Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pasek rozrządu Civic 1.6 110 KM, ES7, D16V1 - sedan.

winiar
01-11-10, 19:25
Witam :-)

2 lata mnie tutaj nie było, zmiana samochodu, jednak wróciłem do ... korzeni :-)

Kupiłem właśnie Hanię z 2005 roku, ma przejechane 53000 km. Jest to Civic 1.6, 110KM, ES7, D16V1.

Zapytanie moje brzmi: Kiedy wymieniać rozrząd ??? Różni ludzie różnie mówią i sam już nie wiem. jedni, że w przyszłym roku bo to już 6 rok autka i trzeba, jedni, że za 2-3 lata ???

Dzięki za odpowiedź, Pozdrawiam :-)

KOWAL ziom
01-11-10, 19:37
to bardzo fajne autko kupiłeś. tylko jakiś strasznie mały przebieg, ale różnie to bywa.

przy tym motorku co 120000 lub 96 miesięcy zalecają, pewnie zależy co przyjdzie pierwsze. Jeżeli nie jesteś w 100% pewien stanu autka, pochodzenia i przebiegu to zrób wymianę szybciej. Jak masz dobrego mechaniora, to on Ci powie w jakim stanie z grubsza jest rozrząd i wtedy podejmiesz decyzję.

winiar
01-11-10, 19:53
Samochód z salonu ze Szczecina. Wcześniej miał go marynarz, więc za dużo go nie ujeżdżał. Przebiegu jestem pewien, jest wszystko udokumentowane.
Tak właśnie w książce przeczytałem jak piszesz, ale sprzedający mówił, że powinienem wymienić rozrząd w przyszłym roku w dlatego zgłupiałem ???
Zastanawiam się dlatego co zrobić ???

genior
01-11-10, 20:05
8 lat lub 120 tys
nie ma co przesadzac, mozna ewentualnie obejrzec jak wyglada

KOWAL ziom
01-11-10, 20:14
8 lat lub 120 tys
nie ma co przesadzac, mozna ewentualnie obejrzec jak wyglada

dokładnie, jak samochód był sporadycznie ujeżdżany, to do 100k km, szkoda kasy wydawać, chyba, że organoleptycznie okaże się, że jest w tragicznym stanie, ale raczej bym nie przypuszczał.

winiar
01-11-10, 20:29
Dzięki chłopaki ;-)

tomek
01-11-10, 20:34
z tego co piszesz to masz pewność przebiegu - wiec spokojnie do 100 tys. można śmigać, a troszkę mniej spokojniej do 120 tys. Później to już z racji jakości zamienników i nawet części oryginalnych to co 60-80 tys.
Ja zawsze po zakupie zalecałbym wymienić wszystkie podstawowe elementy eksploatacyjne w tym rozrząd. Z przebiegiem zawsze jest ryzyko - nawet jak auto posiada wpisy z ASO.

Ponadto napinacza i pompy wodnej ja bym nie wymieniał. Pompę zaleca się dopiero przy drugiej wymianie paska, natomiast jak napinacz jest ok to też szkoda kasy. U siebie poprzestałem tylko na pasku.

chyba, że organoleptycznie okaże się, że jest w tragicznym stanie
wiele wymian pasków mam już za sobą /w różnych autach/ i uwierz, że bardzo często pasek mający przejechane 60-80 tys niczym nie różni się od nowego - pod względem zużycia. Nowy pasek to nie taki znowu duży wydatek, a szkody spowodowane zerwaniem są znaaaacznie większe.

winiar
01-11-10, 20:40
Zawsze jak kupowałem samochód to na wstępie wymieniałem rozrząd, świece, olej filtry - taki zestaw startowy.
Tutaj mam wymienione świece, olej filtry i zastanawiam się nad tym rozrządem ???

tomek
01-11-10, 20:53
Jak nie jesteś pewien przebiegu i lepiej będzie Ci się spało :rolleyes: - to wymień.
Pasek continentala powinien kosztować poniżej 100 zł, 2-3 piwka - 10 zł i ok.3 godzinki roboty :)

winiar
01-11-10, 20:58
W swojej poprzedniej Hance to trochę grzebałem (anglik MA, VI gen, 1.4), tutaj to się boję :-)
Szkoda, że bliżej nie mieszkasz, zrobilibyśmy skrzyneczkę ;-)

tomek
01-11-10, 21:08
oj szkoda;)
nie ma się czego obawiać, wymieniałem w V, VI i VII generacji - i wszystko jest na jedno kopyto. W VII jest tylko ciaśniej - ale w porównaniu do poprzednich generacji najszybciej mi z rozrządem poszło /męczyłem się tylko z odpięciem czujnika Vteca/.

winiar
01-11-10, 21:34
taki komplet to za duży wypas ???

- PASEK ROZRZĄDU MITSUBOSHI

- NAPINACZ PASKA ROZRZĄDU GMB

cena za komplet - 499 ???

genior
02-11-10, 07:28
nie za duży
cena "normalna" ale dalej nie widze sensu w wymianie :P

winiar
02-11-10, 09:56
Dobra, czyli emocje muszę schować w kieszeń, tankować i jeździć :-)

Dziękuję wszystkim za pomoc :-)

genior
02-11-10, 11:17
Dobra, czyli emocje muszę schować w kieszeń, tankować i jeździć :-)

amen

tomek
02-11-10, 19:33
niestety napinacz tutaj dużo kosztuje - dobrze że nie trzeba go wymieniać