Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Łożysko Oporowe Czy Skrzynia ??!!

civicD16Y2
04-11-10, 20:25
Witam.
Od razu uprzedzam że szukałem podobnych tematów i były, lecz nie odpowiadały one wyczerpująco na temat :D

A więc w Hani od jakiegoś czasu dosyć szumi :P

- gdy nie wciskam sprzegła , słychac szum, gdy zaś wcisne szum ten ustaje ( wiec niby łożysko oporowe ) ale jadąc na 1 od ok. 3 tys. obrotów nieraz od 2 tys. załacza sie dosyć słyszalny szum, gdy jade powoli na jedynce to tyrkocze, szum pojawia sie równiez na 2,3 biegu , za to na 4 i 5 biegu juz tego nie słychac :P teraz słucham waszych porad czy szukać nowej skrzyni( a jeśli tak to jakiej najlepiej ) czy grzebac i budowac statek kosmiczny ze skrzyni ?? :P

Civic 1.6 iSR VTEC 5D Liftback
silnik : d16y2
rocznik : 1995
nadwozie : MB1

mirasek
04-11-10, 21:35
Łożyska na wałku głównym w skrzyni. Łożysko oporowe sprzęgła pracuje przy wciśniętym pedale.

Kupno używki trochę loteria, naprawa swojej trochę droższa.

demonobiker
05-11-10, 10:36
u mnie też to szumi wymianiałem ostatnio sprzęgło i dałem dupy bo tego nie zrobiłem, będę musiał zrzucać jeszcze raz skrzynie powiedzcie mi tylko jak wygląda zabawa z wymianą tego łożyska?

mafia35
05-11-10, 11:02
Pytałem w ASO, bo mam podobny przypadek. Same łożyska oporowe są w miarę tanie bo wychodzą ok. 300zł (za 2 szt.) ale robocizna w ASO powala: 700zł!
Ogólnie w ASO powiedzieli, żebym tego nie robił, bo te łożyska jeszcze 100 tysi zrobią. Więc nie robię, zwłaszcza, że szumi tylko na zimno (gdy olej jeszcze nie dotarł lub jeszcze nie działa tak jak trzeba), po przejechaniu paru ładnych km już jest cicho.

demonobiker
05-11-10, 15:06
u mnie zaczyły szumieć cały czas i nie wiem czy dodatkowo nie mam wycieku przy wybieraku kurcze...

dz1q
07-12-10, 00:49
Witam mam identyczny przypadek i jestem w trakcie zmieniania skrzyni, po jej rozebraniu okazało się że łożyska te, były już mocno zużyte, dlatego uważam że naprawa nie ma sensu i lepiej wymienić na taką z małym przebiegiem, trafiłem na 2000r ~110 tyś. świeżynka z przed 10 lat ;D , zobaczymy po zamontowaniu:cool:.
pozdr

demonobiker
07-12-10, 10:45
naprawdę aż tak dużo jest roboty z tymi łożyskami?

raczas
07-12-10, 10:58
Miałem taki objaw w ej9 w d14a8 i dwa łożyska na skrzyni wymieniłem potem latałem tą hanią jeszcze okło 3,5 roku i git było

teg
07-12-10, 11:23
demonbiker, ja bym osobiście wolał się samemu porwać na generalny remont silnika, niż wymianę łożysk w skrzyni (bo to nie jest żadne łożysko oporowe, weźcie przestańcie słuchać "specjalistów"). Zobacz sobie w service manualu jak to się powinno prawidłowo robić, łącznie z kimś dystansowaniem łożysk i innych elementów od siebie. Mnie już wszystkowiedzacy szpece ("Pit-Stop" Bydgoszczy, ul. Władysława IV) łożyska w skrzyni wymienili, po 3km od wyjazdu z "warsztatu" skrzynia się zatrzymała i zmieliła.

Łożysk nie trzeba kupować oryginalnych, ja poszedłem do ASO po wycenę naprawy, dostałem listę łożysk z ich numerami, za te same oryginalne łożyska NTN zapłaciłem w bydgoskim Tranzaxie dosłownie 1/3 ceny z ASO.

raczas
07-12-10, 11:31
ja tak jak pisałem wymieniłem dwa łożyska na orginalne z aso mój zaprzyjazniony mechanior to ogarnął i cacy.
Wyniosło mnie to 500pln okło i wolałem zrobić swoją skrzynkę niż kota w worku kupować i wierzyć sprzedawcy bo mały przebieg ma nie jeden się potem zdziwił tym małym przebiegiem:cool:

mirasek
07-12-10, 13:13
Też kiedyś wymieniałem łożyska na wałku głównym, nie sam bo nie umiem :) ale od tamtej pory zrobiłem ca. 100 tys.km bez problemacji, teraz coś tam lekko szumi ale to jest nic przy tym co było przed wymianą, pod koniec ryczało głośniej od silnika :D zrobiłem tak sporo km i byłem przekonany że skrzynia pójdzie na szrot ale wymiana łożysk załatwiła sprawę.

