zuzenek
03-11-10, 23:07
Witam wystąpił u mnie problem z obrotami po tym jak czyściłem silniczek krokowy i przepustnice. Po zrobieniu diagnostyki początkowo odczytałem (po włączeniu zapłonu kontrolka ABS zaświeciła raz dłużej i siedem razy krótko) kod 7 czyli czujnik TPS (położenie przepustnicy) więc dobrałem się do niego i ustawiłem mu parametry (przy zamkniętej przepustnicy 0.50v a przy otwartej miernik wskazywał 4.47v) ale po resecie komputer wykazywał nadal ten sam błąd więc zacząłem się zastanawiać czy dobrze odczytuję kody błędów, poszperałem trochę i znalazłem to http://www.samnaprawiam.com/poradniki-5568-jak-odczytac-blad-zapisany-w-pamieci-komputera-honda-civic-lsi.html z czego wynika, że u mnie to jest błąd 17 czyli "czujnik prędkości pojazdu" (jest on ulokowany gdzieś na skrzyni biegów pod samochodem) z racji tego że mam z tym problemy mam pytania:
Co to jest ten czujnik i za co odpowiada ?
Czy awaria tego czujnika może mieć bezpośredni wpływ na problemy z wolnymi obrotami ?
Jak można sprawdzić ten czujnik miernikiem lub jakimś innym sposobem ?
Jakie powinien mieć parametry ?
Jak wyregulować wolne obroty ? (b16a2)
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam !
Tomek
Co to jest ten czujnik i za co odpowiada ?
Czy awaria tego czujnika może mieć bezpośredni wpływ na problemy z wolnymi obrotami ?
Jak można sprawdzić ten czujnik miernikiem lub jakimś innym sposobem ?
Jakie powinien mieć parametry ?
Jak wyregulować wolne obroty ? (b16a2)
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam !
Tomek