PDA

Zobacz pełną wersję : Wyciek płyna wspomagania

Tobjas
08-11-10, 11:56
Mam taki problem ze wycieka mi caly czas plyn od wspomagania pod zbiorniczkiem w miejscu gdzie trzeba zalozyc wezyk. Wymienilem ta stara opaske na wezyku i zalozylem uciskowa ale to nic nie dalo, zalozylem wiec 2 opaski jedna obok drugiej i skrecilem z calej sily. Myslalem ze bedzie ok ale dzisiaj patrze pod maske a tu mokro pod zbiorniczkiem i plynu grubo ponad minimum ;[ Teraz 2 pytania:

1. Jakiej opaski tam uzyc zeby trzymala??? Lub moze wymienic tam wezyk??
2. Jaki olej kupic zeby dolac, ten ktory mam jest kiloru czerwonego.

Prosze o szybka odp bo juz normalnie nie mam sily na to.

skolopendra
08-11-10, 12:11
Lub moze wymienic tam wezyk??

tak ,albo odciąć jego kawałek

Skoti
08-11-10, 13:19
do wspomagania lejesz albo plyn z aso albo idziesz do motoryzacyjnego i kupujesz plyn do wspomagań układu kierowniczego

Tobjas
08-11-10, 15:55
Uciac raczej sie nie da bo ten juz chyba bedzie za krotki. A ten plyn moze byc obojetny jaki czy jest jakis konkretny ktorego polecacie???

Spidi460
08-11-10, 16:00
Heh ostatnio też mi wyciekł od wspomagania przez przypadek ;/ i na szybko kupiłem na stacji płyn o nominale dot 4 i też chciałem zapytać czy mogę na niem jeździć czy mam go wymieniać ?

skolopendra
08-11-10, 18:50
dot 4 i też chciałem zapytać czy mogę na niem jeździć czy mam go wymieniać ?

nie nadaje się !

Spidi460
08-11-10, 19:36
No to co mam tam zalać ?

skolopendra
08-11-10, 19:45
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!

Spidi460
08-11-10, 20:03
Ooo ciekawa lektura :P

drypaul
09-11-10, 11:30
A może nie cieknie Ci wężyk, tylko masz np. dziurkę w zbiorniczku gdzieś od dołu?
Ja kiedyś tak mądrze zrobiłem, że wymieniając żarówkę wyjąłem zbiorniczek trochę do góry i potem zapomniałem go włożyć na miejsce. W efekcie pasek mi przetarł od dołu zbiorniczek tak, że zaczęło przeciekać...

Spidi460
09-11-10, 12:24
Haha dokładnie tak samo zrobiłem jak ty ze mi się przetarł lekko no ale pospawałem plastik i połatałem klejem i to nie jednym dla pewności i jest już ok. Na szczęście ze nie zrobiła się duża dziura tylko taka mała ze ledwo kapało :P

drypaul
09-11-10, 12:28
Przypuszczam, że nie tylko my dwaj tak zrobiliśmy, ale inni wstydzą się przyznać :p ;)
A najlepsze, że ja to zrobiłem u dziewczyny w samochodzie, hehe.
Prowizorycznie skleiłem to poxiliną, ale trzyma się już wiele miesięcy, więc póki co nie ma potrzeby wymieniać zbiorniczka.

A co do płynu - ja kupowałem w ASO za około 60zł/butelka.

Skoti
09-11-10, 12:34
ja tez mialem pękniety i pokleilem poxipolem oczywiście pierw czyszczac papierem a następnie odtłuściłem benzyną ekstracyjną. Dot 4 zmień jak najszybciej. to płyn hamulcowy żracy i może ci pompa zaczać przeciekać

Spidi460
09-11-10, 12:55
Ja właśnie też odtłuściłem później pospawałem na to poxipolem później jakiś gumowaty klej a na koniec jakimś klejem silikono podobnym no i jest git. Na dodatek stało mi się to w niedziele ;/ i były tylko stacje otwarte to doradzili mi dot 4 ale już się go pozbyłem z jakieś 10km na nim przejechałem więc myślę ze nic nie powinno się pompie stać :)

Tobjas
09-11-10, 19:35
Jutro bede to robil ale ja raczej stawiam na ten wezyk. Ale dokladnie zobacze tez zbiorniczek od spodu dla pewnosci ;p U mnie w okolicy nie moge dostac plynu przeznaczonego specjalnie do chondy wiec musialem kupic jakis Mobil. Generalnie jest do skrzyni automatycznych ale pisze ze do wspomagania tez sie nadaje. Jezeli ktos ma jakies zastrzezenia to prosze pisac i nie bede tego lal i pojade najwyzej te 30km do ASO i kupie. Jest to jakis Mobil ATF czy jakos tak

Angier
09-11-10, 19:50
wystarczy na stacji zapytac o plyn do wspomagania np. firmy Preston,,, (polecam)... (zaden DOT!!!) tylko i wylacznie do ukladu hamulcowego sie nadaje... a z wezykiem mialem ten sam problem srednica wezyka nie odpowiada srednicy wylotu zbiornika polecam wymiane wezyka... u mnie pomoglo pozdrawiam

stolarz
09-11-10, 20:34
Można też wlać olej do skrzyń automatycznych. Również jest czerwony

Spidi460
09-11-10, 20:43
Ja nalałem ATF i jest wszystko ok tak jak było przed wyciekiem :P

Tobjas
10-11-10, 09:45
a z wezykiem mialem ten sam problem srednica wezyka nie odpowiada srednicy wylotu zbiornika polecam wymiane wezyka... u mnie pomoglo pozdrawiam

Wlasnie mialem juz kupic wezyk bo w zaprzyjaznionym sklepie maja na metry ale mierzylem suwmiarka pozyczona ze sklepu na parkingu ;p I tylko po zewnetrznej stronie bo nie mialem jak go zdemontowac i nie wiem jaka srednice ma w srodku bo z zewnatrz moze sie zgadzac ale np bedzie podwojnie zbrojony i dupa.

Angier
10-11-10, 10:19
wlasnie nie pamietam jaka srednice ja mam ten wezyk :/ ale bez rozpinania wezykow mozna wysunac zbiorniczek i zmierzyc srednice na laczeniu...

Nemereth
14-11-10, 19:53
Sprawdźcie czy nie macie wycieku na głównym module wspomagania. U mnie się zdarzyło jakimś magicznym sposobem, że jedna czy dwie śruby spinające pompe wspomagania się wykręciły i zostały gdzieś po drodze lol.

Nie ciekło tragicznie ale troszeczke uciekało bez oznak gdzie ;p

Angier
18-11-10, 13:07
ja już dawno ten problem mam z głowy... u mnie skończyło się na wymianie wężyka...

Tobjas
18-11-10, 14:53
A ja ucialem kawalek wezyka i zalozylem spowrotem, docisnalem opaska a przy okazji wymienilem caly plyn i jest gitara ;p

Angier
18-11-10, 21:18
tylko pytanie czy sytuacja się nie powtórzy?!?!