PDA

Zobacz pełną wersję : LPG w silniku VTEC

marcinb86
02-11-10, 14:27
Witam.

Za wszelkie bledy z gory przepraszam,jestem nowicjuszem na forum hondy.
Mocno zastanawiam sie nad zakupem hondy civic z silnikiem vtec, ale licze sie z zalozeniem gazu.pytanie do osob ktore maja taki motor z lpg:czy polecacie taki manewr do takiego silnika?czy cos sie dzieje z nim zlego?jak sie sprawuja na lpg wasze hondy?aha i jaka instalacje polecacie(i jaka cena).

dziekuje i pozdrawiam.

jonek002
02-11-10, 14:45
jakie auto i jaki silnik przede wszystkim. konkretnie powiedz to mozna coś pomyślec. ale to nie są silniki do gazowania, aczkolwiek jak musisz to zakładaj...
ale ja bym tego nigdy nie zrobił

jasiek09
02-11-10, 15:04
nie takie furki latają w gazie, na tym forum również, poszukaj było pisane w tym dziale jakie elementy instalacji są polecany aby służyły długo i bezawaryjnie

Skowron48
02-11-10, 15:22
człowieku jak chcesz pisać coś o Hondach to naucz się, że piszę się "VTEC" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czy to takie trudne?? wujek google, ąś, czy wiki...tyle źródeł

jasiek09
02-11-10, 15:32
po co się tak spinasz każdy mógł się pomylić i można na to zwrócić uwagę normalnie a nie przez 500 wykrzykników..

Skowron48
02-11-10, 16:43
normalnie napisałbym gdyby to może było na forum BMW :p ale nie tutaj. Kolega zapewne patrzył strony o Hondach (skoro piszę, że mocno zastanawia się nad Hondą), więc ten symbol jest unikatowy dla H. To jakby na maturze pisać zamiast "już" to "jusz" :) Niby to samo, ale nie tak piszę się i dość karygodne.

marcinb86
03-11-10, 09:05
Skowron48 wyluzuj troche kazdemu moze sie pomylic, nie spinaj sie bo w necie kazdy anonimowy w internecie jest kozak!

a wracajac do tematu.civic VI generacji, silnik głównie 1.6 vtec 125KM, ewentualnie 1.5 16v 114KM, lub 1.6 113, 115 , 125KM generalnie to co ma powyzej 100KM. wiec ktory z tych byscie polecili do LPG?

dzieki

KOWAL ziom
03-11-10, 19:57
Skowron48 wyluzuj troche kazdemu moze sie pomylic, nie spinaj sie bo w necie kazdy anonimowy w internecie jest kozak!

a wracajac do tematu.civic VI generacji, silnik głównie 1.6 vtec 125KM, ewentualnie 1.5 16v 114KM, lub 1.6 113, 115 , 125KM generalnie to co ma powyzej 100KM. wiec ktory z tych byscie polecili do LPG?

dzieki

najmocniejszy :) poważnie, przy full sekwencji latają elegancko ja miałem d16y8 125km, potem d16z6 125km i było miodzio. obecnie nie ma to znaczenia. jak masz możliwości i chęci to kupuj najmocniejszy.

jonek002
03-11-10, 20:12
najmocniejszy kolega ma na mysli C32B ;) zagazuj go zioom
ja bym nie gazował, bedziesz wytykany palcami

KOWAL ziom
03-11-10, 22:02
najmocniejszy kolega ma na mysli C32B ;) zagazuj go zioom
ja bym nie gazował, bedziesz wytykany palcami

z tego co mi wiadomo, to C32B nie był montowany seryjnie w VI genie...

jonek002
03-11-10, 22:05
nie? o kurde dziwne :D

marcinb86
04-11-10, 09:58
najmocniejszy poważnie, przy full sekwencji latają elegancko ja miałem d16y8 125km, potem d16z6 125km i było miodzio. obecnie nie ma to znaczenia. jak masz możliwości i chęci to kupuj najmocniejszy.

powiedz mi jeszcze kolego ile Cie wynioslo zamontowanie full sekwencji i wszystkich innych dodatkow do lpg zeby autko smigalo bez zarzutu???

