Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : VI gen coupe. Prędkościomierz zacina się i faluję

smoderski89
02-11-10, 16:18
Witam,
przejrzałem wszystkie tematy związane z problemami prędkościomierza i nie znalazłem tam takiej przypadłości jak u mnie.
Dzieje się coś takiego:
Prędkościomierz zaciął się przy 30km/h i nie chcę drgnąć, czasem działa jak pstryknę zerowanie małego licznika, ale bardzo rzadko to działa. Gdy dojeżdżam np do świateł i mam małą prędkość to prędkościomierz skacze przez chwile od 30km/h do 50km/h i znowu staje przt 30...
Byłem w jednym warsztacie (co prawda był to Citroenowski) to elektryk mi powiedział, że zegary są do wymiany... Alę ja w tą wątpie.

Poradzicie coś na to?
z góry dzięki

kamix666
02-11-10, 17:30
ma racje cewka w liczniku padla ****ij go z gory i zobacz czy zalapie czasami mam tak u siebie

smoderski89
02-11-10, 17:32
nie da rady... rozwiązań siłowych juz było wystarczająco duzo. jeszcze chwila a bym musiał całą deskę wymienic bo bym ją połamał ;)

Lucas.FK2
06-11-10, 10:22
Ja też z góry napierdzielałem w deche i sie budził do życia. Podejrzewam,że zegar prędkościomierza do wymiany :>
Możesz wyczyscić też kostki które wchodzą w skrzynię biegów.

kulka
06-11-10, 14:28
mialem tak pierw sprawdz czujnik na skrzyni, jak nie pomoże to wymien licznik;)

kamix666
06-11-10, 16:08
ja tez myslalem ze czujnikw skrzyni wymienilem i dalej skacze od czasu do czasu a jak nie dziala to sila w łeb

Saiti
06-11-10, 20:18
A ja powiem tak: problem miałem praktycznie identyczny (często zegary w ogóle nie działały, a często skakały właśnie tak jak piszesz, tj. blokowało się przy pewnych prędkościach itp.). Wymieniłem czujnik prędkości i już nie skakało, ale działały tak samo rzadko (jak już działały to normalnie). Wymieniłem również zegary i teraz jest cacy (i cyce w ogóle ^^). Jak coś to pisz priv.

smoderski89
06-11-10, 21:15
ja właśnie wolałbym uniknąć wymiany zegarów... jutro jak będę miał chwilę to zajrzę do czujnika, może wystarczy go wyczyścić, podkręce też śrubki w zegarach. jak coś ruszy to napisze

kamix666
06-11-10, 22:45
zegary kupić można za grosze widziałem gdzieś z anglika za 40zł całe zegary

smoderski89
17-11-10, 19:31
czujnik prędkości był sprawny, zegary były padnięte bo się okazało że ktoś wcześniej w nich dłubał. kupiłem nowe za 40zł u Ralfa w Kobyłce i działa ;)

dj-napster
17-11-10, 21:08
Ja kupiłem na allegro zegary (wcześniej miałem z 6 gen VTi), ale był taki problem że obrotomierz na jałowym spadał do zera, czasami się lekko wychylała wskazówka, miałem tak kilka miesięcy. Później sporadycznie miałem tak że obrotomierz się naprawiał i wskazywał dobrze, następnie znowu źle. Jakiś czas temu zaczęła mi wariować wskazówka obrotomierza skacząc co 1 tyś obr przez kilka minut tak było, po tym zjawisku obrotomierz wskazuje już dobrze od dłuższego czasu.

Czyli problem z wariującymi wskazówkami nie oznacza zaraz uszkodzonego licznika.
Rozkręć popatrz

smoderski89
18-11-10, 02:42
rozkręciłem, popatrzyłem (za dużo to nie dało bo się nie znam), ale wymieniłem i mam spokój