wszystko zrobili.
Pozdrawiam i dziękuję Wam bardzo za szybką pomoc
200zł za wymianę?:eek: no to ładnie, jak to dobrze ja za sam potrafie wszystko zrobić i sobie wymienię. Ile to kasy się zaoszczędzi:p
Jakiej firmy cukierki polecacie?
Auto mam obniżone ale nie che by było jeszcze bardziej sztywne , wiec raczej jakieś cywilne gumy mnie interesują
Jakiej firmy cukierki polecacie?
Auto mam obniżone ale nie che by było jeszcze bardziej sztywne , wiec raczej jakieś cywilne gumy mnie interesują
Kup OEM . Ziomek Skolopendra wspominał kiedyś że są dwa rodzaje. Zwykłe i jakieś wzmocnione od Vti podawał nawet numery tych gum
A co powiecie o poliuretanowych cukierkach ? ostatnio dorabiałem koledze wałki do tych tulei i po montażu mówił że nie jest jakoś mega sztywniej z tym że ma gwint k-sporta to trudno pewno było odczuć większą sztywność :p ponoć szybciej się tylne koło unosi w powietrze , kupił w strong-flexie te z otworami w okół http://www.strong-flex.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=190&category_id=57&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl
poliuretanowych cukierkach
było już wiele razy, nie pracują tak jak powinny w poziomej płaszczyźnie tak jak OEM lub dobry zamiennik, skutkiem czego jest "nerwowy" tył
Ja miesiąc temu wymieniałem cukierki i zdecydowałem się na OEM, bo słyszałem opinie, że nie ma zbyt dobrych zamienników tych akurat tulei. Kiedyś miałem jakieś zamienniki i szybko nadawały się do wywalenia.
Koszt OEM do 5-gena, to ok. 115zł/sztuka, ale liczę, że wystarczą na długo.
zastanawiam sie nad
3 firmami yamoto (czy jakoś tak) ; Nok ; i niemicki blistein
ktore beda najblizej orginału?
Ogólnie polecają NOK'a jako zamiennik;
W nie bym celował;
Yamato niczym nie odbiega od NOKa. Jakosciowo na tym samym poziomie.
Spokojnie mozesz brac jedno i drugie.
ja nie polecam NOK bo mialem je u siebie przez rok. Maja za miekka gume i bedziesz slyszal jak ci tlucze. Wymienialem ostatnio na delphi i powiem ze sa dobre a kosztowaly jakos 110 pln za dwie. Reasumujac: w ciagu roku wydalem dwa razy na tuleje ok 220 plus robocizna dwukrotnie ok 160. Jezeli masz zamiar pojezdzic autem chociaz ze dwa lata to zakladaj oem a na pewno nie bedziesz wracal do tego tematu
PIMPEK_EJ2
15-11-10, 13:27
również nie polecam noków .pecek ile km na delphi przejechałeś?
a zna ktoś nr. seryjny tych tulei z 6gena MB6 VTI?
bo też muszę wymienić...
dopiero ok 2000 km ale NOK juz walil mi po zaledwie 30 km
dopiero ok 2000 km ale NOK juz walil mi po zaledwie 30 km
no więc właśnie nie rozumiem pchania się w zamienniki zamiast kupić OEM i mieć święty spokój
a zna ktoś nr. seryjny tych tulei z 6gena MB6 VTI?
jak dobrze sobie kiedyś zapisałem to chyba to ten nr 52385-ST3-G01 ale sprawdź dla pewności
RBI przebija, poszły tuleje przód/dół od RBI, zrobione niecałe 100km i nic nie 'wali' ;)
ja mam bilsteina. zrobione jakieś 5k km i żadnych problemów. ale fakt 80zł/szt...
mówisz o tych febi blistein ?
Wiecie co dziś miałem przyjemność jechać jako pasażer ej9 ze wstawionym Poliuretanowymi Cukierkami i nie było mowy o jakimś nerwowym zachowaniu pojazdu. Zawieszenie bardzo dobrze znosiło pokonywanie torowisk tramwajowych i dziurawych skrzyżowań. Może te złe opinie to rozdmuchane plotki które nijak się mają do rzeczywistości.
Cukierki zakupione były na JdmShop i nie znam dokładnie firmy która je produkuje ale jestem mile zaskoczony...na wiosnę takie założę u Siebie i podzielę się opinią :)
Wiecie co dziś miałem przyjemność jechać jako pasażer ej9 ze wstawionym Poliuretanowymi Cukierkami i nie było mowy o jakimś nerwowym zachowaniu pojazdu. Zawieszenie bardzo dobrze znosiło pokonywanie torowisk tramwajowych i dziurawych skrzyżowań. Może te złe opinie to rozdmuchane plotki które nijak się mają do rzeczywistości.
Cukierki zakupione były na JdmShop i nie znam dokładnie firmy która je produkuje ale jestem mile zaskoczony...na wiosnę takie założę u Siebie i podzielę się opinią :)
sry za wyrazenie i no offence, ale jako pasazer to sie mozesz zesrac i nic nie poczujesz dopoki nie usiadziesz za kolkiem , i to na dodatek przed operacja zmiany tulei jak i po. dla wyjasnienia, jak wsiade w drugi rodzinny samochod to tez nie czuje walenia z tylu na tulejach. ale co z tego jak samochod jest zupelnie inny i nie porownoje sie ich. kolegi eg4 tez jezdzi zupelnie inaczej, a na miejscu pasazera to juz wogole kosmiczna roznica.
Zgodzę się że prowadząc samochód to co innego niż jako pasażer ale czytałem na tym forum jakieś chore historie o tych poli-cukierkach. Nie da się jeździć że całą dupą wozi że podskakuje jak piłka tył auta że wali no kurde wydaje mi się że nawet jako pasażer odczuł bym chociaż jedną z tych wad. Mateuszu a Ty miałem styczność z tymi tulejami ? Może ktoś komuś źle założył te cukierki i tak się to rozwiało po forum
Co mają cukiery do podskakiwania auta?
Nie wkleję Ci tutaj dokładnego cytatu z forum bo to było już dawno i w życiu tego nie znajdę. Sens wypowiedzi była taki że po założeniu Poli-Cukierków tył auta podskakiwał jak piłka. To skoro uważacie że piszę tutaj nieprawdę to 3/4 forum tez jest w błędzie. Michał może Ty masz jakieś wyjątkowo nie miłe doświadczenia z tymi tulejami ?
OEm odpada 120zł za sztuke , chyba ich poje8Ło
ale jestem zły na siebei na allegro był blistein za 30zł
ale nie byłem pewny czy to sie nadaje
OEm odpada 120zł za sztuke , chyba ich poje8Ło
No niestety. Ja jakoś to przebolałem, ale liczę na długą, bezproblemową eksploatację.
RBI przebija, poszły tuleje przód/dół od RBI, zrobione niecałe 100km i nic nie 'wali'
taki dystans to nie dystans :p
@
To było z lekką ironią, ktoś wspominał, że NOK'i po 30km się wys****;
Ja nie wątpię, że OEM uber alles i żaden zamiennik nie ma startu ale zamiennik dobrej klasy wg. mnie wytrzyma więcej niż ja z autem/auto ze mną;
a jaki to zamiennik wefług ciebie