KOWAL ziom
05-11-10, 13:06
z racji faktu, że mieszkam w Warszawie było to cirka 3k BRC. na którymś z tematów obok jest podane dokładnie jak by ktoś chciał się bawić prawie DIY i samemu kompletować graty.

Montoja
05-11-10, 19:08
Witam Wszystkich :) mam to samo pytanie co autor posta z tym że chodzi tu o civica VII gen. z silnikiem 1.6 VTEC 110 Koni (oznaczenia dokładnego nie znam) czy on tak samo bedzie dobrze chodził na sekwencji?

janekldz
05-11-10, 20:56
Ja mam Kolego sekwencje BRC zrobilem juz ponad 30000 i dziala elegancko:D

LemonR
06-11-10, 09:33
Ten silnik to D16V1. Ja również mam BRC (SQ24 MY07) przejechane dopiero 26 tyś jak dotąd bez problemów.

vengador
08-12-10, 20:53
No jak nie macie dobrego gazownika to polecam brc albo inne droższe instalacje. Jak chcesz przyoszczędzić to dogadaj się na instalacje jakąkolwiek sekwencyjny komputer + reduktor na jakieś 200KM nie na mniej żeby się wyrabiał + listwa dobra Hana lub matrix a nie waldemarki railiki apaszki bo ja właśnie jestem na etapie wymiany połowy żeczy bo ciagle coś mam nie tak.

Pozdro

wisien84
29-12-10, 17:11

dzieki

Niedawno zakładałem akurat do tego modelu instalacje VI silnik 1.6 125 KM
sterownik ZENIT
listwa MATRIX HD544 HD (50 KM na cylinder) jest to listwa z dodatkowym podgrzewaniem
reduktor TOMASETTO do 140 KM

silniczek pracuje idealnie w każdym zakresie obrotów
koszt (pazdziernik 2010) 2200 pln
polecam jesli chcesz troszke z wyższej półki to oczywiście BRC jak sie dowiadywałem (pażdziernik)jakies 2700

scareface
05-01-11, 16:14
Witam:)
Czy ten cały zestaw powyżej pasował by do D16Y8?
był bym bardzo wdzięczny jeżeli ktoś w temacie wypisał by od A do Z to co pod ten silnik by pasowało najlepiej, chyba żę jest tu jakiś gazownik z okolic rzeszowa co podjął by sie założenia LPG do civic VI coupe:) oczywiście koszty pokrywam ja heh:)
pozdrawiam

Saiti
05-01-11, 18:04
Wytykanie palcami za posiadanie gazu? To jest śmieszne. Bo takich ludzi nazywacie oszczędnymi.

Oszczędny to taki, który ma jakiś pomysł, jak sensownie wydawać pieniądze, a nie wchrzaniać je wszystkie w benzynę, która i tak kosztuje chore pieniądze.
Założę się, że osoba która wspomniała o wytykaniu palcami po prostu nie jest gotowa wydać jednorazowo takiej kwoty na założenie gazu.

oklahoma
10-01-11, 13:21
Ja mam sekwencje KME w D15Z8 już od 1,5 roku. Przejechałem 50 tyś. i muszę zregenerować wtryskiwacze raila bo kuleją na wolnych obrotach. Wyczyściłem je i jest lepiej ale jeszcze nie idealnie więc trzeba wymienić tłoczki. Zastanawiam się jeszcze czy zrobię to sam czy oddam gazownikowi. Koszt tłoczków na allegro to niecałe 50 zł. z przesyłką ale do tego jeszcze przydał by się kabel do kompa, żeby po regeneracji wtryskiwaczy podejrzeć w programie czy wszystko jest ok. Gazownik chce za regenerację ok 100 - 150 zł. Trzeba jeszcze kalibrować wtryskiwacze, tj. ustawić skok tłoczka ale można to zrobić również we własnym zakresie.
Podsumowując, po 50 tyś km instalacja kosztuje mnie 100 - 150 zł. za regeneracje wtryskiwaczy. Ponoć lepsze wtryskiwacze wytrzymują do pierwszej regeneracji 100 tyś. km. Filtr fazy ciekłej i lotnej lepiej kupić na allegro bo gazownicy liczą sobie za to po 50 zł. (przynajmniej u mnie w mieście) a na allegro kosztują one ok 20 zł. a wymiana jest banalnie prosta.
Jak narazie jestem bardzo zadowolony z tej sekwencji. W poprzednim aucie miałem mieszalnikową i było z nią więcej problemu aczkolwiek też inny gazownik ją zakładał i zrobił to źle.

