Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kolejne pytanie o głośnikach

Konrad84
11-12-06, 10:13
Witam.
Mam w swoim 5D przód Hertz DSK 165 pod wzmacniaczem JBL 4x60W RMS. Na tylnych kanałach mam zmostkowany sub na 120W RMS. Chce teraz założyć w fabryczne miejsca z tyłu głośniki średniowysokotonowe 13 cm. Zastanawiam się nad Infinity Reference a Vifa jakimiś - co radzicie?
Drugie pytanie jak je podłączyć, czy wystarczy jak będą grały z radia czy podłączyć do wzmacniacza, a do suba kupić oddzielny wzmacniacz? Zdaje sobie sprawę że do wzmacniacza lepiej, ale jaki jest stosunek jakości dźwięku do kosztów jakie muszę ponieść?

eVok
11-12-06, 21:59
stosunek jakości dźwięku do kosztów jakie muszę ponieść?
mizerny,było nie raz i nie dwa razy

MartinS
11-12-06, 22:30
ale chcesz na tył dac drugi system? czy głosniki koaksialne?
jezeli przod i bas ze wzmaka to tył z radia jest kiepskim pomysłem, kup jakiegos monoblocka na suba lub 2 kanałowy wzmak i tyle....

emg
11-12-06, 23:10
vife chcesz do tyłu a z przodu herce?? :roll:

MartinS
11-12-06, 23:22
vife chcesz do tyłu a z przodu herce
daltego zapytałem czy system na tył chce wkładać :)

Konrad84
12-12-06, 15:47
nie śmiejcie się, ale Koaksjalne. Co do vify to nic o nich nie wiem, są chwalone na forum więc o nich pomyślałem.
No właśnie monoblock, tylko że aktualny wzmacniacz ma zabudowany i trzeba by zmienia wsio. No nic z tym trzeba się liczyć.

To co z tymi głośnikami?

eVok
12-12-06, 17:13
podjedz jutro na spot w Arkadii to posłuchasz chwalonej Vify tyle że w drzwiach przednich.bo wydaje mi się że Ty potrzebujesz zmienić system przedni a nie montować głośniki z tyłu ;)

emg
12-12-06, 21:28
zawsze można herce zapodać na półkę a vifę do przodu

MartinS
13-12-06, 08:13
evok jak posłucha u Ciebei to już nic nie bdzie chciał innego :)

Konrad84
13-12-06, 08:52
U mnie Hertze grają naprawdę dobrze nie nażekam, tylko że z tyłu słychać sam bas. Bo w bagażniku mam dwucewkową dwudziestkę piątkę JL AUDIO 300 W RMS :D

MartinS
13-12-06, 12:27
to moze trzeba przykręcic troche tego bassu, u mnei tez jak jest odkrecone to z tyłu tylko bass słychac

Konrad84
13-12-06, 15:15
Ale z przodu jest bardzo ok, a ztyłu jęczą, dlatego chce dać trochę wysokich na tył. Szkoda mi przykręcać bo dałem sporo kasy żeby dobże grało.

O której wpaść do arkadii żeby posłuchać tych słynnych Vif?

MartinS
13-12-06, 15:28
lenistwo i jeszcze raz lenistwo...jak wół napipsane że o 19.00, zółty parking, poziom -2

Konrad84
13-12-06, 15:33
Tak tak ja wiem że o 19, ale nie mam dziś czasu za dużo więc chce znać przedział czasowy w jakim będzie eVok.

[ Dodano: Sro 13 Gru, 2006 ]
No nic wychodzę z pracy, dziś nie wpadnę, ale może się zgadamy żebym odsłuchał za tydzień, albo cuś takiego.
Pzdr.

eVok
13-12-06, 16:14
evok jak posłucha u Ciebei to już nic nie bdzie chciał innego
eee tam,nic specjalnego

NFS
14-12-06, 12:10
konrad84,

rozmumiem ze ten JBL to cs60.4? i ty nim w mostku(160W) pedzisz JL 300W?? porazka...

jak dokupisz cos na tył mozesz podpiac równolegle z przednimi głosnikami a tył zostawic w spokoju, ale moja rada:

daj tego JBLa na głosniki pełnopasmowe a do suba dokup cos co bedzie miało PRZYNAJMNIEJ 300W@4ohm :smile:

Konrad84
14-12-06, 15:39
Tak to cs60.4.
Też się baliśmy że nie pociągnie, ale okazało się że gra i to nawet całkiem nieźle.
Dzięki NFS za opinie, chyba tak jak mówisz wstawie monoblocka do suba. Jak to będzie w podłączeniu chinczy? Trzeba je zmostkować? Mam z radia cztery wyjścia chincz jedna para to sub, a druga para to kanał prawy i lewy.

