Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "hologramy" na przedniej szybie

adasiek_
07-11-10, 13:53
mam taki problem. zrobiło mi się "coś" na przedniej szybie i nie bardzo wiem jak nazwać. sprawa wygląda następująco. podczas jazdy w nocy i w deszczu (ewentualnie podczas spryskiwania szyby) po przetarciu wycieraczkami, przez 1-2 sekundy po przejechaniu wycieraczki widzę na szybie takie... plamki. średnica tak z 5-10mm, pokrywające większą część szyby na której odbywa sie ruch wycieraczki. najgorzej jest jak coś jedzie z naprzeciwka bo przez swiatła wtedy nic nie widac.. takie pierwsze skojarzenie to efekt który powstaje po spryskaniu szyb płynem przy dużym mrozie, tyle tylko że plamki są mniejsze.
teraz pytanie czy ktoś miał coś takiego i udało mu się tego pozbyć garażowymi sposobami? oczywiscie myłem szybę płynem i pianką do szyb, ale nic nie daje. jest to dość irytujące i zarazem niebezpieczne zjawisko, bo jak jadę w wiekszym deszczu po nieoświetlonej drodze, to praktycznie nic nie widzę.. :(
myślalem nad użyciem glinki, tylko czy można jej używać na szybie? czy narobie jeszcze większej biedy niż jest?

tomay
07-11-10, 19:31
glinkę mozna spokojnie stosować na szybie, na pewno nie zaszkodzisz, tylko musi byc poslizg

Nemereth
11-11-10, 11:53
Pod drzewami parkujesz? Może od złej strony umyłeś ;p

adasiek_
11-11-10, 19:19
wyszorowalem dziś szybe najpierw płynem, później pianka do szyb, kupiłem najdroższe wycieraczki jakie udało mi sie znaleźć (banany bosha) i narazie jest ok. zobaczymy czy nie wróci efekt sprzed operacji :) a co do parkowania auto stoi w garazu, a w dzień tez nie pod drzewami.