scareface
09-04-11, 15:52
w końcu założyłem gaz :) komp STAG4, reduktor ZAVOLI do 170km wtryski VALTEK butla 48l koszt 2200 + % :P jestem zadowolony, na 33l zrobiłem 370km :)

krzysiek8k
09-04-11, 17:40
Napisz później jak to jeździ. Dużo jest negatywnych opinii o valtekach. Ja do swojej też miałem taką cenę na Valtekach, do Matrix'ów dołożyłem 300zl.

scareface
09-04-11, 18:46
ja znowu u matrixach słyszałem pare złych słow, na razie jest ok nie wiem o czym mam mówic jak jezdzi bo róznice czuc ze słabszy na gazie od 6tys a tak to nawet na wykresie idzie benzyna z gazem równo.

dimo
10-04-11, 18:20
scareface, mam identyczna instalacje w hr-v'ce, tez 1,6 VTEC SOHC i na razie po ok 15 tys. km jest wszystko ok.. chodzi rowno, check sie nie pali, jedynie mnie wqrwia cykanie tych valtekow (jedynie na to narzekam).

cvc d15
11-04-11, 21:16
Miałem instalację z valtekami a obecnie matrix. Ta sama reszta instalacji, ten sam samochód a osiągi nieporównywalnie lepsze. Wystarczy raz porządnie ustawić i żadnego kalibrowania itp. Uważam że to najlepsza listwa w takiej cenie.

scareface
12-04-11, 20:38
qrwa wiedziałem ze gazownika nie ma co słuchac, teraz to dupa bo mam na to gwarancje 2 lata wiec raczej nie beda chcieli mi wymienic wistwy valteka na matrixa ew z dopłata

cvc d15
12-04-11, 21:42
Też sądziłem że "wtryski jak wtryski" ale różnica jest *****ista. Na valtekach czasem komp od benzyny łapał check'a "za uboga mieszanka" teraz mam spokój.

scareface
14-04-11, 13:27
narazie narzekac nie mogę bo ani check ani nic złego sie nie dzieje, do vteca jest ok a jak jest vtec to czuje ze nie idzie jak na benzynie tylko nie wiem czy mogę załkowicie oskarżyć wtryski czy ogolnie gaz

krzysiek8k
14-04-11, 16:52
Scarface odpowiedz znajdziesz w temacie Oscara który ma w gazie b18c4. A jeśli tam nie będzie to pytaj np Oscara.

bunkerites
15-04-11, 22:52
u mnie idzie tak samo na benie i na gazie..roznicy nie odczuwam..oleju nie ubywa..instalacja nastukane ma 12 tys km,poza awaria zaworu na butli to jest ok,...spalanie na letnim gazie po wymienie filtrow i swiec wynoslo na trasie 1000km przy predkosciach 120-140 kmh 8.8 litra :)

cvc d15
16-04-11, 11:32
ładny wynik ale przejechałbym się z kompem, coś mi się zdaje ze trochę za ubogo

bunkerites
16-04-11, 19:10
za ubogo?

dimo
16-04-11, 19:43
jakby było za ubogo to by sie check świecił...

kubaszow
20-04-11, 17:12
do vteca jest ok a jak jest vtec to czuje ze nie idzie jak na benzynie
Nie idzie bo za volne wtryski i nie radza sobie na wyzszych obrotach. Tez mam te smietniki! Jak byly nowe (juz 3x wymieniane) to na poczatku jezdzilo sie ok ale im dluzej na nich robie to tym wieksza roznica LPG-Pb. Bede w koncu wymienial na H2000 i mam nadzieje ze bede zadowolony z nich?

