PDA

Zobacz pełną wersję : ABS i SRS nie działają

frog
07-11-10, 13:41
Witam, to mój pierwszy post na forum, chociaż przeglądam je już od jakiegoś czasu :)

Niedawno kupiłem civica 3d 1997 (po lifcie) silnik 1,4 benzyna. Niestety nie działa mi abs (kontrolka się w ogóle nie świeci, nie czuć pulsowania pedału, da się zablokować koła) i srs (kontrolka nie świeci). Sprawdzałem bezpieczniki i chyba wszystko ok (mam takie jak TU (http://i41.tinypic.com/20gmkqb.jpg)). Przeprowadziłem samodiagnostykę - check engine świeci cały czas, srs i abs w ogóle.

Co poradzić? Może jednak złe bezpieczniki sprawdzałem? Proszę o każda wskazówkę :D

Civic VI 3d 1997 1,4is benzyna (abs, srs, immo, klima, centralny, el szyby i lusterka) - może będzie pomocne.

jasiek09
07-11-10, 13:45
a żaróweczki są w zegarach :)?

frog
07-11-10, 13:49
Chodzi o same żarówki czy kontrolki ogólnie? Kontrolki są bo w słońcu widać napisy ABS i SRS poza tym pod maska jest skrzynka bezpiecznikow od abs - na początku rozważałem opcje czy to auto w ogóle ma abs i srs :p A co do żarówek samych w sobie to nie wiem, nie sprawdzałem, ale czy przez to cały układ by nie działał?

reaktor
07-11-10, 13:57
pewni był walony i się komuś już nie chciało składać
robota dla elektryka , sam przy poduszkach bym nie grzebał
dlaczego tego nie sprawdziłeś przy kupnie , to podstawowa rzecz

seyren
07-11-10, 14:05
jestes pewnien ze poduszki w ogole sa? Moze byl bity/zostaly wywalone i ktos na szybko to skladal zeby sprzedac.

frog
07-11-10, 14:16
Raczej bity nie był no ale głowy nie daje. Da się jakoś sprawdzić czy są poduchy? (ofc bez przywalenia w coś :D ) Poza tym zostaje taka sama sytuacja z absem. Dodam jeszcze ze w skrzynce abs pod maska mam bezpieczniki ale widzę też jakieś duże wolne gniazdo, na pokrywce podpisane abs pump relay czy jakoś tak, a w skrzynce pod kierownica po prawej stronie od bezpieczników na samej górze też widzę wolne gniazdo (pod spodem wsadzone coś podobnych rozmiarów, duże i czarne prawdopodobnie do takiego samego gniazda)

Sorry za lakoniczne nazewnictwo ale się niezbyt znam ;)

lopi83
07-11-10, 18:10
jak przy diagnostyce nie zaswiecaja sie kontrolki to zarowki spalone albo wcale ich nie ma
zaloz zarowki, odczytaj kody bledow i wtedy bedziemy myslec co dalej
jak mozesz to zrob foto tych wolnych gniazd

endriu21
07-11-10, 18:17
proponuje pojechać do speca i podłączyć auto pod kompa. Przy okazji obejrzy co trzeba.

DjMariush
08-11-10, 22:15
hmm,skoro masz full elektryke (centralny,el szyby i luserka) to obstawiam za tym,ze w ogole nie masz abs i srs. Bo nie slyszlalem,zeby kitajce wypuszczaly seryjnie takie wypasione wersje

Civic VI 3d 1997 1,4is benzyna (abs, srs, immo, klima, centralny, el szyby i lusterka) - może będzie pomocne.
I rocznik '97 tez nie jest po lifcie

frog
09-11-10, 16:35
Jest po lifcie. Wygląda TAK (http://allegro.seoblip.pl/user_generated/foto_big/13309952.jpg) tylko inny kolor (zdjęcie z gugli) i abs i srs też są bo pod maską jest skrzynka bezpieczników od abs i w środku klapki od poduch. No ale ja sie tam nie znam :p Jak będę mieć czas to pojadę do jakiegoś speca ale na razie cieżko z czasem a widać że ktoś w nij mocno dłubał bo nawet podświetlenie bagażnika jest odłączone (tak jest lampka, jest żarówka tylko kable odłączone :p )

skolopendra
09-11-10, 16:56
zrób zdjęcie pod maską .z lewej strony silnika z tyłu u dołu, powinien być masywny,aluminiowy modulator abs