Zobacz pełną wersję : Szybke pytanie o skrzynie.
Mam taki problem że poprzedni właściciel powiedział że mam skrzynie od D13 ale nie jestem wstanie tego sprawdzić. Jeśli tam jest seryjne B7 to lipa bo kupiłem już biegi od crx'a. Które mają tylko sens pod skrzynie FD min. 4.250 i dlatego potrzebna mi tęga głowa Jedyna wskazówka którą posiadam to:
...na hamowni moja była na 15/195/55 a kolegi seryjne d16z6 15/195/50 obaj mieliśmy ten sam przelicznik do wykresu "55"(ten sam bieg te same obr) czy to znaczy że mamy takie same FD w skrzyni biegów?
nie wiem co oznacza to 55? obr do prędkości?
Pomażecie? :confused:
Sprawdz prekosci na poszczegolnych biegach przy ustalonych obrotach z tego wyliczysz przelozenia.
Czyli np. na 1 biegu przy 4000rpm jaka masz predkosc, na 2 przy 4000rpm jaka, 3,4,5 i bedziesz wiedzial jakie masz przelozenia skrzyni w tej chwili.
a na podstawie tego porównania z hamowni nic się nie da ustalić?
Bo mi licznik przekłamuje...zawyża prędkość o 5km...już kiedyś tak sprawdzałam i u mnie bardzo mało precyzyjnie to wyglądało...na podstawie tamtych pomiarów można było wszystko stwierdzić co tylko się chciało...
z resztą tak jak mówisz to mogę zrobić jak mam drugie do porównania .. na jakimś pkt. pomiarowym zakładając tą samą V na tym samym biegu, porównać obr.
Poszukaj tu odpowiedzi http://http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?2929-Og%F3lne-info-o-skrzyniach-w-silnikach-serii-D
U mnie przy 6800 na 2 mam 90km/h, 3 - 135km/h, 4 -pod 190km/h, skrzynia seryjna, czyli fd 4.25. Ale to na seryjnej oponie czyli 175/70/13. U Ciebie jest spore przekłamanie z racji zbyt wysokiej opony. 195/50/15 ma prawie identyczną wysokość co ta seryjna.
Nie mierzcie predkosci na biegach tak wysoko - sa wieksze przeklamania i na obrotomierzu i na predkosciomierzu. Ot pojechac 50kmh na czworce na przyklad, zobaczyc ile to bedzie obrotow i policzyc.
Różnica prędkości przy takich obrotach fd 4,25 i fd 4,437 jest duża, także tak też da się sprawdzić jakie ma fd.
Azyl, najlepiej porównaj swoje obroty z prędkościami z kolegi d16.
przy 6800 na 2biegu mam 90km/h:confused: na 15/195/55 czyli będzie 4,25 tak czy siak niema org. skrzyni od B7 bo przy B7 FD jest 4 z groszami to bym miał ok 100km/h
krzyni od B7 bo przy B7 FD jest 4 z groszami to bym miał ok 100km/h
no co ty, skrzynia z b7 nie jest taka długa http://www.youtube.com/watch?v=r7F4OrPPCWA&feature=related
ja rozbierałem skrzynie od b7 teoretycznie nigdy nie wymieniana, i miała 4.25 dokładnie jeszcze liczyłem zęby, bo wszedzie podawane jest inne FD tej skrzyni, można sobie wyliczyc jaka powinna byc predkość, ja sobie liczyłem kiedyś, gdzies miałem dane odnosnie 5 biegu albo poprostu skorzystać z kalkulatora dostępnego w sieci tylko nie wiem czy w nim też były prędkosci, najlepiej ja rozebrac i policzyc zeby skoro i tak bedziesz wsadzał 3i 4 z crxa:)
no co ty, skrzynia z b7 nie jest taka długa http://www.youtube.com/watch?v=r7F4OrPPCWA&feature=related
ale ja mam koła 15/195/55 czyli V będzie większe. Chyba że na tym filmie auto jest na takich kołach wtedy cała ta dyskusja niema sensu bo nic nie wyjaśnia.
ja rozbierałem skrzynie od b7 teoretycznie nigdy nie wymieniana, i miała 4.25 dokładnie jeszcze liczyłem zęby, bo wszedzie podawane jest inne FD tej skrzyni, można sobie wyliczyc jaka powinna byc predkość, ja sobie liczyłem kiedyś, gdzies miałem dane odnosnie 5 biegu albo poprostu skorzystać z kalkulatora dostępnego w sieci tylko nie wiem czy w nim też były prędkosci, najlepiej ja rozebrac i policzyc zeby skoro i tak bedziesz wsadzał 3i 4 z crxa:)
...teoretycznie moja ma być krótka:)
no ale chwila,przeciez rozmiar opon nie ma wpływu na predkosc licznikowa tylko rzeczywista prawda?
Na USA skrzynie w b7 miały fd 4,058, na Europę 4,25, te same przełożenia skrzyni co w d16z6.
fd 4,437 z 3 i 4 z rexa robi robotę :)
A koledzy drążąc temat bo tez jestem w trakcie kompletowania części do hybrydy i zastanawia mnie czy nie za duze obroty bede mial na 5 biegu przy FD 4.437 i V bieg ze skrzyni b7 ma ktoś tak morze ? jakie ma obroty np. przy 100 km/h
Na USA skrzynie w b7 miały fd 4,058, na Europę 4,25, te same przełożenia skrzyni co w d16z6.
fd 4,437 z 3 i 4 z rexa robi robotę :)
W pewnym sensie jestem już spokojniejszy... jak znajdę trochę czasu wyjmę skrzynie i zawiozę do Remka na podmiankę biegów...:cool: to ostatni mod mechaniczny w tym aucie:rolleyes: teraz czas ogarnąć z zewnątrz i wewnątrz :cool:w końcu to tylko dupo wóz:)
Ile masz licznikowo na biegach przy 3000 rpm? Wszystkie liczniki w 5 gen przekłamują (zawyżają) o 5-10 km/h.