bunkerites
21-04-11, 19:46
u mnie na wtryskach MagicJet lata doskonale

scareface
23-04-11, 09:46
no i problem się rozwiązał, od początku miałem słabszą mape na gazie, teraz gości mi ją tak ustawili że nie różni się od benzyny, wykres idealnie się pokrywa z mapą benzynową i na vtecu jedzie też tak samo jak na benie więc teraz już narzekać nie moge, Co do spalania, za 35 l zrobiłem 430km, ale to była trasa i czasem po 160 ale wynik i tak mnie zadowala, a przy normalnej jezdzie na 33 l robie 370km

kubaszow
23-04-11, 15:23
Tez zawsze w trasie na 35l robilem 430km(+/-3km) i nigdy nie moglem wiecej przejechac hehe Teraz juz mi mniej wchodzi do baku chyba troche wody i syfu juz sie nazbieralo w zbiorniku?
Co do wtryskow jak pisalem wczesniej na poczatku zawsze fajnie sie jezdzilo na valdkach jak ustawine byly ale dlugo to nie trwalo :(

scareface
23-04-11, 17:15
mnie to wali ile one będą mam gwarancje 2 lata i w tym czasie ich nie zmienie bo stracił bym gwarancje a jak by mi sie cos działo to jade do gości i mają mi to zrobic bo jak założyli gówno to niech teraz to naprawiaja

kubaszow
23-04-11, 17:19
No chyba ze tak ;)

LemonR
24-04-11, 20:41
mnie to wali ile one będą mam gwarancje 2 lata i w tym czasie ich nie zmienie bo stracił bym gwarancje a jak by mi sie cos działo to jade do gości i mają mi to zrobic bo jak założyli gówno to niech teraz to naprawiaja

A masz dużo cierpliwości. Wiesz jak to wygląda? Zaczną się bajki gaziarzy, że gaz brudny/słaby, że świece/cewki trzeba zmienić, że filtry, że ten typ tak ma ale jesteśmy z tobą :-)

scareface
25-04-11, 05:08
haha co do świec to już mi powiedzieli że pasuje mi zmienic bo czasem mi szarpnie samochodem i ze to przez to, ale w sumie świece i filtry mogę pozmieniać bo faktycznie ch** wie kiedy były zmieniane a jak nie przestanie siepac to bede tle do nich jeżdził że w koncu mi to zrobia i oczywiście bezpłatnie bo dopiero wtedy zapłace im za przegląd jak będe miał wszytko sprawne i będzie działało jak powinno

paweld
26-04-11, 22:26
co do wtryskiwaczy to:
- valteki i valteko podobne mają za mały zakres pracy żeby chodziły dobrze albo mamy dół albo góre nie da się na nich mieć wszystkiego i do tego szybko się rozkalibrowują.... co dokładności to się nie wypowiadam bo szkoda czasu
- magicjet to minimum na czym auto działa poprawnie, lubią się zabrudzić i często tracą szczelność (problemy z odpaleniem rano), jak ktoś się upiera na magic to proponuje przeprowadzić selekcje różnie leją czasami nawet +/-30%
- hana to droga impreza i na dodatek nie wiem czy wiecie że produkowane są w jednej wersji a następnie w procesie selekcji dostają kolory dokładnoiść +/-15% a jak padnie jeden to napewno nie długo padnie reszta :P
- matrix przy dobrych filtrach robi spokojnie 40tyś przy dynamicznej jeździe, są bardzo dokładne +/-5% trzeba tylko dobrze dysze powiercić, wtryski gwarantują poprawną pracę w pełnym zakresie obrotów i przy ciśnieniu 1.2 dają sobie radę z 220KM.

Należy pamiętać o dobrym reduktorze a nie jakiejś kupie co gubi 50% ciśnienia dobre reduktory spadają najwyżej o 0,1bara i nie zmieniają ciśnienia względem pogody lub zatankowania butli

kubaszow
27-04-11, 10:07
hana to droga impreza i na dodatek nie wiem czy wiecie że produkowane są w jednej wersji a następnie w procesie selekcji dostają kolory dokładnoiść +/-15% a jak padnie jeden to napewno nie długo padnie reszta :P
Bylem juz zdecydowany na H2000 i teraz nie wiem czy tak jest jak piszesz czy lepiej matrixy czy jednak hany?

piroman
27-04-11, 10:18
ja bym bral hany, w razie W wymieniasz tylko jeden wtrysk a w matrixach jak padnie jedna cewka to muszisz wymienic wszystkie, poza tym marixy sa mocno zalezne od temperatury podobnie jak mj
wg mnie hana to obecnie najlepszy na rynku wtryskiwacz w tym przedziale cenowym

