Zobacz pełną wersję : Nieszczelne uszczelki w szybach bocznych
WITAM
nie dawno kupiłem civic vi liftback i bardzo mnie denerwuje szum i gwizd szyb bocznych przednich. Jak to mozna usunąc ten problem?? mysle o zamontowaniu owiewek szyb bocznych HEKO czy to pomoze??
WITAM
nie dawno kupiłem civic vi liftback i bardzo mnie denerwuje szum i gwizd szyb bocznych przednich. Jak to mozna usunąc ten problem?? mysle o zamontowaniu owiewek szyb bocznych HEKO czy to pomoze??
nie, nie pomoże
szum jak szum domykaj szyby lub wygłusz drzwi ewentualnie wymień uszczelki na nowe...
moim zdaniem to wina mechanizmu i nie domyka do końca... ale o jakim wygłuszeniu dzwi Ci chodzi??
moim zdaniem to wina mechanizmu i nie domyka do końca... ale o jakim wygłuszeniu dzwi Ci chodzi??
Owszem, ściągnąć boczek i wyregulować ustawienie szyby. Służą do tego takie śrubki w kolorze złotym.
mam to samo i nie wiem jak się zabrać za to...jakie uszczelki i gdzie to można dostać..
zobacze moze to owiewki załatwia sprawe bo juz je zamowiłem i czekam az przyjda...
i jak możesz to napisz czy zdały egzamin i jeśli tak to podaj linka do tych owiewek.
A co do tych owiewek słyszałem negatywne opinie np. ze szybciej sie mechanizm zużywa bo ma ciezko i uszczelki sie niszczą... Ma ktos moze takie owiewki i cos powie o nich?
ja mam owiewki już 2 lata i poprzedni właściciel też je miał, i uszczelki się nie zepsuły, szczelniej jest jakby, ale mam też źle wyregulowany mechanizm szyby elektrycznej od strony kierowcy i mi szumi jak jest całkiem dosunięte, a jak odsune niżej dosłownie 2mm, to jest znacznie ciszej w środku.
Owiewki to fajna sprawa, deszcz pada a można sobie szyby odsunąć kawałek i do środka nie pada a jest świeżo.
Wie ktos jak sie reguluje ten mechanizm? a te prowadnice od góry jak sie dokręca trzeba sciągnąc te czarne plastiki po bokach na dzrwiach?? bo na dole wiem jak wyregulować prowadnice rolkową...
ja mam owiewki już 2 lata i poprzedni właściciel też je miał, i uszczelki się nie zepsuły, szczelniej jest jakby, ale mam też źle wyregulowany mechanizm szyby elektrycznej od strony kierowcy i mi szumi jak jest całkiem dosunięte, a jak odsune niżej dosłownie 2mm, to jest znacznie ciszej w środku.
Owiewki to fajna sprawa, deszcz pada a można sobie szyby odsunąć kawałek i do środka nie pada a jest świeżo.
Mam identyczny problem z szumem od dopchniętej do końca szyby. Kupiłem heko, szum wyraźnie zelżał ale nadal jest słyszalny, tak jak u Ciebie po opuszczeniu szyby o dosłownie 2mm szum ustaje. Można podregulować szybę by tak mocno się nie dopychała do uszczelki lecz wtedy miedzy szybą a listwą jest szpara i deszcz się leje ostro do środka (nocne postoje pod chmurką). Winne są stare uszczelki przy listwach. Wszystkie ze szrotów są tak samo zużyte i spłaszczone. Zdejmowałem je, podgrzewałem, rozpychałem te gumowe listki uszczelek i nic to nie dało... Tak kombinuję że może wcisnąć pomiędzy te listki jakiś długi cienki pręcik (średnica ok 3-4mm) by je cały czas rozginał. Sam nie wiem ??
U mnie był identyczny problem. Winą była źle domykająca się szyba. W czasie zamykania szła lekko pod skosem. Można było dostrzec w narożniku malutką dziurkę. Też jak opuściłem szybę o 2mm szum ustawał. Regulacja mechanizmu szyby nic nie dawała. Dopiero jak wyciągnąłem mechanizm okazało się, że w miejscu wskazanym na zdjęciu zrobił się luz i dlatego mechanizm źle prowadził szybę. Przewierciłem otwór i skręciłem na śrubę, szyba domyka się perfekcyjnie. Działa do dziś, a robiłem to 2 lata temu.
http://img696.imageshack.us/img696/4280/szyba1.jpg
założyłem dzis owiewki szum jest mniejszy ale jest bez sprawnego mechanizmu domykania szyby szum bedzie...
A ja zaś mam pytanie takie. Czy idzie dostać NOWE uszczelki drzwi i listwy? Głównie chodzi mi o listwy na dole przy szybie. Bo mi jakoś dziwnie z nich guma zaczęła schodzić...
A ja zaś mam pytanie takie. Czy idzie dostać NOWE uszczelki drzwi i listwy? Głównie chodzi mi o listwy na dole przy szybie. Bo mi jakoś dziwnie z nich guma zaczęła schodzić...
TTTM*, u mnie też powoli zaczyna.
Pewnie tylko ASO, o ile są dostępne wogóle, a jesli są to pewnie cena kosmiczna.....
* Ten Typ Tak Ma :p
Fak. To żeś mnie pocieszył. Trzeba będzie szukać takich z 2001 roku i powoli importować partsy :)
Chyba Rafsio ostatnio sprzedawal te listwy...
