Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jakie klosze do żarówek xenonowych??

siwycivic
09-11-10, 09:42
kupiłem niedawno civic 2000 rok 3d, w bagażniku leżały żarówki ksenonowe i jakies okablowanie do tego, czy takie żarówki można założyć w standardowe klosze czy trzeba jakies specjalne założyc????

skolopendra
09-11-10, 09:57
można założyć w standardowe klosze

tak .
lecz w świetle prawa nie :)

piroman
09-11-10, 11:18
nie ma czegos takiego jak zarowka ksenonowa

skolopendra
09-11-10, 11:39
http://allegro.pl/zarowka-xenonowa-d2c-z-mocowaniem-d2r-oraz-d2s-i1293871773.html

Tiga
09-11-10, 12:00
Jezeli zalozysz zarniki do zwyklych kloszy zostaniesz znienawidzony przez wszystkich innych kierowcow na trasie :]

piroman
09-11-10, 12:27
http://allegro.pl/zarowka-xenonowa-d2c-z-mocowaniem-d2r-oraz-d2s-i1293871773.html
i czego niby dowodzi ten link :confused:

Skoti
09-11-10, 12:35
Do ksenonów klosze muszą mieć jakies specjalne oznaczenie(dokłądnie pytaj na stacji diagnostycznej) i musisz mieć też spryskiwacze.

skolopendra
09-11-10, 12:53
i czego niby dowodzi ten link

link jest potwierdzeniem słowotwórstwa :rolleyes:

wyjaśnić i to pojęcie?
dla niektórych osób palnik może być zwykłą żarówka .wiec jak dla mnie post jest jasny i sprecyzowany...

piroman
09-11-10, 13:01
no chyba tylko slowotworstwa, zwlaszcza ze autor opisu na tej aukcji naprzemiennie uzywa slowa zarnik i zarowka ksenonowa :rolleyes:

skolopendra
09-11-10, 15:10
nie czepiaj się już chłopaka,niech mu będzie żarówka :)

embargo
09-11-10, 17:50
w świetle prawa musi być:
- wybita homologacja pod ksenon na reflektorze,
- system samo poziomowania,
- system spryskiwaczy,
, ksenon w w/wym specyfikacji może występować w lampie reflektorowej oraz soczewkowej,
Każde odstępstwo wyklucza z użytku ... legalnego...

piroman
09-11-10, 18:27
w świetle prawa musi być:
- wybita homologacja pod ksenon na reflektorze,
- system samo poziomowania,
- system spryskiwaczy,
, ksenon w w/wym specyfikacji może występować w lampie reflektorowej oraz soczewkowej,
Każde odstępstwo wyklucza z użytku ... legalnego...

To dotyczy tylko samochodów, które obecnie sa wprowadzane na rynek lub były w momencie gdy ten przepis już obowiązywał.
Istnieją samochody, które seryjnie mają na wyposażeniu oświetlenie ksenonowe, a nie posiadają np. systemu samopoziomowania, ponieważ w momencie ich wprowadzania na rynek przepisy tego nie wymagały a jak wiadomo prawo nie działa wstecz.
Na pewno jednak jeśli był fabrycznie montowany ksenon to lampa posiada homologację pod to źródło światła i tego nie obejdziesz... montując ksenon z allegro...

spychu
10-11-10, 00:01
Dlatego trzeba robić tak, żeby wyglądało podczas jazdy jak seryjny xenon a nie walące rozproszonym światłem wiewiórką po dupskach chińskie shity H4 montowane w zwykłą lampę.