Gufer1
30-04-11, 09:15
Tak czytam niektóre posty i nie mogę. Może i mają rację niektórzy ze wtryski takie są dobre a takie złe. U mnie był 2 gen, po założeniu stożka 2 gen przestał działać. Zmieniłem na sekwencyjną (koszt 1400zł) wtryski jakieś lovato nie wiem jaki model. Czy to dolny zakres obrotów czy wysoki nie ma znaczenia jeździ tak samo jak na benzynie, VTEC zapina się również tak samo jak na benzynie, nie ma też problemu z wkręcaniem do odcięcia. Krótko mówiąc ja nie odczuwam różnicy między benzyną i gazem, śmiga aż miło :).

krzysiek8k
30-04-11, 20:09
śmiga aż miło

I o połowę taniej :D

Humelix
02-05-11, 16:44
Wytykanie palcami za posiadanie gazu? To jest śmieszne. Bo takich ludzi nazywacie oszczędnymi.

Oszczędny to taki, który ma jakiś pomysł, jak sensownie wydawać pieniądze, a nie wchrzaniać je wszystkie w benzynę, która i tak kosztuje chore pieniądze.
Założę się, że osoba która wspomniała o wytykaniu palcami po prostu nie jest gotowa wydać jednorazowo takiej kwoty na założenie gazu.

Według mnie zakładanie gazu do silnika VTEC mija się z celem. Wiem gaz tańszy ale pomyślcie jakby to było jakby Mustang GT lub Skyline miał Gaz i auto by brało udział na 1/4 mili lub w Drifcie :mad: Gaz zabija ducha sportowego I nie pasuje mi jakoś do Silników VTEC :D To moje zdanie tak ino na marginesie. Kolego każdy ma prawo do własnego zdania i dużo osób faktycznie może go ,,wytykac palcami" a to sprawa nieprzyjemna.

ps. GAz jak najbardziej ;] ale nie w sportowych samochodach albo o zacięciu sportowym do których należy HONDA

scareface
02-05-11, 18:14
Według mnie zakładanie gazu do silnika VTEC mija się z celem. Wiem gaz tańszy ale pomyślcie jakby to było jakby Mustang GT lub Skyline miał Gaz i auto by brało udział na 1/4 mili lub w Drifcie :mad: Gaz zabija ducha sportowego I nie pasuje mi jakoś do Silników VTEC :D To moje zdanie tak ino na marginesie. Kolego każdy ma prawo do własnego zdania i dużo osób faktycznie może go ,,wytykac palcami" a to sprawa nieprzyjemna.

ps. GAz jak najbardziej ;] ale nie w sportowych samochodach albo o zacięciu sportowym do których należy HONDA

może i masz rację ale jak ktoś marzy o samochodzie i np wie że paliwo zalanie do pełna będzie ciężką sprawą bo nie będzie go do końca stać to co, ma zrezygnować z kupna tego samochodu tylko dlatego że nie wypada mieć w nim gazu? ja tak miałem z moją hondą, wiedziałem że nie do końca będzie mnie stać na paliwo bo na samocho wziąłem kredyt więc duża cześć wypłąty poszła na spłacenie i od razu wiedziałem że będzie w niej gaz bo wtedy po 1 moje marzenie się spełni i będe miał moją hanke a po drugie będzie mnie stać na paliwo bo gaz tańszy i gdybym słuchał dla mnie beznadziejnych opini że "nie wypada bo..." to to bym pewnie musiał sobie kupic cinkusia a teraz? mam co chciałem cieszę się każdym dniem kiedy widzę ze na moim podwórku stoi mój wymarzony samochód. jak chce *******alać to przełączam na benzyne a jak nie to pyrkam sobie na gazie i luz