Jaki monoblock polecacie do 400 zł?

NFS
14-12-06, 16:19
kup sobie rozgałeziacz chinch lub, jesli dobrze pamietam, cs60.4 ma wyjscie liniowe na dodatkowy wzmacniacz. pociagnij chinch'e do monobloka z tego JBL'a.

na allegro sa teraz blaupunkty gta 1300(300W@4ohm, 450W@2ohm) za 399zł, lub kup sobie carpowera hpb-1502(500W@4ohm) za 429zł

E57
14-12-06, 17:15
Jak to będzie w podłączeniu chinczy? Trzeba je zmostkować? Mam z radia cztery wyjścia chincz jedna para to sub, a druga para to kanał prawy i lewy
kupisz taki "rozgałęźnik" i po sprawie

Konrad84
15-12-06, 09:14
dzięki zobacze czy mam wyjście liniowe, jak nie to kupie rozgałęziacz. Co do Blaupunkta to omijam szerokim łukiem, miałem dwa radia blaupunkta i obydwa zajeżdżały kupą.

maly187
16-12-06, 00:39
hmmm możecie sie troche śmiać ale ja w swoje bryce :D:D : mam hi-end alpine 7876rb i nie mam 6 chinczy lepsze rozwiązanie zmienic radyjko niż bawić się w rozgałęzniki z czinczy tez wychodzi jakiś sygnał 3v może być trochę utrata na sygnale choć niejestem pewien pozatym niebedziesz miał pewnej kontroli nad tym rozgałężnikiem z radia bo to tylko ci sygnał rozdzieli więc przemyśl

NFS
16-12-06, 10:44
lepsze rozwiązanie zmienic radyjko niż bawić się w rozgałęzniki z czinczy tez wychodzi jakiś sygnał 3v może być trochę utrata na sygnale choć niejestem pewien pozatym niebedziesz miał pewnej kontroli nad tym rozgałężnikiem z radia bo to tylko ci sygnał rozdzieli więc przemyśl

rzeczywiscie jest to lepsze rozwiazanie, zmienic radio zamiast kupic chinch'e za 20-50zł :570:

może być trochę utrata na sygnale choć niejestem pewien

nie dawaj rad jesli nie jestes pewien

pozatym niebedziesz miał pewnej kontroli nad tym rozgałężnikiem z radia bo to tylko ci sygnał rozdzieli więc przemyśl

?? mozesz sprecyzowac ??

maly187
16-12-06, 13:29
mogę sprecyzować .
otóż pomyśl w radiu jest fader a jak to dasz jeszcze roizgęłeżnik to musisz sobie tak podłączyć żeby ci pasowało bo możesz podłączyć rozgałęźnik na rear + sub to będzie wyciszał cały tył jak podłączyć rozgałęźnik na przód to będzie mu chodziło 4 głośniki a sub będzie się wyciszał no dla mnie to jest wada czegoś takiego rozgałęźnik raczej się dopina jak się chce tylko na 4 głośniki podłączyć a
+
sub już trochę jest komplikacji ale to juz jak kto woli

NFS
16-12-06, 15:32
nie widze problemu. wtedy regulujesz oddzielnie na wzmacniaczach. w kazdym wzmaku jest regulacja głosnosci.

maly187
16-12-06, 21:09
no tak tylko ,jak będziesz jechać i w drodze i będzie co kto srał pod nosem zę dudni za bardzo to chyba nie będziesz stawał na poboczu i grzebał przy wzmaku jak już miec to coś porządnie zrobione nie :>

eVok
17-12-06, 09:26
tak tylko dodam że GAIN na wzmacniaczu nie służy do regulacji głośności tylko czułości :D

emg
17-12-06, 10:30
no tak tylko ,jak będziesz jechać i w drodze i będzie co kto srał pod nosem zę dudni za bardzo to chyba nie będziesz stawał na poboczu i grzebał przy wzmaku jak już miec to coś porządnie zrobione nie

jak ktoś będzie srał pod nosem to mu papier toaletowy potrzebny, a nie rozgałęźnik
Kolego formułuj swoje myśli jasno i wyraźnie bo nic z tego nie można zrozumieć

poza tym sa regulatory basu do założenia na czinche i można sobie niezależnym potencjometrem regulować

maly187
17-12-06, 19:00
emg czepiasz się ...to była taka przenośnia :D:D z tym sraniem