Zobacz pełną wersję : oponki zimówki
Drodzy!
jaki polecacie oponki na zime 185/65R15 do civica 3D 1.4 ?
z góry dzieki za sugestie!!!
pozdr
o oponach pisano na tym forum już poematy. Wystarczy użyć szukajki
w rozsadnej cenie firestone winterhawk 2, 185/60/15 cos kolo 170pln mozna wyrwac za sztuke
Robertos23
04-11-10, 09:02
ja polecam Yokohama W drive, Na razie je docieram, nie jeździłem po śniegu, ale na suchym bdb. nie pływają (spokojnie 170km/h na nich jechałem) i są cichutkie. Fakt nie są tanie, ale póki co nie żałuje ani grosza. Ja mam 185/65R14"
Krzysztofik
06-11-10, 20:53
Dobry wybór Yokohama W drive świetnie sie spisuja pomykam na nich 3 sezon i póki co mnie nie zawiodły ani Włoskie ani Austryjackie góry i sniegi im nie straszne takze polecam
ja dzis zamówiłem takie : http://www.opony.lublin.pl/index.php?pid=515630&utm_source=ceneo&utm_medium=link&utm_term=SP%2BWINTER%2BSPORT%2B3D&utm_content=Opona%2Bo.%2B195%2F65R15%2B-%2BSP%2BWinter%2BSport%2B3D%2BMS%2B-%2B91T%2BDOT%2B&utm_campaign=opona%2Bzimowa
nokian wrg2. ale tak jak pisal emde, taki temat juz byl
dobry wybor. bodajrze jedna z 3 najlepszych opon w testach obok michelina i goodyear. co ciekawe opony ze sredniej polki jak firestone, fulda, itp. w testch maja roznice w jakosci 0,2-0,5 od najwyzszej noty.
A ja ostatnio widziałem test, w którym królowała Sava Eskimo i Dębica Frigo :) Z kolei sam jeżdżę już trzecią zimę na Fuldach (montero) i mam z nimi bardzo dobre doświadczenia - a jeżdżę sporo po górach w zimie... Ale jakbym miał teraz kupować to raczej postawiłbym na Savę, bo cena... :) http://www.netcar.pl/opony/zimowe/osobowe/SAVA+Eskimo+S3%2B+195-65R15+91T,195%2065R15,22,0,5-0,115570994,szi.html
Mam Sawę Eskimo 3 już trzecią zimę i nie mam do niej jakichkolwiek uwag. Ogólnie wszystkim testom nie wierzę. Przy wyborze opon patrzę na bieżnik ewentualnie czytam opinie użytkowników ale te też z przymrużeniem oka.
Witam, nie mam powodów by nie ufać testom, ale na opinie w sklepach internetowych patrzę przez palce. Gros wpisów to PR, konkurencja lub po prostu ludzie, którzy nie przejechali jeszcze sezonu.
Witam serdecznie.
Ja nabyłem opony TOYO SNOWPROX S942 195/60/15 88H, wrażenia z jazdy postaram się opisać za jakiś czas. Cena jaką zapłaciłem za te opony to 215 za sztukę.
http://www.opony.lublin.pl/index.php?pid=515630&utm_source=ceneo&utm_medium=link&utm_term=SP%2BWINTER%2BSPORT%2B3D&utm_content=Opona%2Bo.%2B195%2F65R15%2B-%2BSP%2BWinter%2BSport%2B3D%2BMS%2B-%2B91T%2BDOT%2B&utm_campaign=opona%2Bzimowa ja kupiłem dokładnie te i z dokładnie tej str:D jeszcze nie wiem jak sie beda sprawowały w zime ale patrzac na szpeców z ADAC mam nadzieje ze głupot nie pisali na temat tej oponki:) i po opinii uzytkowników stwierdziłem ze i ja sprawdze cóż to za lacz w zime:)
Ale komuś na tym świecie trzeba wierzyć :) Ja też mam podejrzenia, że tzw. testy dziennikarskie mogą być lekko zmanipulowane (pod kątem tych producentów, którzy płacą więcej :P) ale bez przesady... Za pieniądze chyba nie da się przesunąć z ostatniej na pierwszą pozycję? :D Poza tym takiej gazecie jak Motor jednak bym wierzył... No i potwierdzili tylko moje przypuszczenia - Fulda i Sava najlepsze na zimę :D
Zgodnie z obietnicą podzielę się z Wami opinią na temat moich opon zimowych, czyli TOYO SNOWPROX S942.
Cóż, zima tego roku była długa i w sumie jeszcze się nie skończyła, oponki można było testować w każdych zimowych warunkach, czyli na suchym, na mokrym, na lodzie, na śniegu luźnym, zbitym i na błocie pośniegowym ;)
Wrażenia z jazdy na "tojkach" mam bardzo pozytywne, opony super sobie radziły w śniegu, to najważniejsze. Na lodzie - cóż - kolców nie mają, więc pewnie jak każde inne ;) Na mokrym bardzo ładnie trzymały, ABS naprawdę mało kiedy się załączał. Poza tym są w miarę ciche i stabilnie się na nich jedzie z dużymi prędkościami (na "niemieckiej autostradzie", długa trasa z prędkościami ponad 170 km/h - przejazd bez żadnych problemów). Póki co nie zauważyłem też żadnych objawów ząbkowania na tylnej osi, mimo że to asymetryczne opony. Przebieg zrobiony tej zimy w sumie niewielki, jakieś 5-6 tys. km. Generalnie mogę polecić jeśli ktoś na przyszłą zimę będzie czegoś nowego szukał, cena przystępna się wydaje, no i mamy produkt "made in japan".
Pozdrawiam