polkar
02-05-11, 18:42
Według mnie zakładanie gazu do silnika VTEC mija się z celem. Wiem gaz tańszy ale pomyślcie jakby to było jakby Mustang GT lub Skyline miał Gaz i auto by brało udział na 1/4 mili lub w Drifcie
Kilkanascie Subaryn w PL jezdzi na LPG i na pewno kilka Mustangów, takze nie jest w tym nic zdrożnego.
Mało tego, w DE jest pucharowy Sirocco, co tez jezdzi na gazie, ale tej innej instalacji (nie pamietam jak się nazywa)
Na 1/4 mili jezdziąa Honda Civic na LPG zajmując czołowe miejsca.
Także nie wiem o czym piszesz...
Gaz to takie samo paliwo jak każde inne, teraz nawet producenci aut w niektorych modelach seryjnie zakładaja instalację LPG
Wiesz, Honda to olularne auto, zakładanie LPG do Bserii to normalna rzecz i w niczym nie szkodzi jezdzie z załączonym vtekiem. Sam miałem kiedys i wiem co piszę.
Ludzie zejdzcie na ziemię z tym wytykaniem, że LPG to gowno i nie do Hondy.
Jak kogos z Was stać na Benzyne, która jest po 5.25 za litr to tankujcie, ale nie krytykujcie kogoś kto chce miec auto o zacięciu sportowym i jezdzic tanio. Nie każdego stac na drogie tankowanie.
Znając zycie zaraz ktoś napisze posta że ,,jak Cie nie stac na Hondę w benzynie to kup Tico''

pwl
02-05-11, 18:50
Kilkanascie Subaryn w PL jezdzi na LPG i na pewno kilka Mustangów, takze nie jest w tym nic zdrożnego.
Mało tego, w DE jest pucharowy Sirocco, co tez jezdzi na gazie, ale tej innej instalacji (nie pamietam jak się nazywa)

Chyba Evo LPG też śmigało na ćwiartkę :)

sivy
02-05-11, 18:51
nawet nie macie pojecia do jakich aut zakładałem instalke. Nawet Wam sie w głowie to nie mieści jacy ludzie potrafią być skąpi heh :D Auto śmigają na LPg juz bardzo długo i wszystko jest super. Chce nadmienić ze rozwój technologiczny instalacji LPG zrobił ogromny krok do przodu! Temat wałkowany juz tyle razy ze aż nie chce mi sie pisac :)

Humelix
03-05-11, 09:32
Także nie wiem o czym piszesz...
Gaz to takie samo paliwo jak każde inne, teraz nawet producenci aut w niektorych modelach seryjnie zakładaja instalację LPG
Wiesz, Honda to olularne auto, zakładanie LPG do Bserii to normalna rzecz i w niczym nie szkodzi jezdzie z załączonym vtekiem. Sam miałem kiedys i wiem co piszę.
Ludzie zejdzcie na ziemię z tym wytykaniem, że LPG to gowno i nie do Hondy.
Jak kogos z Was stać na Benzyne, która jest po 5.25 za litr to tankujcie, ale nie krytykujcie kogoś kto chce miec auto o zacięciu sportowym i jezdzic tanio. Nie każdego stac na drogie tankowanie.
Znając zycie zaraz ktoś napisze posta że ,,jak Cie nie stac na Hondę w benzynie to kup Tico''

Szczerze to nie wiedziałem że takie samochody mają gaz i że nawet na 1/4 mili startują :o Jak już mówiłem do gazu nic nie mam, ale ciągle mnie dręczą opinie że niby silniki na gaz krócej żyją ponieważ nie są przystosowane. prawda to jest ?? pozdrawiam i bez nerwów forum jest żeby sobie pomagać i dzielić opiniami co nie ?! :D

bunkerites
03-05-11, 10:38
silniki krocej zyja bo ludzie nie dbaja o instalacje i regularne serwisowanie ich!

sebawo
03-05-11, 13:44
Prawda jest taka, że jak świat światem to będą przeciwnicy i zwolennicy, tylko dlaczego jest tak, że ja (jako zwolennik LPG) się nie śmieję z nikogo, kto jeździ na noPb. Nie nabijam się, że tankuje raz w miesiącu i liczy kilometry, wydaje połowe wypłaty na wache. A większość przeciwników tak właśnie robi i tego nie rozumiem...

