PDA

Zobacz pełną wersję : Mini ME - maly problem :/

DobekBdg
06-11-10, 11:09
Jak w temacie. Potrzebna mi osoba ktora jest ogarnieta w elektryce samochodowej. Zrobilem przekladke silnika i potrzebuje osobe ktora potrafi to spiac. Problem nie polega na podlaczeniu wtyczek lecz przerobieniu oraz dosztukowaniu wiazek ( NIE PRZEDLUZANIU). Wiazka ktora otrzymalem (silnikowa jest kompletna ale od Angola :/) oraz nie kompletna kabinowa ( tylko odcinek ECU => Wiazka silnikowa reszta jest u*****a.

stara wiazka OBD0 nowa OBD1

Mysl sie skonczyla na tym ze zostawiam stara kompletna wiazke i musze dociagnac przewody do:

- 4 sygnalowe do wtryskow plus masowy
- 4 przewody do sondy
- 2 przeowody do aparatu
- 3 do zaworu Vitka

reszta wiazki sie zgadza i jest spieta.

przewody juz pociagnalem i podpialem przy silniku i doprowadzilem do ECU

posiadam kostki do ecu od OBD1 I teraz tu potrzebuje osoba ktora wie albo pomoze (nawet terotecznie w jakie piny wpiac te przewody) (posiadam oby dwa schematy) ale cos mi sie nie zgadza :/ przy przeszczepianiu kostek

nawet jezeli ktos potrafi to skumat to poprostu opisac w jaki PIN wpiac ze schematu kostki np A18 czy C6 to mi wystarczy

zakit
06-11-10, 12:38
wiesz, jesli masz schemat to powinno ci wystarczyc, przeciez tam jest wszystko opisane ktory przewod gdzie ma isc, do jakiego pinu itp.

maniak2007
07-11-10, 10:58
http://www.phearable.net/tech/wiring/obd1.pin.schematics.gif

moze to Ci pomoze.

DobekBdg
07-11-10, 13:01
no to nie pomaga bo moj problem polega z podlaczeniem sondy poniewaz zostawilem wiazke z b2 a sonda ma 4 przewody

podtrzebuje pomocy z sonda nie wiem ktory przewod za co odpowiada i gdzie nalezy go podlaczyc wyczytalem ze jeden jest masowy, jeden od podgrzewania oraz syngnalowy i jeszcze jakis ale nie bylo napisane ktory od czego (kolor) i w jaki ma isc pin do ecu a jesli nie do ECU to gdzie

oraz 2 problem ktory mi zostal to gdzie ma isc przewod zolto czarny (wspolny od wtryskow) gdzie go podlaczyc lub wczepic w wiazke

oraz czy biegunowosc przewodow dokladanych do aparatu ( te 2 dodatkowe) jest obojetna czy musza byc w odpowiedni pin dane jesli tak to znowu jaki kolor w jaki pin

bede bardzo wdzieczny za pomoc poniewaz tylko to mi zostalo do zrobienia by odpalic autko

zaznaczam ze nie urzywam zadnych starych przewodo ( sonda, wtryski) ciagne do nich nowe by sie nie zamotac

zakit
07-11-10, 22:50
ale to wszystko przeciez jest w tym schemacie, wiec o co ty jeszcze sie pytasz?! kolory kabli tez tam są, nawet opisane gdzie ktory kabel idzie.