Civ dohc
07-12-10, 18:24
Jak ktoś naprawdę ma pojęcie o mechanice, to takie łożyska bez problemu problemu wymieni. Moje poprzednie Vti, a właściwie skrzynia w nim też zaczęła szumieć. Do tej skrzyni (S9B) łożyska znalazłem tylko w ASO, koszt akurat 3szt NTN, 700pln. ''Śruby w lewo'' i do roboty. Po tej wymianie skrzynia pracowała bezszelestnie. Oczywiście nowy olej itp. I tak do wymiany trzeba ją wyjąć i tak. Więc jak już jest na wierzchu, to co za problem do niej zajrzeć, parę śrubek więcej odkręcić... :cool:

Tupac1234
07-02-11, 22:00
gdzie znajde jakas instrukcje wymiany w ej9 d14a3

Witoszcz
07-02-11, 22:05
Też mam ten sam problem tylko u mnie szumi już tak ponad rok bez zmian ale nie za głośno , wiec narazie śmigam .

darp4
09-02-11, 08:41
a jeśli dochodzą do tego lekkie stuki z przegubu wew lub co gorsza samego mechanizmu różnicowego, to warto bawić się z robieniem łożysk czy szukać lepszej skrzyni, z dobrym mechanizmem?

kristico86
20-02-11, 11:58
hejka mam taki niepokojący problem.... otóż tez mi szumią łożyska na wałku głównym (na postoju wcisnę sprzęgło i szum ustaje) ale teraz co się tyczy jazdy jak hamuje silnikiem to słychać ze skrzyni wycie:( czy to może oznaczać ze to te same łożyska na wałku głównym ??? czy poszły się j@#$ć łożyska mechanizmu różnicowego ??? skrzynia s9b z LSD

Civ dohc
20-02-11, 12:14
Dowiesz się jak rozbierzesz, ale najczęściej szumi to jedno na wałku od strony koła zamachowego.

kristico86
20-02-11, 12:21
Dowiesz się jak rozbierzesz, ale najczęściej szumi to jedno na wałku od strony koła zamachowego.

będzie widać ewidentne zużycie łożyska po rozebraniu ????

a wałek główny to ten dłuższy czy krótszy :blondynka:

Civ dohc
20-02-11, 12:27
Będzie widać, bieżnie powinny być gładkie jak szkło. Minimalny wżer powoduje pod obciążeniem hałas, szumienie. Wałek sprzęgłowy to ten, który jako jedyny wystaje ze skrzyni... :cool:

kristico86
20-02-11, 12:37
Wałek sprzęgłowy to ten, który jako jedyny wystaje ze skrzyni...

Tyle to ja wiem :D czyli wałek główny to ten drugi czy to ta sama nazwa wałka sprzęgłowego :confused: bo juz nie rozkminiam

Civ dohc
20-02-11, 12:44
Różnie na niego mówią. To właśnie ten, na który silnik przez sprzęgło przekazuje napęd. Czyli moze być główny, może być i sprzęgłowy :cool:

kristico86
20-02-11, 12:53
dzięki wielkie :D:D:D:D:D:D bo momentami byłem zdezorientowany o co chodzi z tymi wałkami :confused:

Civ dohc
20-02-11, 13:00
Ale jak już rozbierzesz, to zerknij też na łożyska na mechaniźmie różnicowym, one też nieraz hałasują.

kristico86
20-02-11, 13:05
one też nieraz hałasują.

na pewno sprawdzę - a jaki może być mniej więcej koszt takich łożysk tych od mechanizmu różnicowego ???