scareface
03-05-11, 14:28
Prawda jest taka, że jak świat światem to będą przeciwnicy i zwolennicy, tylko dlaczego jest tak, że ja (jako zwolennik LPG) się nie śmieję z nikogo, kto jeździ na noPb. Nie nabijam się, że tankuje raz w miesiącu i liczy kilometry, wydaje połowe wypłaty na wache. A większość przeciwników tak właśnie robi i tego nie rozumiem...

polać mu
;d

Humelix
03-05-11, 15:08
polać mu
;d

też sie podpisuje pod to ;]

polkar
04-05-11, 09:27
Kiedys kumpel do ITRa załozył gaz, bo śmigał na trasu do Niemiec, instalację miał z poprzedniego auta, także sekwencja wyszła go grosze... Było to kilka lat temu, no opłacało sie mu, gdyz robił długie trasy
Jak to wyszło na forum tutaj, to był taki lament ze masakra. ITRa nie mógł sprzedac przez rok czasu, choć miał dobra cenę. No oczywiście fama poszła, że Honda miała gaz i cholera wie jakie to szkody w silniku ten gaz zdazył zrobić

Tak patrzałem wtedy na te posty, i myslałem, jacy to idioci tutaj na forum siedzą, no i nie tylko na forum.

seed
06-05-11, 22:15
Witam.
Interesuje mnie zakup civica ek3 ( D15Z6 ) z gazem.

Opłaca się w to pakować, czy lepiej kupić Ej9 ( D14Z2, jak dobrze pamiętam, wersja 90 km ) ? Jak ten Vtec znosi gaz ?

jasiek09
06-05-11, 22:47
Jak ten Vtec znosi gaz ?
Jak wszystkie:o, dobra instalacja i VTEC czy nie VTEC nie ma problemów.

cvc d15
07-05-11, 16:39
...i do tego jeszcze dobry montażysta/serwisant a o to bardzo trudno. Po moich doświadczeniach z różnymi autami stwierdzam, że 90% gazowników nie ma pojecia co robi, za to 100% mówi że są najlepsi.

acivic
08-05-11, 11:29
nie czytałem tematu od początku,ale podziele się moim doświadczeniem z gazem.zrobiłem przeszło 60 000 km na benzynie i nikt mnie nie mógł przekonać do założenia gazu.aż uległem poważnemu wypadkowi i straciłem robote(na czarno robiłem po powrocie z zagranicy)a żona musiała dojeżdzać do pracy i było krucho z kasą,więc założyłem gaz i tu nadmieniam że wybrałem najlepszy warsztat w Świętokrzyskim.założyli gaz do jakiegoś Porszaka które do dzis jeżdzi a nawet sam właściciel ma Range rovera V8 w gazie.wypłaciłem z bólem 2.300 zł za 4 generację i tu szok,spalanie nie wyszło więcej niż 9 ltr na 100 km a przy oszczędnej jezdzie nawet 8.silnik mocy nie stracił nawet trochę,tak samo dynamiczny(jak na 1,4)jak wcześniej.jestem zadowolony z niego i żałuje że nie zdecydowałem się wcześniej na tego typu operacje,bo oszczędność jest ogromna!

a jeśli chodzi o temat tytułowy to jak się ma konia to i na siano też powinno być człowieka stać.
pozdrówka;)

Ven
08-05-11, 23:52
Poprzednim autem, Escortem RS2000 z 1991 roku, 230 kkm przebiegu, zrobilem na LPG sekwencji 40 tys km - inwestycje w silnik / usterki etc - ZERO. Obecna 6gen VTI z LPG, przebieg 250 kkm, przejechane 60-70 tys na LPG sekwencja Landi, inwestycji w silnik/usterek=ZERO. Ile zaoszczędzonej kasy? Dobre pare tysiecy PLN na przestrzeni lat. Nigdy nie będę już chyba jeździł na benzynie a na pewno nie klekotem=smrodem. Układ PB/LPG w sekwencji to jest to. Jak chcesz maks kopa, dajesz PB (np VPower racing), a do codziennej jazdy, tras i stania w korkach LPG. Poza tym dbam o ekologie (LPG w autach i wszystkie żarówki w domu to świetlówki energooszczędne.) :-) A propo, miesiąc temu kumpla namówiłem na LPG w Nissanie primera 1.6 , 2 lata nią jeździł na PB, teraz żałuje jak policzył ile kasy wpakował w PB zanim założył sekwencje.

