Zobacz pełną wersję : Kolejne pytanie o głośnikach
Witam.
Mam w swoim 5D przód Hertz DSK 165 pod wzmacniaczem JBL 4x60W RMS. Na tylnych kanałach mam zmostkowany sub na 120W RMS. Chce teraz założyć w fabryczne miejsca z tyłu głośniki średniowysokotonowe 13 cm. Zastanawiam się nad Infinity Reference a Vifa jakimiś - co radzicie?
Drugie pytanie jak je podłączyć, czy wystarczy jak będą grały z radia czy podłączyć do wzmacniacza, a do suba kupić oddzielny wzmacniacz? Zdaje sobie sprawę że do wzmacniacza lepiej, ale jaki jest stosunek jakości dźwięku do kosztów jakie muszę ponieść?
stosunek jakości dźwięku do kosztów jakie muszę ponieść?
mizerny,było nie raz i nie dwa razy
ale chcesz na tył dac drugi system? czy głosniki koaksialne?
jezeli przod i bas ze wzmaka to tył z radia jest kiepskim pomysłem, kup jakiegos monoblocka na suba lub 2 kanałowy wzmak i tyle....
vife chcesz do tyłu a z przodu herce?? :roll:
vife chcesz do tyłu a z przodu herce
daltego zapytałem czy system na tył chce wkładać :)
nie śmiejcie się, ale Koaksjalne. Co do vify to nic o nich nie wiem, są chwalone na forum więc o nich pomyślałem.
No właśnie monoblock, tylko że aktualny wzmacniacz ma zabudowany i trzeba by zmienia wsio. No nic z tym trzeba się liczyć.
To co z tymi głośnikami?
podjedz jutro na spot w Arkadii to posłuchasz chwalonej Vify tyle że w drzwiach przednich.bo wydaje mi się że Ty potrzebujesz zmienić system przedni a nie montować głośniki z tyłu ;)
zawsze można herce zapodać na półkę a vifę do przodu
evok jak posłucha u Ciebei to już nic nie bdzie chciał innego :)
U mnie Hertze grają naprawdę dobrze nie nażekam, tylko że z tyłu słychać sam bas. Bo w bagażniku mam dwucewkową dwudziestkę piątkę JL AUDIO 300 W RMS :D
to moze trzeba przykręcic troche tego bassu, u mnei tez jak jest odkrecone to z tyłu tylko bass słychac
Ale z przodu jest bardzo ok, a ztyłu jęczą, dlatego chce dać trochę wysokich na tył. Szkoda mi przykręcać bo dałem sporo kasy żeby dobże grało.
O której wpaść do arkadii żeby posłuchać tych słynnych Vif?
lenistwo i jeszcze raz lenistwo...jak wół napipsane że o 19.00, zółty parking, poziom -2
Tak tak ja wiem że o 19, ale nie mam dziś czasu za dużo więc chce znać przedział czasowy w jakim będzie eVok.
[ Dodano: Sro 13 Gru, 2006 ]
No nic wychodzę z pracy, dziś nie wpadnę, ale może się zgadamy żebym odsłuchał za tydzień, albo cuś takiego.
Pzdr.
evok jak posłucha u Ciebei to już nic nie bdzie chciał innego
eee tam,nic specjalnego
konrad84,
rozmumiem ze ten JBL to cs60.4? i ty nim w mostku(160W) pedzisz JL 300W?? porazka...
jak dokupisz cos na tył mozesz podpiac równolegle z przednimi głosnikami a tył zostawic w spokoju, ale moja rada:
daj tego JBLa na głosniki pełnopasmowe a do suba dokup cos co bedzie miało PRZYNAJMNIEJ 300W@4ohm :smile:
Tak to cs60.4.
Też się baliśmy że nie pociągnie, ale okazało się że gra i to nawet całkiem nieźle.
Dzięki NFS za opinie, chyba tak jak mówisz wstawie monoblocka do suba. Jak to będzie w podłączeniu chinczy? Trzeba je zmostkować? Mam z radia cztery wyjścia chincz jedna para to sub, a druga para to kanał prawy i lewy.
