Zobacz pełną wersję : Opony 195/65 R15 - jakie ciśnienie ?
Latem przy oryginalnych 205/55 R16 sprawa była prosta - wg instrukcji 2.2 bara.
Ale idzie zima i pora na zmianę, stąd pytanie do osób jeżdżących na 195/65 R15 - ile pompujecie, bo instrukcja nic na ten temat nie mówi...
yyyy.... zmieści się 15" ??
Jak pompuję na 2,1 (też używam 195/65 R15)
Ja pompuje na 2.2 do 2.3 powietrze zawsze prędzej zejdzie niż się samo dopompuje.
Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę jakie trasy pokonujesz - Ja po mieście bardzo krótkie odcinki(10-15km- dziury) + autostrada 500km w weekend i tak jest dla mnie optymalnie.
Ciśnienie kontroluje co 2-3 tyg - co ok 1-2 kkm. Jak są duże zmiany temp to też warto sprawdzić.
Uwaga - przy dużych mrozach i śnieżnej pogodzie ciśnienie warto mieć poniżej spec. - tak ok 1.9->2.0 (a jadąc w góry nawet 1.6) jednak trzeba jeździć powoli.:cool:
Ogólnie chłopcy i dziewczynki dbamy o kapciuchy :D
Jak pompuję na 2,1 (też używam 195/65 R15)
A skąd wziąłeś taką właśnie wartość ?
Nominalne ciśnienie jest podane w instrukcji obsługi (zagląda ktoś?). A jak nie, to na nalepce na progu, przy dzwiach kierowcy.
A koła 15" prawdopodobnie nie da sie założyć. Moze 4D ma mniejsze hamulce?
Dokładnie,Na tej naklejce jest to napisane.Ale dotyczy rozmiarów fabrycznych.A w 195 R15 ciśnienie powinno wynosić 0,21Mp.I 15" oczywiście pasują do 4D.Sam na takich jeźdzę bo takie były fabryczne.Na alusach latem ,a na stalowych zimą.Pozdrawiam.:)
No wlasnie, na naklejce nie ma podanych roznych rozmiarow jak np u Niemcow czy Francuzow tylko 1 rozmiar fabryczny, tak samo instrukcja o tym milczy. Stad w ogole sie wzielo moje pytanie, na oryginalne 16" alu nie chce zakladac zimowek, wole kupic komplet 15" stal + opony do nich. Wchodza na pewno, nawet u pewnej jednej wlascicielki 5D 1.8 tez widzialem.
Wchodza na pewno, nawet u pewnej jednej wlascicielki 5D 1.8 tez widzialem. A nie była to jakas blondynka? :p
No wlasnie, na naklejce nie ma podanych roznych rozmiarow Na naklejce sa podane parametry rozmiarow przewidziane przez producenta do danego modelu.
Wiem o tym, ale skoro homologacja dopuszcza 15" to nie bede sie bawil w 16", ktore sa po pierwsze drozsze, po drugie maja nizszy profil, ktory mnie zupelnie nie interesuje.
A prędkościomierz nie będzie ci przekłamywał?:(Podejrzewam że różnica felg stalowych i opon między 16 a 15" nie będzie wielka:rolleyes:.Oczywiście wszystko zależy od tego jakie chcesz kupić te felgi i opony zimowe.Ja osobiście bym średnicy felg nie zmieniał.Najlepiej stosować takie jakie przewidział producent w danym modelu auta.Czyli takie z jakimi je kupiłeś.:)
Owszem, na naklejce przy slupku obok kierowcy jest rozmiar fabryczny czyli 205/55 R16 ale homologacja dopuszcza 195/65 R15 bo to bezposredni zamiennik. Srednica calego kola pozostaje taka sama, wiec nie widze problemu.
W zasadzie tak.Felga mniejsza ale opona grubsza.Niby wszystko powinno być o'k.A ciśnienie to tak jak napisałem.Do 15-tek 195 powinno być 0,21Mp.Tak u mnie pisze na naklejce.Więc takie mam w swoich kołach i jest o'k.Pozdrawiam.:)
Tak napisali na naklejce przy drzwiach (u mnie to rozmiar fabryczny).
Podepne sie pod temat, bo nie chcem tworzyc nowego. Mam pytanie jakie jest osadzenie felgi aluminiowej 15" w sedanie. Chcem zamowic sobie nowe na zime i sa rozne rodzaje.
Ale o co ci chodzi?W każdej jest chyba też 5 nakrętek.I zakłada się chyba normalnie tak jak stalową.:)
Ale o co ci chodzi?W każdej jest chyba też 5 nakrętek.I zakłada się chyba normalnie tak jak stalową.:)
Chodz mi jakie jest osadzenie felgi aluminowej tzw. ET(ile wynosi). To ze ma 5 otworow to wiem. Roztaw srub wynosi 5x114,3 szerkosc 6". Tylko nie moge znalezc osadzenia :rolleyes:
ET45, 15cali w sedanie było tylko stalowe. ja mam alu zimowe 15cali ET40akurat i jest ok.
A przy okazji,co to jest to "osadzenie"?:o
A przy okazji,co to jest to "osadzenie"?:o
Osadzenie felgi oznacza jak bardzo jest schowana felga w nadkolach. Czym mniejsze ET tym felga bardziej wystaje. Dzieki Julian za odpowiedz :D
jacob : a to czasem nie chodzi o odsadzenie ? ;)