Odkąd mam włożoną normalną soczewkę bixenon nie miałem nigdy problemu jeśli chodzi o xenon, jak jej nie miałem to większość kontroli kończyła się rozmową na temat xenu i kilka razy odbierałem dowód po zrobieniu przeglądu.

skolopendra
10-11-10, 14:36
i kilka razy odbierałem dowód po zrobieniu przeglądu.

dobre :)
ja miałem o tyle więcej szczęścia że od kilku lat nie byłem zatrzymany do żadnej kontroli,no może 2 mandaciki za prędkość

spychu
10-11-10, 17:02
Generalnie to sram na to czy mi zabiorą dowód czy nie, bo zrobienie przeglądu za 20zł za jedną usterkę to gówno nie pieniądz i w moim poprzednim poście chodziło mi bardziej o to, że odkąd mam soczewkę to się nikt nie czepia.

Mając xen w H4 ze trzy razy mi zabrali za niego dowód, mając soczewkę właśnie mija rok, również miałem kilka kontroli i nigdy nikt się xenonu nie czepił, poza jednym młodym policjantem, którego bardziej interesowała sama budowa i to jak to jest zrobione, co też zresztą dokładnie sobie obejrzał a nie zabieranie dowodu co zresztą skwitował jednym zdaniem "szkoda, że wszyscy tak nie podchodzą do tematu przeróbek samochodu bo nie mam już siły zabierać dowodów rejestracyjnych za xenony oślepiające z 200 metrów :D"

piroman
10-11-10, 17:09
prawda jest taka, że dobrze ustawiony ksenon na soczewce nikogo nie bedzie oślepiał, a widoczność i bezpieczeństwo znacznie się poprawia
a żeby oślepiać innych to wcale nie trzeba ksenonu montować, zwykły halogen tez potrafi walić po gałach jak jest z dupy ustawiony

spychu
10-11-10, 18:10
W soczewce z przesłoną halogenową starego typu układającą światło w linii __/__/ będzie oślepiał, bo światło idzie za wysoko do góry i wali w szyby, nie będzie tylko rozproszonego światła, które oślepia najbardziej i właśnie dlatego wydaje się, że nie oślepia ale jak postawisz taką soczewkę obok normalnej z przesłoną od xenonu to dopiero widzisz różnicę.

Podczas montażu chińczy H4 w zwykłą lampę jest bardzo bardzo dużo rozproszonego światła, które oświetla dupy wiewiórek a nie drogę i bardzo mocno oślepia, zresztą wyraźnie to widać jak z naprzeciwka jedzie albo z tyłu stanie OEM Xenon vs chinczy xenon włożony w zwykłą lampę i poprawne ustawienie nie ma nic do rzeczy w kwestii rozproszonego światła.

skolopendra
10-11-10, 18:31
xenon włożony w zwykłą lampę i poprawne ustawienie nie ma nic do rzeczy w kwestii rozproszonego światła.

fakt nie ma ,lecz zawsze można zminimalizować to zjawisko regulatorem w kabinie na"-"

spychu
10-11-10, 18:35
fakt nie ma ,lecz zawsze można zminimalizować to zjawisko regulatorem w kabinie na"-"
Prosze Cię niby jak ?

Co za różnica w której pozycji masz ustawione położenie silniczka od regulacji wysokości jak odbłyśnik rozprasza tyle samo światła cały czas ? Bo chyba nie chcesz mi wmówić, że nagle jakiś cud się stanie i rozproszonego światła będzie mniej jak opuścisz niżej lampy ?

piroman
10-11-10, 18:40
xenon włożony w zwykłą lampę i poprawne ustawienie nie ma nic do rzeczy w kwestii rozproszonego światła.
ale ja nie pisałem o ustawianiu ksenonu w zwyklej lampie bo to jest niewykonalne i żadne regulatory nic tu nie pomoga....
w zwykłej lampie tylko halogen, a jak ktos już chce ksenon to tylko w soczewce i należy zadbać żeby było to poprawnie ustawione, a nie oświetlało
dupy wiewiórek
;)

spychu
10-11-10, 18:42
Zgadzam się z Tobą w 100% :)

Nawet zwykły soczewkowy endzel będzie lepszy do xenonu niż zwykła lampa. Mówię oczywiście o oślepianiu innych kierowców bo w kwestii oświetlania drogi to bym się mocno spierał :D