A sprawdzał ktoś może ile te listwy kosztują w ASO? U mnie wprawdzie nic nie schodzi, ale przez nie mam świst. Czy zaczepy tam są wymienialne tak jak przy listwach szyby czołowej?
Pytałem w ASO o uszczelkę wokół szyby drzwi przednich- 300zł... :mad:
A Rover przypadkiem nie ma takich samych drzwi? :D
45 z tego co pamiętam był do 04 roku produkowany chyba ;].
PS. SPrawdzilem i powiem lepiej. MG ZS do 2005 roku. Więc teraz tylko szukać bitych parchów i targać uszczelki ;]
Ale mi chodzi nie o uszczelkę a o tą czarną listwę :)
No o tym mówię generalni cały czas :P
Pytałem w ASO o uszczelkę wokół szyby drzwi przednich- 300zł... :mad:
O to mi chodziło, że Mariusz pisał o uszczelce wokół szyby :)
rafalkoraz
18-11-10, 11:14
No ja szczerze też się podłączę . Strasznie mi pordzewiały te czarne listwy i chciałbym to wymienić, albo odnowić ... da się jakoś? :)
No ja szczerze też się podłączę . Strasznie mi pordzewiały te czarne listwy i chciałbym to wymienić, albo odnowić ... da się jakoś? :)
pewnie że tak trzeba je tylko wyjąć :D
boczek won szyba w tył i kombinowanie ze śrubokrętem płaskim w dłoni :D
mcgyver555
18-11-10, 17:50
Zrobiłem regeneracje tej listwy od strony kierowcy ( była w najgorszym stanie ) i na tym się skończyło. Usuwanie tej gumofarby, którą listwy są powleczone to istna masakra. Tam gdzie jest spróchniała to odchodzi płatami ale w miejscach gdzie dobrze przylega - porażka. Bez opalarki się tego nie ruszy. Ja oczyściłem listwe do gołego metalu, pomalowałem podkładem a potem czarnym matem.
Taka uwaga - jak się usunie tą gumę to listwa nie będzie tak ładnie przylegać do drzwi jak oryginalnie (na krawędziach listwy guma jest nadlana tworząc coś w rodzaju uszczelki).
Jak ktoś jest zainteresowany to mogę zrobić fotke jak to u mnie wygląda.
demonobiker
18-11-10, 20:40
u siebie meczylem sie z gwizdem przy lewej szybie od zimy regulowalem wymianialem czysciłem smarowalem i nic.okazalo sie ze gwizdalo przez lusterko w tym miejscu gdzie sie zgina jakos sie tam powitrze dostaje. skad wiem?zakleilem tasma izolacyjna i przestalo gwizdac sciagam i gwizda znow, musze wymyslic jak sie tego pozbyc.BTW czy nasze lusterka się składają?
Składają się w obie strony. Trochę siły trzeba użyć.
Składają się w obie strony
W obie? tego to nie wiedziałem.... Często składam lusterka ale warto psiknąć tam jakiegos smarowidła co by się przyjemniej składały.
rafalkoraz
19-11-10, 16:48
No, jeżeli mógłbyś podrzucić fotki, to ja z chęcią bym się przyjrzał.
Bo u mnie ta rdza wygląda obrzydliwie. Tej czarnej gumy już nie mam , po prostu sama pordzewiała blacha. A co ciekawe dzieje się to tylko z przodu. Z tyłu są w (prawie) idealnym stanem. No i chciałbym coś z tym zrobić zanim nie spadnie śnieg ;)
Kuster - a ciężko jest wyjąć tą listwę? Ona siedzi na zaczepach czy jak? :p
demonobiker
19-11-10, 16:48
nigdy nie składałem bo zawsze bałem się że urwe ale jutro spróbuje ;)
W obie? tego to nie wiedziałem.... Często składam lusterka ale warto psiknąć tam jakiegos smarowidła co by się przyjemniej składały.
Do okna składam zawszę jak na myjnię wjeżdżam. A w drugą stronę złożył mi kiedyś parkometr, który stał tuż przy lewych drzwiach z tyłu. Cofałem i nie zauważyłem, że go trącę. Lusterko złożyło się w drugą stronę. Ręką ustawiłem do pozycji i nic się nie połamało. Ostatnio je zdejmowałem do założenia maty grzewczej i jest całe na zawiasie.
Mógłby ktoś wrzucić fotkę jak wyglądają te listwy boczne po malowaniu? szukałem jakiejś farby z fakturą żeby ładniej wyglądało ale faktura młotka w tym miejscu to raczej poroniony pomysł;)
a te uszczelki wokoł szyby to na czym sie trzymają są przyklejone czy sie ich jakoś zakłada?? bo ja juz prubowałem prawie wszystkiego i szum jest dalej wydaje sie mi ze wieje uszczelka tu na zgięciu przed lusterkiem
Witam, czy w Hondzie Aerodeck normalne jest, że dolne listwy (uszczelki?) okien z tyłu mają przerwę od szyby jakieś dobre kilka mm? Rozumiem, że są jakieś "odwodnienia" w drzwiach na dole?
Witam, czy w Hondzie Aerodeck normalne jest, że dolne listwy (uszczelki?) okien z tyłu mają przerwę od szyby jakieś dobre kilka mm? Rozumiem, że są jakieś "odwodnienia" w drzwiach na dole?
ja w swoim MB2 też tak mam nie martw się tak podobno ma być ;]
a czy z rovera 45 uszczelki pasuja idealnie wie ktoś może??
Moim zdaniem muszą. Przecież to jest to samo auto.