Civ dohc
20-02-11, 13:28
Sprawdż tu http://www.albeco.com.pl/ Ja kiedyś szukałem i znalazłem tylko w ASO, koszt trzech łożysk, dwóch na mechanizm i jedno na wałek: 700pln, oczywiście oryginał NTN. Jak coś to mam symbole. :cool:

Chajupek
08-05-12, 20:24
Również ma problem z łożyskiem na zimnym silniku słychać go aż coś mnie bierze . mam D16a9 i w jakim czasie można wyjąć skrzynie , nigdy nie bawiłem się w wyjmowanie skrzyni w hondzie , mam kanał i czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy da się to zrobić na kanale czy to będzie ciężki temat :)) pozdrawiam

anticorr
09-05-12, 08:19
bawiłem się w wyjmowanie skrzyni w hondzie , mam kanał i czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy da się to zrobić na kanale czy to będzie ciężki temat
Bez problemu, przód podnosisz i opierasz sobie na kobyłkach, odkręcasz dolny wahacz po jednej śrubie, odchylasz i półośki wyskakują ze skrzyni, osprzęt wykręcasz od skrzyni, kilka śrub wykręcasz odsuwasz skrzynię i już mam ją na wierzchu :) 2 osoba jest pomocna, jak nie masz podpory do przytrzymania skrzyni.

dudi189
09-05-12, 10:49
to zależy czy hałasuje przy 1,2,3biegu czy przy 4,5 ja zostawiłem auto u mechanika od skrzyń i miał tylko łożyska które szumią bardziej przy czym wyższym biegu, ja miałem do wymiany te od mniejszych biegów ale od razu wymienione były oba na wszelki wypadek. To zależy czy szum jest przy wciśniętym sprzęgle czy puszczonym, jak wciskasz sprzęgło i szumi to jest do wymiany łożysko przy sprzęgle, jak szumi tylko przy puszczonym sprzęgle to są to łożyska w skrzyni, Ja robiłem w siedlcach do dwa razy taniej niż w warszawie, oba łożyska z wymianą ok500-600zł dokładnie nie pamiętam ale jak nie miałeś wymienianego dawno oleju to jeszcze koszt oleju dochodzi

Chajupek
09-05-12, 11:12
łożysko szumi na 1.2.3 i jak jest nie wciśnięte sprzęgło :) i denerwuje mnie to bo jak jadę wolno to słychać je dosyć mocno no ale jak już dam więcej obrotów :d no to nie słychac go aż tak mocno . i to jest mniej więcej koszt ok 500 zl ? bo mam ładną zadbaną hanie i nie chce żeby później były jeszcze większe koszty naprawy :))

dudi189
09-05-12, 11:59
mnie to tylko kosztowało w siedlcach ok 100km od warszawy ale się opłacało, rozkręcił wszystko pooglądał wszystkie łożyska a ja w tym czasie poszedłem na pizze i połazić po ok 2godz. wróciłem wszytko było w częściach i gośc powiedział że musi pojechać dokupić jedno łozysko, przyjechał zmontował i do domu po ok 4godz. Najlepiej będziesz słychać było u mnie szum jak jechałem np. na dwójce przy 2tyś obrotów puszczałem gaz i przy hamowaniu silnikiem szumiało najbardziej, to że nie słyszysz szumienia przy wyzszych obrotach to pewnie silnik zagłusza po prostu:) mechanik gadał że zużycie było minimalne i długo by jeszcze pojeździło na pewno, ale tak czy inaczej nawet teraz jak odpalam auto po nocy to zanim olej się rozpryska po skrzyni to na początku nadal trochę szumi

Chajupek
09-05-12, 20:31
no ja to do Siedlec mam trochę dalej do samej Warszawy mam 50 km :) no zobaczę jeszcze u mnie na miejscu jak to tam cenowo stoi :) może nie będzie wielkiej różnicy :) ale dzięki za podpowiedz ;p to już coś . A może wiecie coś o Książce "Honda Civic 1987-2001 r Sam naprawiam samochód " czy warto ją kupić :)) bo czytałem z grubsza opisy co tam jest zawarte :) i mam chęć kupić ale może ktoś zna lepsze książki odnośnie napraw hondy lub coś podobnego :)

anticorr
11-05-12, 08:11
bo czytałem z grubsza opisy co tam jest zawarte i mam chęć kupić ale może ktoś zna lepsze książki odnośnie napraw hondy lub coś podobnego
Do areodecka masz po Polsku książeczkę w wersji elektronicznej na forum do ściągnięcia, i do 5D ale po angielsku, te dwie pozycje wystarczą aby auto rozebrać do ostatniej śrubki i złożyć :)

Chajupek
13-05-12, 22:53
dzięki za info przydatne :)) bardzo

Dominik22
13-05-12, 23:09
Z wymianą łożysk w skrzyni, jak ktoś ma niewielkie pojęcia w temacie i trzymał kiedyś klucz w rękach, to sobie z tym poradzi. Jeśli mamy już skrzynię na stole, to jakos specjalnie dużo roboty nie ma, z pół dnia powinno wystarczyć (podkreślam - jeśli skrzynkę mamy na stole)

Jeśli ktoś chce, to mam łożyska skrzyń ( i te małe i te duże) używki, ale w bardzo dobrych stanach:)