scareface
10-05-11, 09:03
co jeden to coraz piękniejsze historie mówi:) gaz=oszczędności a nie usterki lecz niektórzy wolą wciskać sobie jak i innym że to jest zło

sebawo
15-05-11, 21:34
co jeden to coraz piękniejsze historie mówi:) gaz=oszczędności a nie usterki lecz niektórzy wolą wciskać sobie jak i innym że to jest zło

Bo kiedyś może i było, utarł się stereotyp jak z Polakami w świecie i ciężko jest to naprostować. BTW u mnie na wiosce pojawił się Dodge RAM Super Wagon 5,7 HEMI...z gazem :]

LemonR
16-05-11, 07:30
Ale ten stereotyp trzeba podtrzymywać! Co będzie jak wszyscy zaczną na gazie jeździć? Ceny gazu pójdą w górę. Gaz to zło i tylko do zapalniczek :rolleyes:

reaktor
20-05-11, 22:18
ile pali d16z6 w gazie po miescie?

nie bede gazował ale moze sobie kupie 2 takie autko bede miał dawce organów:D

bede sie nad nim pastwił i bede go katował :D

najlepiej zeby sie ktos wypowiedział z duzego miasta
d16z6 u mnie pali koło 10l po miseiscie
ile to bedzie lpg?

kubaszow
20-05-11, 22:36
1-1,5 l wiecej.
Mi d16y7 lekko dłubniety pali w miescie 10l lpg przy dynamicznej jezdzie:)

seed
26-05-11, 16:01
Czy D15Z6 lubi się z gazem nie sekwencyjnym ? Opłaca się w to wchodzić ?

scareface
28-05-11, 13:46
Czy D15Z6 lubi się z gazem nie sekwencyjnym ? Opłaca się w to wchodzić ?
jeżeli liczysz kase na benzynie to warto się w to pchać bo jest o połowe taniej, ja tak liczyłem a teraz sie cziesze bo moge podjechać gdzie chce i nie licze kasy więc polecam, ja na sek nie czuję różnicy więc jeszcze raz polecam.

aha spalanie, d16y8, parówa, stożek simoty, dolot, przelot = 9l gazu max, na 33 l robie 390-420 km,

Mazzi
03-06-11, 17:05
A ja dodam, że przeczytałem calutki temat i niektórzy piszą takie głupoty, że aż żal czytać.

Gaz - w dzisiejszych czasach paliwo tak samo popularne jak benzyna. Jakie auto będzie prawidłowo jeździło na gazie a jakie nie? Auto SPRAWNE! Z czystymi filtrami, sprawną elektryką czyli świece kable itd. Oczywiście ważne jest aby nasz gazownik potrafił prawidłowo ogarnąć temat, nie wkładał nam najtańszych klamotów a ruszył głową i postarał się dobrać odpowiednie podzespoły. Najczęściej problem z gazem ma ten kto włożył najtańszą instalke, ma niesprawne auto (nie dba o wymiany filtrów, świec) lub po prostu gazownik spierdzielił robotę!

Prawda jest taka, że połowę taniej jeździć nie będziemy! Świece, filtry trzeba wymieniać częściej, dodatkowo dochodzi nam koszt obsługi gazu (regulacji też się nie ominie!), koszt przeglądu na stacji diagnostycznej.

Negatywne skutki - gaz jest paliwem suchym, a to niesie za sobą pewne efekty uboczne czy tego chcemy czy nie.

Jak jeden z kolegów wyżej napisał - postęp w branży jest ogromny, instalki z dnia na dzień lepsze i jeśli zdecydujemy się na założenie LPG do naszego SPRAWNEGO auta, będziemy dbać poprzez wymianę wszystkiego na czas to na pewno nam się zwróci. Osobiście mam 1 auto w gazie w domu (Punto) natomiast mimo, że nie jestem przeciwnikiem gazu to do swojego auta w życiu bym nie założył aczkolwiek nikogo nie należy "wytykać palcem".

A na koniec dobry dowcip elektromechanika na wizycie mojego kumpla "Panie... Toyota Camry - mam problem... nie jeździ na gazie!" odpowiedź "No a czy to Panu na Junkers wygląda?" :D

Pozdrawiam