Jaki monoblock polecacie do 400 zł?
kup sobie rozgałeziacz chinch lub, jesli dobrze pamietam, cs60.4 ma wyjscie liniowe na dodatkowy wzmacniacz. pociagnij chinch'e do monobloka z tego JBL'a.
na allegro sa teraz blaupunkty gta 1300(300W@4ohm, 450W@2ohm) za 399zł, lub kup sobie carpowera hpb-1502(500W@4ohm) za 429zł
Jak to będzie w podłączeniu chinczy? Trzeba je zmostkować? Mam z radia cztery wyjścia chincz jedna para to sub, a druga para to kanał prawy i lewy
kupisz taki "rozgałęźnik" i po sprawie
dzięki zobacze czy mam wyjście liniowe, jak nie to kupie rozgałęziacz. Co do Blaupunkta to omijam szerokim łukiem, miałem dwa radia blaupunkta i obydwa zajeżdżały kupą.
hmmm możecie sie troche śmiać ale ja w swoje bryce :D:D : mam hi-end alpine 7876rb i nie mam 6 chinczy lepsze rozwiązanie zmienic radyjko niż bawić się w rozgałęzniki z czinczy tez wychodzi jakiś sygnał 3v może być trochę utrata na sygnale choć niejestem pewien pozatym niebedziesz miał pewnej kontroli nad tym rozgałężnikiem z radia bo to tylko ci sygnał rozdzieli więc przemyśl
lepsze rozwiązanie zmienic radyjko niż bawić się w rozgałęzniki z czinczy tez wychodzi jakiś sygnał 3v może być trochę utrata na sygnale choć niejestem pewien pozatym niebedziesz miał pewnej kontroli nad tym rozgałężnikiem z radia bo to tylko ci sygnał rozdzieli więc przemyśl
rzeczywiscie jest to lepsze rozwiazanie, zmienic radio zamiast kupic chinch'e za 20-50zł :570:
może być trochę utrata na sygnale choć niejestem pewien
nie dawaj rad jesli nie jestes pewien
pozatym niebedziesz miał pewnej kontroli nad tym rozgałężnikiem z radia bo to tylko ci sygnał rozdzieli więc przemyśl
?? mozesz sprecyzowac ??
mogę sprecyzować .
otóż pomyśl w radiu jest fader a jak to dasz jeszcze roizgęłeżnik to musisz sobie tak podłączyć żeby ci pasowało bo możesz podłączyć rozgałęźnik na rear + sub to będzie wyciszał cały tył jak podłączyć rozgałęźnik na przód to będzie mu chodziło 4 głośniki a sub będzie się wyciszał no dla mnie to jest wada czegoś takiego rozgałęźnik raczej się dopina jak się chce tylko na 4 głośniki podłączyć a
+
sub już trochę jest komplikacji ale to juz jak kto woli
nie widze problemu. wtedy regulujesz oddzielnie na wzmacniaczach. w kazdym wzmaku jest regulacja głosnosci.
no tak tylko ,jak będziesz jechać i w drodze i będzie co kto srał pod nosem zę dudni za bardzo to chyba nie będziesz stawał na poboczu i grzebał przy wzmaku jak już miec to coś porządnie zrobione nie :>
tak tylko dodam że GAIN na wzmacniaczu nie służy do regulacji głośności tylko czułości :D
no tak tylko ,jak będziesz jechać i w drodze i będzie co kto srał pod nosem zę dudni za bardzo to chyba nie będziesz stawał na poboczu i grzebał przy wzmaku jak już miec to coś porządnie zrobione nie
jak ktoś będzie srał pod nosem to mu papier toaletowy potrzebny, a nie rozgałęźnik
Kolego formułuj swoje myśli jasno i wyraźnie bo nic z tego nie można zrozumieć
poza tym sa regulatory basu do założenia na czinche i można sobie niezależnym potencjometrem regulować
emg czepiasz się ...to była taka przenośnia :D:D z tym sraniem