Zobacz pełną wersję : d13b2 czasem nie trzyma obrotów na sprzęgle i gaśnie
:::JanG23:::
11-12-06, 10:38
witam
mam taki problem czasem nie zawsze jak jade i wcisne sprzęgło to potrafi zgasnąc tak jakby nie mógł utrzymac obrotów. Może to jest spowodowane przeciągnięciem go na orotach
zawsze to niweluje i podkręcam mu obroty biegu jałowego ale to zaczeło się robic raz na tydzień jak stoje na biegu jałowym zauważyłem że skacze wsazówka i nie równo pracuje (to nie jest paliwo albo mam pecha i naróżnych tamkuje syf)
znaczy sie faluja Ci wolne obroty albo czasami sa za male i gasnie tak?
przeczysc silniczek krokowy... jest przykrecony po prawej stronie kolektora. a potem ustaw obroty tak jak byc powinny
U mnie dokłądnie tak samo jest - nic jak narazie się z tym nie da zorbić.. silniczek już czyściłem, więc nie wiem co to może być (u mnie ssanie za szybko się wyłancza nei wiem co mu się stało)
Pozdrawiam
A powiedzcie mi czym steruje czujnik temperatury powietrza, który jest w puszce od filtra bo ostatnio założyłem sobie stożek i też go umieściłem w kolanku. I problem mam taki, że jak silnik jest już nagrzany i jadę sobie spokojnie około 100 km/h to jak puszczę gaz to mi nie schodzi z obrotów tylko zatrzymuje się na około 2000 obr/min. Czasem nawet przegazówka nie pomaga. Nie steruje on jakimś ssaniem?? Nie jest mu czasem za zimno teraz (czujnikowi)?? Można zobaczyć co i jak mam zrobione w moim podpisie...
:::JanG23:::
11-12-06, 16:25
przeczysc silniczek krokowy... jest przykrecony po prawej stronie kolektora. a potem ustaw obroty tak jak byc powinny
dokładnie tak ale falują tylko na biegu jałowym
[ Dodano: Pon 11 Gru, 2006 ]
U mnie dokłądnie tak samo jest - nic jak narazie się z tym nie da zorbić.. silniczek już czyściłem, więc nie wiem co to może być (u mnie ssanie za szybko się wyłancza nei wiem co mu się stało)
Pozdrawiam
ale w d13b2 nie mam silniczka krokowego jak patrzyłem u kumpla d15b2 to ja tam mam całkiem nic
porąbałem znaczki cytuj ;) mi ało byc o 1 post wyżej
jak silniczek jest walnięty to falują tylko na jałowym. silniczek krokowy jest od utrzymywania wolnych obrotów na poziomie około 800 obr/min. Jak narazie to nie działa to wszystkim użytkownikom d13 włącznie ze mną i nikt nie wie dlaczego :(
wystarczyło poszukać: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=21718&postdays=0&postorder=asc&highlight=krokowy&start=20
tu jest wszystko powiedziane co, gdzie i jak :)
Ktoś ma jakies pomysły jak rozwiązać ten problem? jak można oszukac czujnik temp? gdzie on jest? czy odłączenie dolotu ciepłego powietrza sprawi że silnik będzie miał trochę dłużej ssanie? i moze nie będize przygasał?
Pozdrawiam